O-STA

Na TEDxFDV je utrip družbe začutilo 400 udeležencev

Ljubljana, 23. maj 2012 - Včeraj, 22. maja 2012, je med 18. in 20. uro potekal prvi TEDx dogodek v slovenskem akademskem okolju. Skoraj 400 udeležencev na TEDxFDV je navdušilo 7 govorcev, ki so z njimi delili svoje ideje in izkušnje.

Organizatorji TEDxFDV in govorci so včeraj že okrog 18. ure nestrpno pričakovali skoraj 400 študentov FDV in ostalih ljubiteljev TEDx dogodkov. Velika dvorana Fakultete za družbene vede se je napolnila v nekaj trenutkih in natanko ob 18.00 je udeležence nagovorila vodja projekta, Urša Svetelj. Polni pričakovanj so spoznali kaj TED in TEDx dogodki pravzaprav so in katera je ključna ideja za njimi, nato pa je na oder stopil že prvi govorec.

Zmagovalec študentskega natečaja Črt Podlogar je TEDxFDV otvoril z intenzivno in daljnosežno idejo o boljši družbi. Vse prisotne je prebudil z nekaj zaskrbljujočimi dejstvi o trenutnem stanju naše družbe, a je na koncu ponudil tudi rešitev, projekt Socialna država. Na odru je Črta nasledil sproščen in svobodomiseln Viljem Gogala, bivši poslovnež, ki se je nekega jutra odločil, da razdeli ves svoj denar in se poda na pot. Orisal je ozadje svoje odločitve za življenje brez denarja in z udeleženci delil nekaj zanimivih in zabavnih doživetij s svojih romanj po Evropi in Bližnjem Vzhodu. V duhu neobičajnih življenjskih odločitev je nadaljevala Simona Lampe. Nepoboljšljiva zamudnica je spregovorila o svoji prelevitvi iz bančnice v modno oblikovalko, o izzivih in preprekah na svoji poti ter pomenu trajnosti in ekologije v modi. Kot se za vsak TEDx dogodek spodobi, so si tudi na TEDxFDV udeleženci ogledali enega izmed TED govorov, in sicer govor Matta Cuttsa o 30-dnevnih izzivih. Ko so si je občinstvo zamislilo izziv za naslednji mesec, jih je Marko Grobelnik popeljal v nekoliko bolj tehnične vode. Spregovoril je o razsežnostih računalniškega razumevanja jezika, izzivih, ki analitike še čakajo, ter napovedal kdaj in do kakšne mere bodo računalniki "razumeli" jezik. Iz tehničnih vod pa je počasi zakrmaril arhitekt Sašo Jovanovič. Spregovoril je o prostorih intenzivne komunikacije in predstavil zelo zanimiv in uporaben koncept optimalne in raznolike izrabe delovnega prostora. Po njegovem govoru je udeležence z energijo napolnil pevski zbor FDV, nato pa je bil spet čas za nekoliko bolj resno temo, aktivno državljanstvo. Mojca Markizeti je navdušila z osebno izkušnjo aktivizma od malih nog, izpostavila in orisala je njegov pomen, na koncu pa vse udeležence pozvala, da tudi sami prispevajo k boljši in bolj solidarni ter aktivni družbi. Za konec pa je udeležence s svojo pozitivno energijo in strastjo navdušil še Luka Stanovnik. Mlad snemalec in režiser je prikazal kako lahko s trudom in ljubeznijo do dela dosežeš svoje sanje in počneš v življenju natanko to, kar si sam želiš in v čem si najboljši.

