O-STA

LGL - 60-letnica Zvezdice Zaspanke

"Zvečer, ko se mi po malem odpravljamo spat, se na nebu zvezde zbude." S temi besedami se začenja kultna slovenska pravljica Zvezdica Zaspanka. Kot radijsko igro jo je leta 1952 napisal Frane Milčinski Ježek, v gledališču pa je je bila prvič uprizorjena tri leta kasneje v režiji Jožeta Pengova. Od takrat se je vse do danes, z občasnimi prekinitvami, obdržala na repertoarju Lutkovnega gledališča Ljubljana. Pohvali se lahko z več kot 640 ponovitvami in okoli 85.000 obiskovalci.

Predstava, ki jo otroci gledajo danes, je obnovljena prva uprizoritev, z lutkami narejenimi po starih načrtih, fotografijah in filmskem zapisu. Originalne lutke so namreč pogorele v požaru leta 1972. Zvezdica Zaspanka je radijska igra, slikanica, film in lutkovna predstava. Je neizbrisen del številnih generacij otrok, ki so odhajali spat ob besedah: "Že hitiiim, že letiiim!" Pripoveduje nam zgodbo o zaspani zvezdici, ki z zamujanjem v službo na nebu povzroča zmedo na zemlji in zgodbo o srčnosti in ljubezni.

Ob njeni 60-letnici bomo v Lutkovnem gledališču Ljubljana v soboto, 16. junija, od 10. do 13. ure pripravili Praznovanje z Zvezdico Zaspanko. V tem času bomo odigrali dve predstavi, obiskovalci si bodo lahko ogledali notranjost gledališča, pred gledališčem bomo pripravili lutkovno delavnico, izdelovali nakit, maskerke pa bodo otrokom poslikale obraze. Risar stripov Dr. Horowitz bo ustvarjal zvezdne portrete otrok, Zvezdica Zaspanka pa jih bo razveselila s torto.

Program:

10.00-13.00, Lutkovna delavnica, izdelovanje nakita, poslikave obraza, risanje otrok(brezplačno).

10.00, Zvezdica Zaspanka, lutkovna predstava (4,5 eur). (Mali oder LGL)

11.00, Torta z Zvezdico Zaspanko.

11.30, Voden ogled gledališča

12.00, Zvezdica Zaspanka, lutkovna predstava (4,5 eur). Mali oder LGL

Prireditev bo na ploščadi pred Lutkovnim gledališčem Ljubljana, razen predstav, ki bosta v dvorani. V primeru dežja bo prireditev v preddverju velikega odra LGL.

Lep pozdrav,

Petra Škofic

Organizatorka

Lutkovno gledališče Ljubljana

Tel. 01 5484543, 041 691 102, faks 01 3000980,

petra.skofic@lgl.si, www.lgl.si, www.twitter.com/lutkovno, www.facebook.com/LutkovnoGledalisceLjubljana