O-STA

Odprtje kompleksa Gradu Khislstein in treh stolpov 21. junija 2012

NOVINARSKA KONFERENCA 20.6.2012

Osrednja slovesnost ob odprtju kompleksa gradu Khislstein in Treh stolpov bo za vabljene v četrtek, 21. junija 2012, ob 21.00 v Letnem gledališču Khislstein. Na odprtju bodo spregovorili župan MOK g. Mohor Bogataj, direktorica Gorenjskega muzeja ga. Marija Ogrin in predsednik RS dr. Danilo Türk.

Na odprtju bo Pihalni orkester Mestne občine Kranj zaigral Zdravljico. Glasbeni gost večera pa bo trio Eroika.

Program bo potekal tudi na drugih prizoriščih - na lokacijah obnovljenih objektov in v drugih kulturnih hramih od 17.00 dalje. Ob 17.30 se nam lahko pridružite na Slovenskem trgu pri maketi Kranja, od koder bomo organizirali vodenje z vodniki.

PROGRAM PO PRIZORIŠČIH OD 17.00 - 20.00

Grad Khislstein - Gorenjski muzej; ogled prenovljenega gradu

Lovski dvorec-Grajska pristava - Gorenjski muzej; vodenje do 19. 00

Stolp Pungert - ogled, Rebit - didaktične delavnice za otroke na Trubarjevem trgu

Vovkov vrt - glasbeni program; harfistka Liza Repar, Trio Kranjc

Stolp Škrlovec - Stolp IU; plesni program skupine Qulenium, Ogled intermedijske kiparske razstave: LET, študenta Kiparstva Gala Košnika

Mestna knjižnica Kranj - delavnica izdelave maket treh stolpov

Hiša Layer - ogled grafične preše Lojzeta Spacala in demonstracija tiska, voden ogled hiše ob 17.00 in 19.00

Prešernovo gledališče Kranj - odprta vrata (voden ogled ob 18.00 in 19.00)

Mestna hiša - Gorenjski muzej; odprta vrata

Prešernov spominski muzej - Gorenjski muzej; odprta vrata

Galerija Prešernovih nagrajencev - strokovno vodenje po razstavi Janeza Boljke ob 20.00

Razgledna ploščad na Pungertu - ogled

Maistrov trg - Pihalni orkester Mestne občine Kranj

Prešernova ulica - GUD Kranjski komedijanti; lajnarji

Glavni trg - Čupakabra; žonglerska in ognjena skupina

OPIS PROGRAMA

LETNO GLEDALIŠČE KHISLSTEIN

TRIO EROIKA

Trije izjemni vokalisti, zbrani v tercetu Eroika, so nase prvič opozorili na Emi 2007, ko so s priredbo pesmi Stop Omarja Naberja osvojili Slovenijo. Matjaž Robavs (bariton), Aljaž Farasin (tenor) in Metod Žunec (tenor) so klasično izobraženi in šolani pevci, brez dvoma tudi po strokovno-tehnični plati povsem enakovredni pop-opernim pevcem, zbranim v slovitem kvartetu Il Divo. Premišljena kombinacija talenta, lepote, uglajenosti, glasovnih zmožnosti in obdelave večnih uspešnic v pop opera žanru je formula uspeha Eroike. Letošnjega septembra so izdali težko pričakovani prvenec, ki med drugim vsebuje sveže interpretacije znanih slovenskih uspešnic Ko zvonovi zapojo, Stop, Dan ljubezni, Namesto koga roža cveti, Ko mene več ne bo ter španske prepesnitve velike uspešnice Ti si mi u krvi.

VOVKOV VRT

Liza Repar je bila učenka Glasbene šole Kranj, svojo glasbeno pot nadaljuje v konservatoriju v Novem Mestu. Redno se udeležuje domačih in tujih tekmovanje, kjer dosega vidne uspehe.

Trio Kranjc

TRIO KRANJC se predstavlja z izredno širokim spektrom glasbe. Repertoar inštrumentalne bogatijo tako najbolj znane klasične skladbe v unikatni priredbi, kot tudi skladbe z elementi etno in folk glasbe z vsega sveta. Že samo repertoar inštrumentalne glasbe, kamor prištevamo tudi evergreene, pričara celih 6 ur čistega užitka.


Zabavni del repertuarja predstavljajo vokalno - inštrumentalne uspešnice slovenske in tuje popularne glasbe. Večglasno petje, menjavanje instrumentov med samimi skladbami in pristna, klub elektronskim inštrumentom neposneta, v živo zaigrana glasba - vse to naredi zasedbo TRIO KRANJC še bolj zanimive.


ŠKRLOVEC - STOLP IU

V sklopu festival odrskih umetnosti mladih Kalejdoskop 2012 so omogočili Galu Košniku intermedijsko kiparsko razstavo LET v Stolpu IU, podprto za video projekcijo.

V spodnjem prostoru se bodo projicirale plesne predstave v produkciji KD Qulenium (Sosledje, Sam o sebi s seboj, Evolucija in Eko škrat). Koreografinja plesnih predstav je Saša Lončar.

