O-STA

Lutkovno gledališče Ljubljana na gostovanja v Estonijo, na Kitajsko in v Srbijo

Spoštovani,

Lutkovno gledališče Ljubljana konec tedna začenja s serijo gostovanj po svetovnih lutkarskih festivalih. V prestolnici Estonije bomo s predstavama Love Dolls in Vsi drugačni, vsi čudni v soboto in nedeljo 26. in 27. maja gostovali na Tallin Treff festivalu, ki ga organizira državno lutkovno in otroško gledališče Nuku iz Tallinna. Festival povezuje različne kulture in je zbirališče umetnikov z vzhoda in zahoda. Ponuja širok spekter lutkovnih in dramskih predstav, plesa, performansov in glasbe, odvija pa se v dvoranah in na ulicah starega mestnega jedra. Na letošnjem festivalu pričakujejo 1100 nastopajočih iz 20 držav, ki bodo v štirih dneh izvedli 178 predstav oz. nastopov.

Love Dolls je predstava za odrasle, ki jo je režiral Duda Paiva, brazilski umetnik, ki ustvarja na Nizozemskem. Gre za mojstrski plesni vrtinec lutk, ljudi in čustev ob izvrstni glasbi v živo. Vsi drugačni, vsi čudni pa je avtorski projekt Maje Kunšič o prijateljstvu in sprejemanju drugačnosti.

Na Kitajskem se v mestu Chengdu 27. maja začenja 21. kongres Unime, mednarodnega lutkarskega združenja in najstarejše gledališke organizacije na svetu, in svetovni lutkarski festival, kamor je povabljena predstava Vžigalnik, ki jo je po Andersenovi predlogi priredil Andrej Rozman-Roza. Predstava v režiji Jana Zakonjška je dobitnica številnih nagrad na Mednarodnem lutkovnem pristanu v Mariboru in sicer za najbojšo predstavo, najboljšo skupinsko igro in animacijo. Nagrado za vlogo v predstavi pa je dobil tudi igralec Gašper Malnar.

Za zaključek bomo v Beogradu sodelovali na TIBA festivalu, ki ga organizira prvo srbsko profesionalno gledališče za otroke in mlade Pozorište Boško Buha. Nastopili bomo 10. junija s predstavo Romeo in Julija. Po motivih Williama Shakespeara jo je režiral Jaka Ivanc, namenjena pa je mladim in odraslim. Gre za zgodbo o usodni ljubezni in njenih posledicah, o zvestobi in predanosti, na svež, sodoben in izviren način.

V letošnji sezoni, ki se bo zaključila konec avgusta, smo sicer v Lutkovnem gledališču pripravili 10 premier in doslej odigrali 611 predstav. Do konca aprila pa smo imeli 73.047 obiskovalcev. V naslednjih dneh začenjamo tudi vpis novih abonmajev za sezono 2012/13.

Lep pozdrav,

Nataša Antunićević Vižintin

Organizacija stikov z javnostmi

Lutkovno gledališče Ljubljana,

Krekov trg 2, 1000 Ljubljana

Tel. 01 548 45 40 fax 01 300 09 80

GSM: 031 634 200

e-mail: natasa.vizintin@lgl.si

internet: www.lgl.si

Spremljajte nas tudi na twitterju https://twitter.com/Lutkovno