O-STA

Jutri cenejši avtoplin na Petrolu

Ljubljana, 14. junij 2012 - Od polnoči dalje bo cena avtoplina na Petrolovih bencinskih servisih v Sloveniji 0,769 € na liter. Razlika med ceno avtoplina in 95-oktanskega motornega bencina bo 64,5 centov na liter. Avtoplin je tako na slovenskem trgu trenutno najboljša alternativa klasičnim gorivom, saj je ekološki, ki je hkrati tudi najbolj ekonomičen.

Avtoplin se o od polnoči dalje pocenil za 2,9 centa, cena za liter iztočenega avtoplina bo tako znašala 0,769 EUR. S tem se bo razlika za ceno avtoplina in 95-oktanskega motornega bencina 0,645 EUR na liter. Avtoplin je tako resnično najboljša alternativa klasičnim pogonskim gorivom. Odlikuje ga predvsem dobra cena in njegova prijaznost do okolja.

Skupno število bencinskih servisov, ki so del široko razvejane maloprodajne mreže Petrola in imajo v svoji ponudbi avtoplin, je doseglo že številko 54. Avtoplin si lahko uporabniki natočijo ob celotnem avtocestnem križu, vseh večjih mestih in mestnih vpadnicah. Z uvedbo avtoplina je Petrol razširil ponudbo pogonskih goriv in s tem postavil tudi temelje za zniževanje emisij v okolje, saj je ravno avtoplin okolju najbolj prijazno gorivo.

Avtoplin je utekočinjen naftni plin (UNP), mešanica butana in propana, prilagojena za uporabo v vozilih. Zaradi izjemne ekonomike ter zelo ugodnih okoljskih lastnosti danes predstavlja eno najbolj razširjenih alternativ klasičnim naftnim gorivom, saj se z uporabo pogona na avtoplin stroški, ki se porabijo za nakup goriva skoraj prepolovijo. Avtoplin je namreč najbolj ekonomično gorivo na našem trgu, saj je kar 40% cenejši od 95-oktanskega bencina.

Uporaba avtoplina tako prinaša številne prednosti za uporabnika:

o znatno znižanje stroškov goriva,

o podaljšanje življenjske dobe motorja,

o enostavna uporaba - avtomatsko preklapljanje med plinskim / bencinskim pogonom,

o enostavna in hitra vgradnja,

o kratek rok amortizacije - povrnitve investicije,

o doseganje večjih razdalj z enkratno polnitvijo (ob uporabi plina in bencina),

o popolnejše izgorevanje zmesi "plin-zrak" ter posledično občutno zmanjšanje okolju škodljivih emisij,

o tišje delovanje motorja,

o varnejši od uporabe bencina tudi v primeru hujših trkov.

Več o uporabi avtoplina in seznam bencinskih servisov z avtoplinom je na voljo tudi na spletnem naslovu: www.petrol.si/avtoplin.