O-STA

MEDNARODNI LESNI SEJEM CELOVEC: Panožno srečanje v Srednji in Jugovzhodni Evropi

(Celovec, 6. maj 2012) - S petimi stebri: gozdarstvo, žagarska tehnika, tehnika lesne gradnje in lesni izdelki, oprema in pribor za mizarstvo, transport in logistika ter bioenergija, bo MEDNARODNI LESNI SEJEM CELOVEC od 30. avgusta do 2. septembra 2012 najpomembnejše panožno srečanje v Srednji in Jugovzhodni Evropi. Prvič bo sočasno z Lesnim sejmom pod naslovom LES IN GRADNJA (HOLZ&BAU) potekal nov strokovni sejem lesne gradnje. Vrhunci letošnjega programa bodo nekdanji "Gozdarski in lesarski simpozij", ki se bo odvijal pod novo blagovno znamko "Celovški gozdarski in lesarski impulzi", "Zvezno zborovanje avstrijskega združenja lesne gradnje Holzbau Österreich" ter "Forum lesne gradnje" in "Mednarodno srečanje trgovine z lesom".

"Z našim profilom se jasno razlikujemo od drugih strokovnih lesnih in gozdarskih sejmov v Evropi", poudarja direktor sejemske družbe inž. Erich Hallegger: "Obiskovalci namreč pri nas najdejo celotno verigo dodane vrednosti od gozda do obdelave masivnega lesa". In ta zasnova je skrivnost uspeha, ki več desetletij spremlja MEDNARODNI LESNI SEJEM. Tudi na 52. sejemski prireditvi se lahko pohvalimo s pestro ponudbo: 450 priznanih podjetij iz 16 držav bo od 30. avgusta do 2. septembra 2012 na skupnih razstavnih površinah 46.000 m2 predstavilo vse na temo gozdarstvo, žagarska tehnika, tehnika lesne gradnje in lesni izdelki, oprema in pribor za mizarstvo, transport in logistika ter bioenergija. V štirih dneh, kolikor skupno traja sejem v Celovcu, pričakujejo, da si ga bo ogledalo več kot 22.000 strokovnih obiskovalcev.

Gozdarski stroji in viličarji

Zdaleč najhitreje rastoč razstavni segment v okviru MEDNARODNEGA LESNEGA SEJMA je področje "gozdarskih strojev in viličarjev". Hallegger: "Ankete naših obiskovalcev so pokazale, da prav v tem segmentu vlada največje povpraševanje". In ponudbo lahko smatramo kot "Who is Who" v gozdarstvu: Berger, Kuhn, Volvo, Liebherr, Wahlers-Ponsee, Gremo, Posch, Ö-Forst, Gsodam, Schwarzmüller, Peischl, Fahrzeugbedarf Kotz, Kogler, Penz ali Konrad je samo nekaj imen med številnimi znanimi razstavljavci. Na področju viličarjev se zadeva v podobnem smislu nadaljuje: Kalmar/Cargotec, Zeidler, Zeiss, Hubtex ali Bulmor so prav tako ponovno ustaljeni udeleženci v Celovcu. Ponudbo na področju gozdarstva zaokrožajo ustrezna gozdarska oblačila. Posebna pozornost je posvečena varnosti - med drugim predstavljajo podjetja Pfanner, Grubeforst in Pfofiforst nove materiale s še večjo vzdržljivostjo.

Tehnika žičnih žerjavov in proizvodnja vrvi

Tudi ponudba LESNEGA SEJMA na področju tehnike žičnih žerjavov in proizvodnje vrvi je vedno večja. In prav tukaj bo podjetje Teufelberger iz Welsa postreglo z evropsko premiero. V okviru MEDNARODNEGA LESNEGA SEJMA bo predstavilo novo jekleno vrv "Perfection F30 Woodrunner", ki je zasnovana kot nosilna vrv za žične žerjave s stolpom in žičnice za daljše razdalje. Med vidne razstavljavce na področju proizvodnje vrvi spadajo Seik, Pfeifer, Wyssen in Gantner ter na področju žičnih žerjavov podjetja Koller, Konrad in TST-Tröstl.