MESTNA KNJIŽNICA KRANJ

V Mestni knjižnici Kranj bodo z mentorji podjetja Life events s pomočjo edinstvenega ekološko naravnanega sistema Makedo ustvarjali makete treh stolpov in gradu. Vabimo vas, da se nam pridružite in povabite vaše mlade sorodnike in znance.

STOLP NA PUNGERTU

DIDAKTIČNO IZKUSTVENO SREDIŠČE REBIT ZA NAJMLAJŠE.

Izvajanje kulturnih in didaktičnih vsebin za najmlajše je posebna, radoživa, ustvarjalna, poučna in zabavna izkušnja. Otroški svet je svet sanj in je odraščanje ter spoznavanje z razvojnimi, gibalnimi in kulturnimi vsebinami skozi igro in druženje. Zanimive in bogate vsebine in pomenijo "polno in pokončno vrečo" novega znanja, doživetij in otroškega veselja. Novo pridobljena znanja in izkustva je tisto, kar povezuje, združuje, usmerja in zadovolji otroški svet. Vse to je otroški stol Rebit na Pungertu.

Otroški stolp Rebit na Pungertu je ena osrednjih lokacij v Mestni občini Kranj, kjer se družijo najmlajši. Stolp ponuja širok izbor otroških vsebin; od kulturnih v najširšem pomenu besede, didaktičnih, ustvarjalnih, tematskih, družbeno odgovornih in gibalnih. Stolp povezuje vsebine za najmlajše v celovito izkušnjo, ki poživlja, animira in osrečuje. Stolp ponuja sveže in aktualne vsebine, ki so podane na strokoven, zanimiv in animacijsko-izkustven način. Najmlajši imajo na Pungertu svojo točko, kjer se lahko prepustijo zanimivim vsebinam in kjer doživijo največ lepega in koristnega za njihov razvoj.

Dostopnost do vsebin in cena

Vsebino za najmlajše na Pungertu želijo približati celotni populaciji otrok in mladine v Mestni občini Kranj in širše. Zaradi tega koristijo model, ki bo zagotavljal brezplačen obisk in ustrezno terminsko razpoložljivost prostorov.

- Otroške vsebine so brezplačne.

- Stolp na Pungertu je odprt v času izvajanja vsebine; delavnice, dogodki, ...

- Zgolj vsebine na tretjem nivoju ponudbe so plačljive (tečaj tujega jezika, joga za najmlajše, ...)

- Stolp na Pungertu je možno tudi najeti za zaključene otroške dogodke (rojstni dan, druženje, ...).

Stolp na Pungertu je opremljen z otroškimi rekviziti, ki so razdeljeni v tri vsebinske prostore; pritličje, prvo in drugo nadstropje.

Izvajalec programa: Life events

ZAPORE CEST

Zaradi prireditve bodo v četrtek, 21. junija 2012, popolnoma zaprte ceste in ulice v starem Kranju:

Od 17.00 do 21.00: Prešernova ulica, Maistrov trg, Trubarjev trg

Od 17.00 do 24.00: Tomšičeva ulica od križišča z Jenkovo do križišča s Cankarjevo in do Glavnega trga 18

21.6. bo tudi zapora parkirišča oz. dela cesta kjer so vedno parkirana vozila od Tomšičeve 22 do vhoda v Grad Khislstein (Gasilski trg), od 7.00 do 24.00 ure.

V času prireditev bo določena intervencijska pot za stanovalce mestnega jedra, ki bo omogočala najhitrejši in najvarnejši dostop in sicer bo potekala na relaciji: Poštna ulica, Tavčarjeva ulica, Cankarjeva ulica, Glavni trg, ploščad med Prešernovim gledališčem in cerkvijo Sv. Kancijana, Tavčarjeva in Poštna ulica in v smeri Tavčarjeva, Reginčeva, Tomšičeva ulica, Jenkova ulica, Glavni trg, in Poštna ulica.

V prihodnjih dneh se bo v letnem gledališču zvrstilo kar nekaj dogodkov.

22. junija bo potekal 14. ETNO-FOLK, Kranj, 2012. Ob 17. uri bo potekala parada folklornih skupin od zbirnega mesta - Slovenski trg, skozi stari Kranj do Letnega gledališča Khislstein ob 17. uri, ter ob 20. uri nastopi folklornih skupin na Letnem gledališču Khislstein.

Organizator dogodka je Makedonski kulturni center. Na festival se je prijavilo 11 folklornih skupin. Pričakujejo več kot 200 nastopajočih plesalcev. Več informacij na tel. 040 166 882.

Od 23. do 30. junija se bo v Letnem gledališču Khislstein zvrstilo še nekaj dogodokov v okviru Festivala Carniola: 23. junija bo nastopila skupina Leibach, 28. junija skupina Perpetuum jazzile in 30. junija Županova Micka v izvedbi Prešernovega gledališča Kranj.

Natalija Polenec

Direktorica Zavoda za turizem Kranj