O-STA

Telekom Slovenije ob svetovnem dnevu IPv6

Ljubljana, 7. junija - Včerajšnji dan je potekal v znamenju uvedbe internetnega protokola verzije 6. S tem so želeli vodilni svetovni ponudniki internetnih storitev in proizvajalci mrežne opreme, vključno s Telekomom Slovenije, opozoriti na novi protokol IPv6, ki bo zaznamoval svetovni splet v prihodnje.

6. junij je bil svetovni dan zagona internetnega protokola verzije 6 (IPv6). Večina vodilnih svetovnih ponudnikov internetnih storitev in proizvajalcev mrežne opreme je tako poleg protokola IPv4 omogočila dostop tudi do novega IPv6. Tako bosta v uporabi oba omenjena protokola, prehod na IPv6 pa je pomemben predvsem zaradi vse bolj razširjene uporabe interneta in naprav, ki se povezujejo na svetovni spet. Slovenija je pri vpeljavi novega protokola po številu podprtih strani med vodilnimi državami tudi v svetovnem merilu, Telekom Slovenije pa ga je uvedel že maja 2011. Prehod na novi protokol v Sloveniji vodi Zavod go6, tudi ob podpori Telekoma Slovenije, ki si kot Zlati član zavoda še posebej prizadeva za uvedbo protokola IPv6.


Sistem določevanja naslovov IPv4 namreč omogoča 4,3 milijarde različnih kombinacij spletnih naslovov. In čeprav številka ni zanemarljiva, je v nekaterih delih sveta že v letu 2011 zmanjkalo naslovov IPv4. Zato je zagon novega sistema IPv6, ki bo omogočal neprimerno več različnih naslovov, ključnega pomena za nadaljnji razvoj svetovnega spleta.

Svetovni dan zagona internetnega protokola IPv6 predstavlja simboličen prehod na nov protokol, ki je namenjen predvsem predstavitvi omenjene novosti in ozaveščanju javnosti. Veliko internetnih ponudnikov, spletnih podjetij in proizvajalcev omrežne opreme se je namreč na prehod pripravilo že prej, saj večina programske in mrežne opreme podpira tako stari kot novi protokol.

Skupina Telekoma Slovenije je tudi največji slovenski poslovni sistem, ki je sodeloval na dogodku zagona internetnega protokola IPv6 s svojimi spletnimi portali siol.net, siol.tv, najdi.si in bizi.si. Telekom Slovenije z svojimi aktivnostmi pri pospeševanju gradnje novega večjega interneta dokazuje, da je eno vodilnih tehnološko naprednih podjetij v Sloveniji in Evropi.