Udeleženci dogodka so krovno temo utrip družbe nedvomno začutili in domov odšli polni zagona in svežih idej, nekateri pa so z govorci poklepetali tudi na zaključnem druženju. Z dogodkom pa je bila nadvse zadovoljna tudi organizacijska ekipa. Urša Svetelj, vodja projekta in predsednica Študentske sekcije Slovenskega društva za odnose z javnostmi nam je povedala: "Glede na to, da je bil namen dogodka TEDxFDV to, da študente in druge obiskovalce navdušimo nad konceptom širjenja idej, sem prepričana, da je bil ta namen dosežen, če ne celo presežen. Že samo odzivi na družbenih omrežjih povedo, da TEDx dogodki vedno znova ljudem zlezejo pod kožo. Izjemno zadovoljna sem s celotnim potekom in organizacijsko ekipo, s katero se bomo naslednje leto najverjetneje ponovno lotili organizacije tovrstnega dogodka."

Do naslednjega TEDxFDV nedvomno ne boste ostali praznih rok in predvsem glav, saj si boste lahko v kratkem na www.tedxfdv.com ogledali posnetke vseh govorov. Nekaj vtisov pa že zdaj najdete na Facebook, Twitter in Flickr profilih TEDxFDV. Če pa komaj čakate, da se udeležite katerega drugega TEDx dogodka, vam lahko zaupamo, da bosta še letos potekala TEDxLjubljanaLive in TEDxCelje.

Kontaktna oseba za medije:

Teja Rajšp

odnosi z mediji za TEDxFDV

pr@tedxfdv.com

040 415 439

******

O TEDx, x=neodvisno organiziran dogodek

V duhu idej, ki jih je vredno širiti, je nastal TEDx. To je program lokalnih samoorganiziranih dogodkov, ki združujejo ljudi, da bi podoživeli izkušnjo podobno izvorni konferenci TED. Ob dogodku TEDx se izmenjujejo predvajani TED Talks in govorniki v živo z namenom, da zanetijo poglobljeno razpravo in povezanost znotraj majhne skupine. Ti lokalni, samoorganizirani dogodki se označujejo kot TEDx, kjer x pomeni neodvisno organiziran dogodek. Medtem ko konferenca TED poda splošne smernice za program TEDx ter določi pravila in predpise izvajanja, posamične dogodke TEDx organizirajo neodvisni posamezniki v lastni režiji.

O TED

TED je neprofitna organizacija, posvečena širjenju dobrih idej. Vse skupaj se je začelo pred 25 leti kot 4-dnevna konferenca v Kaliforniji. Od takrat dalje TED podpira ideje preko raznovrstnih aktivnosti. Vsakoletna TED konferenca gosti vodilne svetovne mislece in akterje, ki posredujejo svoje ideje v obliki 18-minutnih govorov. Ti govori so kasneje brezplačno dostopni na strani TED.com. Med vabljenimi govorniki so bili Bill Gates, Al Gore, Jane Goodall, Elizabeth Gilbert, Sir Richard Branson, Nandan Nilekani, Philippe Starck, Ngozi Okonjo-Iweala, Isabel Allende in bivši britanski premier Gordon Brown. Konferenca je organizirana v Long Beachu, v Kaliforniji, z vzporednim dogodkom v Palm Springsu (živi prenos); TEDGlobal je vsako leto organiziran v Oxfordu, v Veliki Britaniji; TED-ovi medijski projekti vključujejo TED.com, kjer je dnevno objavljen novi govor s konference in "Open Translation Project" (projekt odprtega prevajanja), ki poskrbi za podnapise in interativne transkripcije, kot tudi možnost prostovoljcem po vsem svetu, da prevajajo govore; TED izdaja letno TED priznanje, kjer izjemni posamezniki z željo po spremembi v svetu, dobijo možnost, da to spremembo uresničijo; TEDx, ki ponuja posameznikom ali skupinam možnost, da gostijo lokalne, samoorganizirane dogodke po svetu in TEDFellows program, ki pomaga inovatorjem po vsem svetu, da postanejo del TED skupnosti in z njeno pomočjo povečajo vpliv njihovih projektov in aktivnosti.

Sledi TED na Twitterju - twitter.com/TEDTalks, ali na Facebooku - facebook.com/TED