Žagarska tehnika

Najpomembnejši evropski ponudniki žagarstva so tudi letos vidno zastopani na MEDNARODNEM LESNEM SEJMU. Najnovejšo tehniko bodo med drugim predstavili: Primultini, Weinig, Rudnik & Enners, Bogioanni, Vollmer, Mühlböck, Linck EWD, Ledinek, Böhler & Miller, Söderhamn-Eriksson ter Springer in Microtec. Pa tudi na področju mobilnih žag bo MEDNARODNI LESNI SEJEM postregel s številnimi novimi izdelki. Obiskovalcem iz stroke bodo razstavljavci posamezne stroje večinoma predstavili v popolnem obratovanju. Prav ta razstavni segment iz leta v leto narašča. Med drugim se bodo predstavila tudi podjetja Serra, Resch & 3, Mebor in Woodmizer.

Mednarodni strokovni program

MEDNARODNI LESNI SEJEM CELOVEC ni znan samo po dosledni razstavni paleti, temveč je priljubljen tudi zaradi številnih prvovrstnih strokovnih prireditev.

"Celovški gozdarski in lesarski impulzi" (prej: Gozdarski in lesarski simpozij). - Povsem spremenjena, tako po tematski kot tudi po oblikovni plati, bo ta vrhunska gozdarska prireditev zablestela 30. avgusta 2012 ob 13. uri. V ospredju interaktivnih predavanj bo glavno vprašanje: "Bodo listavci res prišli? Povprašajmo!" Predavatelji bodo med drugim govorili o "Klimatskih pogojih in vplivih", "Z listavci do uspeha" ali "Listavci v žagarski industriji". Temo bodo zaokrožili z uspešnimi praktičnimi primeri iz Jugovzhodne Evrope. Zaradi nove usmeritve naj bi prireditev postala mesto srečanja gozdarstva in lesarstva Srednje in Jugovzhodne Evrope.

Podelitev nagrade za inovacije.

Tudi dosedanja "Nagrada za inovacije v gozdarstvu in lesarstvu" je dobila nov okvir. In sicer jo bodo v prihodnje kot nagrado za inovacije MEDNARODNEGA LESNEGA SEJMA CELOVEC dobitnikom predali na najvidnejšem mestu, namreč še med otvoritvijo sejma. Sodelujejo lahko mala podjetja iz gozdarstva in lesarstva (največ 50 zaposlenih), ki predstavljajo svoje poslovne novosti. Nagrajeni bodo inovativni proizvodi ali storitve za gozdarstvo in lesarstvo. Proizvodi ali storitve morajo biti tik pred uvedbo ali že na voljo na trgu. Vstop na tržišče pa ne sme biti bistveno daljši od enega leta pred vložitvijo kandidature.

Predstavitve večkrat na dan.

"Stezo za predstavitev sekanja in drobljenja lesa" bo na "zunanji razstavni površini B" letos predstavilo skupno šest razstavljajočih podjetij. V sodelovanju z gozdarsko šolo Osoje FAST Ossiach bodo tukaj večkrat na dan potekale praktične predstavitve na temo "Priprava energetskega lesa po visoko mehaniziranih postopkih za spravilo lesa". Takorekoč skladno z motom "od sečnje, spravila, obdelave do izdelave sekancev".

Nadaljnji vrhunci programa so "Mednarodno srečanje trgovine z lesom 2012", srečanje kmetov lastnikov gozdov ter kooperacijska borza Avstrijske gospodarske zbornice.

LES IN GRADNJA: nov strokovni sejem za lesno gradnjo

Sejem LES IN GRADNJA (HOLZ&BAU), ki bo potekal sočasno z MEDNARODNIM LESNIM SEJMOM (od 30. avgusta do 2. septembra 2012), bo prvi avstrijski strokovni sejem na temo "lesna gradnja". Ciljna skupina strokovnih obiskovalcev novega sejemskega formata so strokovnjaki za lesno gradnjo, proizvajalci montažnih hiš, krovska in kleparska strokovna podjetja ter mizarska obrt. Tako kot na "Mednarodnem lesnem sejmu" je tudi tukaj poleg avstrijskega občinstva pozornost usmerjena v celo osrednjo in Jugovzhodno Evropo. Sejemsko zasnovo široko podpirajo ustrezne institucije in strokovna združenja.

