O-STA

Opozorilo o nevarnosti nevihte po SMS-u

Ljubljana, 22. maja - Vse pogostejša neurja, nevihte in druge atmosferske motnje povzročajo vse večje število napak in okvar na elektronskih komunikacijskih omrežjih in občutljivih napravah, kot so modemi, osebni računalniki, TV-sprejemniki in druga oprema, ki so potrebni za delovanje storitev. Uporabniki elektronskih komunikacijskih storitev lahko sami s pravočasnim in pravilnim ukrepanjem bistveno zmanjšajo možnosti nastanka okvar. Zato so v Telekomu Slovenije svojim uporabnikom, ki imajo sklenjeno naročniško razmerje za širokopasovne storitve SiOL, ponudili novo storitev, ki se imenuje Nevihta alarm. Uporabniki mobilnih storitev se lahko naročijo na prejemanje SMS-obvestil o napovedani nevihti na tistih območjih, na katerih imajo dostop do naročene širokopasovne storitve SiOL.

Storitev lahko naročnik vključi prek SMS-a. Na številko 051 331 331 pošlje ključno besedo NEVIHTA in svoje uporabniško ime za storitve SiOL. Če je, na primer, uporabniško ime ts123, je treba na številko 051 331 331 poslati SMS z vsebino NEVIHTA ts123. Storitev se vključi na številko, s katere je bil poslan SMS. Telekom Slovenije po vključitvi storitve naročniku pošilja SMS-obvestila vse do preklica. Za odjavo je treba na isto številko poslati kratko sporočilo z vsebino STOP.


Prejeta SMS-obvestila o napovedani nevihti so brezplačna. Poslano SMS-sporočilo za vklop/izklop storitve pa se obračuna po veljavnem ceniku mobilnega operaterja.

Posredovano SMS-obvestilo je povzeto po Agenciji Republike Slovenije za okolje in je zgolj informativne narave. Zato v Telekomu Slovenije uporabnike še naprej opozarjajo tako v primeru prejetega SMS-obvestila kot tudi ob splošnih napovedih o bližajoči se nevihti, da izključijo vse naprave iz električnega in telekomunikacijskega omrežja. Priporočajo tudi uporabo kakovostne prenapetostne zaščite. Za varnost naprav je treba skrbeti vedno - tudi takrat, ko nikogar ni doma.