O-STA

KAMPANJA EVROPSKE KOMISIJE "EX-KADILCI" BO "POLETELA" NA SVETOVNI DAN BREZ TOBAKA

Prvi kartonček o prenehanju kajenja na letalih na svetu pomaga potnikom, da postanejo "zmagovalci"

Bruselj, 31. maj 2012: Evropska komisija je danes napovedala, da bo na svetovni dan brez tobaka predstavila novo fazo svoje izredno uspešne kampanje za prenehanje kajenja "Ex-kadilci so zmagovalci" (www.exsmokers.eu), tj. prvi kartonček o prenehanju kajenja na letalih na svetu. Ta dragoceni zdravstveno informativni kartonček bo pomagal potnikom, da premagajo željo po kajenju med letom, in jih spodbudil, da nadaljujejo svojo pot brez cigarete skozi vse življenje.

To novo zdravstveno orodje ki bo na voljo potnikom na letalih po vsej Evropi, se je razvilo v partnerstvu z družbo TAP Portugal, Evropsko fundacijo za pljuča in Evropskim respiratornim združenjem. Ker je več kot tretjina (37%) vprašanih kadilcev, ki so odgovarjali na anketna vprašanja v Sloveniji, priznalo, da so bili na letalu nemirni oziroma da so čutili močno željo po cigareti, orodje nudi motivacijske zdravstvene nasvete potnikom, ki med letom ne prižgejo cigarete, da bi jim s tem dalo spodbudo in navdih, da postanejo bivši kadilci in pokažejo ljubezen do življenja. Kartonček vključuje tudi povezave do drugih virov in pomoči za kadilce, kot sta spletišče Ex-kadilci so zmagovalci ter iCoach, interaktivno spletno orodje, ki nudi osebno pomoč pri prenehanju kajenja[i].

Ob svetovnem dnevu brez tobaka je evropski komisar za zdravje in varstvo potrošnikov John Dalli dejal:

"Uvedba kartončka o prenehanju kajenja v okviru kampanje "Ex-kadilci so zmagovalci" in ob podpori družbe TAP Portugal predstavlja inovativno pobudo v drugem letu te kampanje. To, da čas, ki ga preživimo na letalu, izkoristimo za premislek o tem, kaj vse lahko pridobimo, če prenehamo kaditi, je prav zares odlična zamisel! Takšni ukrepi nam pomagajo doseči cilj ozaveščanja ljudi o tem, kaj nam lahko prinese življenje brez tobaka."

Monica Fletcher, predsednica Evropske fundacije za pljuča in izvršna direktorica dobrodelne organizacije Education for Health, je v zvezi s kartončkom o prenehanju kajenja na letalih povedala: "To je odlična in dragocena pobuda, v kateri z navdušenjem sodelujeta tako Evropska fundacija za pljuča kot Evropsko respiratorno združenje. Upamo, da bodo praktični namigi in nasveti, ki smo jih pripravili, pomagali kadilcem, da sprejmejo neomajno odločitev in postanejo bivši kadilci, še preden jih letalo pripelje na cilj."

Vseevropska kampanja "Ex-kadilci so zmagovalci" na popolnoma sebi lasten način preusmerja pozornost z nevarnosti kajenja na pozitivne koristi prenehanja, pri čemer poudarja spodbudne dosežke bivših kadilcev. Ciljno skupino kampanje tvori 28 milijonov kadilcev v EU, starih od 25 do 34 let, podpira pa jo iCoach, inovativna digitalna zdravstvena platforma in dokazano uspešno orodje.

Kampanja, ki se pripravlja na svojo prvo obletnico, je dosegla precejšen uspeh, saj z več kot 173 000 registracijami v iCoach do danes prek tega interaktivnega orodja vsak tisoči kadilec v Evropi dejavno išče pomoč pri opuščanju kajenja. iCoach deluje tako, da analizira kadilske navade uporabnikov in nudi vsakodnevno osebno pomoč ter nasvete. Uporabniki programa iCoach pravijo, da povprečni kadilec nima dovolj samozavesti, ki jo potrebuje, da bi zares uspel opustiti kajenje, zaradi česar je vrednost pobude in motivacijske kampanje Evropske komisije še večja.

"Najpomembnejše posredovanje na področju zdravja v našem času in po vsem svetu je prenehanje kajenja," pravi profesorica Christina Gratziou iz Evropskega respiratornega združenja. "Upamo, da vam bodo ta pozitivna in navdihujoča sporočila pomagala, da boste imeli radi svoja pljuča in se prepustili zmagovalni prihodnosti brez cigarete."

Dodatne informacije:

Javnozdravstveni portal Evropske unije

http://health.europa.eu

Spletna stran Evropske komisije o javnem zdravju http://ec.europa.eu/health/tobacco/policy/index_sl.htm

Vprašanja medijev:

Orla Barnewell

orla.barnewell@toniclc.com

+44 (0)20 7798 9900


[i] Data on file. May 2012