Vrhunski spremljevalni program.

Zvezno zborovanje avstrijske lesne gradnje (organizator: zvezno združenje ter Holzbau Austria) združuje strokovna predavanja z družabnim panožnim srečanjem in v Celovec privablja strokovnjake za lesno gradnjo iz cele Avstrije.

V sodelovanju z znano organizacijo lesne gradnje "Forum HolzBau" bodo izvedli delavnico "Urbana lesna gradnja". Poleg tega je na dnevnem redu "Dan lesne gradnje", ki ga organizira "proHolz

Austria".

Sodelujejo vodilna podjetja.

Za dober odziv na trgu bo poskrbel ustrezen koncept in strokovno privlačen spremljevalni program. "Za HOLZ&BAU so se že prijavili zelo uspešni novi razstavljavci in nadejamo se uspešne premiere," o pozitivnem odzivu z veseljem poroča direktor sejmišča Erich Halleger. Na sejmu HOLZ&BAU pričakujejo okrog 100 podjetij, ki bodo na razstavnih površinah v velikosti 6.000 m2 predstavili svoje nove izdelke. Med njimi so zveneča imena kot Förch, Holz Stark, Frischeis, Pavatex, Rotho Blaas, Heco-Schrauben, Maffel, Hasslacher, Pabst ter Heinz-Bühnen.

Informacije za obiskovalce

Termin in odpiralni čas: MEDNARODNI LESNI SEJEM CELOVEC bo potekal od četrtka, 30. avgusta, do nedelje, 2. septembra 2012, na sejmišču v Celovcu in bo odprt vsak dan od 9. do 18. ure, v nedeljo do 17. ure.

Cene vstopnic: dnevna vstopnica za odrasle stane 12 evrov. Za otroke do 16 let 6 evrov, za mladino od 17 do 19 let 8 evrov. Za skupine od 10 oseb dalje stane vstopnica 8 evrov na osebo.

Sejemska parkirišča: če želite parkirati v neposredni bližini sejmišča, je proti plačilu na voljo dovolj parkirnih mest pri glavnem vhodu na sejmišče

(St. Ruprechterstraße) in v sejemski parkirni hiši (vhod na severu sejmišča "Messegelände Nord").

Park & Ride: če prispete z avtomobilom, ga lahko brezplačno parkirate na izvozu z avtoceste A2 Celovec zahod "Klagenfurt West" (August-Jaksch-Straße). Od tukaj bo urejen avtobusni prevoz v 15-minutnih intervalih do sejma in nazaj.

Informacije: nadaljnje informacije o MEDNARODNEM LESNEM SEJMU najdete na spletu www.kaerntnermessen.at, www.facebook.com/kaerntnermessen ali pokličite na tel. št. +43 463/56800-0.

__________________________

Stik za medije

Die Kärntner Messen, Christian Wallner, vodja za odnose z javnostmi

Telefon: +43/(0)463/56800-24, faks: +43(463)56800/-48, e-pošta: wallner@kaerntnermessen.at

###

Dodatne informacije:

1. Fotografije Lesnega sejma:

http://www.kaerntnermessen.at/messe/internationale-holzmesse-3516.php

2. Logotipi Lesnega sejma:

http://www.kaerntnermessen.at/messe/logos-54_709.php

3. Prijava za 3-dnevni novinarski forum:

(nemško)

http://www.kaerntnermessen.at/messe/5584.php

ali

(anglesko)

http://www.kaerntnermessen.at/messe/english/4776.php

4. Akreditacija za ogled sejma:

(nem.)

http://www.kaerntnermessen.at/messe/akkreditierung-53.php

ali

(angl.)

http://www.kaerntnermessen.at/messe/english/accreditation-53.php

Lep pozdrav in dobrodošli na Mednarodnem lesnem sejmu ter sejmu Les in gradnja v CELOVCU!