O-STA

Nacionalni inštitut za biologijo Vas vabi, da se udeležite predavanja:

"MASOVNO POJAVLJANJE GIGANTSKIH MEDUZ V VZHODNOAZIJSKIH MORJIH: MEHANIZMI, PREDVIDEVANJA IN UKREPI",

ki ga bo predstavil dr. Shin-ichi Uye, iz Graduate School of Biosphere Science, Hiroshima University, 4-4 Kagamiyama 1 Chome, Higashi-Hiroshima 739-8528, Japonska

Predavanje bo potekalo v predavalnici Morske biološke postaje v Piranu, Fornače 41, v sredo, 22. 8. 2012 ob 12h.

Povzetek predavanja:

Klobučnjaška meduza Nemopilema nomurai je edinstvena tako zaradi svoje velikosti kot tudi zaradi značilnih populacijskih eksplozij v polzaprtih vzhodnoazijskih morjih. V zadnjem desetletju so bili masovni pojavi zelo pogosti (v desetletju od 2002 do 2011 sedemkrat) in so povzročili veliko škodo japonskemu in korejskemu ribištvu. Masovno pojavljanje je povezano z dejavniki okolja in stanju ekosistemov, ki prevladuje v kitajskih obalnih vodah od koder se po nespolnem razmnoževanju polipov širijo meduze. Značilnost nespolnega razmnoževanja te vrste je tvorba podocist - mirujočih stadijev. V obliki podocist lahko preživijo neaktivni najmanj šest let, nato pa se razvijejo aktivni polipi, ki se nespolno razmnožujejo s strobilacijo. Za velikost meduzne populacije je torej pomembno število podocist, njihova aktivacija in strobilacija, ki vodi do mladih meduz, v predhodni sezoni. Zato lahko predvidevamo intenzivnost masovnega pojavljanja v Japonskem morju in obalnih vodah na osnovi opazovanj mladih meduz s krova trajektov in drugih ladij. Ta opazovanja omogočajo pravočasno opozorilo japonskim ribičem, da se lahko pripravijo na masovno pojavljanje meduz.

O predavatelju:

Dr. Shin-ichi Uye je profesor na japonski Graduate School of Biosphere Science, Hiroshima University. V začetku kariere je raziskoval produkcijo in ekologijo zooplanktona (predvsem rakov ceponožcev - Copepoda) v japonskih obalnih vodah. Po letu 1990, potem ko je pri svojih raziskavah ugotovil negativne posledice meduznega mukusa za kopepode, pa se je osredotočil na raziskave meduz. Skupaj s sodelavci je zaslužen za velik napredek pri razumevanju življenjskih ciklusov klobučnjakov in njihove reproduktivne biologije. Izsledki njegovih raziskav masovnega pojavljanja meduz so zlasti pomembni za ribištvo.

Prof. Uye je bil v letih 2001-2004 predsednik Japonskega združenja planktologov, v obdobju 2005-2008 pa predsednik Svetovnega združenja kopepodologov.