O-STA

Počasi se zaključuje Poletje v Celju, knežjem mestu

Celje, 27. avgust 2012

Vrhunec se je minuli konec tedna zgodil na Starem gradu Celje, v tem tednu pa se Celjanom obeta še tridnevna prireditev Štimung fest 2012 ob obali Šmartinskega jezera

Celje, 27. avgust 2012, V mestu ob Savinji se ta teden počasi zaključuje sklop prireditev, ki so se od 1. junija odvijale pod skupnim imenom Poletje v Celju, knežjem mestu 2012. Več kot 100 prireditev se je zvrstilo na različnih prizoriščih v mestu Celje in tudi na bližnjem Šmartinskem jezeru ter na Starem gradu Celje. Na Starem gradu se je z dvodnevno srednjeveško prireditvijo, ki je potekala ta konec tedna, tudi uradno zgodil prireditveni vrhunec zares pestrega prireditvenega dogajanja. V dveh dnevih je prireditvi na Starem gradu Celje obiskalo 4300 obiskovalcev, ki so uživali v odličnih animacijah, si prvič ogledali grajsko vinsko klet ter grajsko tiskarno, pridobitvi, ki sta nastali ob pomoči mojstra Janeza Rozmana iz Begunj na Gorenjskem, uživali v likovnem ustvarjanju in razstavljenih likovnih delih na temo grofov Celjskih amaterskih likovnikov, članov KUD Svoboda iz Celja, barantali na srednjeveški tržnici, razvajali svoje brbončice z okušanjem srednjeveških jedi ter bili priče zares impozantne uprizoritve spora med Celjani in Frankopani ter mogočnega viteškega turnirja in nepozabnih ognjenih predstav, ki so jih izvedli tako Slovenci kot tudi gostje iz Češke, Slovaške in Hrvaške. Projekt Poletje v Celju, knežjem mestu 2012 je omogočila Mestna občina Celje. Medijska pokrovitelja: Radio Antena Štajerska (ekskluzivni pokrovitelj v radijskem mediju) ter Novi Tednik (ekskluzivni pokrovitelj v tiskanem mediju). Ekskluzivni pokrovitelj v spletnem mediju: Celje. Info ter Kozjansko. Info. Pokrovitelji: Elektro Turnšek, Zavarovalnica Adriatic, Zavarovalnica Triglav, Elektro Celje, Elektro Celje Energija, Banka Celje, Petre šotori - hale - odri d.o.o., Mika Dom d. o.o., Geodetski zavod Celje, EMO Orodjarna d.o.o. Več info na www.celeia.info. K obisku vabi tudi Facebook portal Stari grad Celje kjer lahko obiskovalci zadenejo brezplačno karto za obisk koncertov in predstav na Starem gradu Celje.

Od četrtka, 30. avgusta do sobote, 1. septembra 2012 pa se bo ob Šmartinskem jezeru Celje odvijal že drugi Štimung fest Šmartinsko jezero 2012, družabni dogodek z narodno-zabavnimi ansambli in letos tudi prvič s Štimung žurom za mlade. Ta, za obiskovalce popolnoma brezplačen dogodek (zastonj bodo tudi parkirišča ter organiziran avtobusni prevoz do osrednjega prireditvenega prostora), tudi v letošnjem letu nadaljuje z osnovnim poudarkom, ki še naprej ostaja predstavitev kakovostnih glasbenikov in glasbenih skupin, ki delujejo na področju narodno-zabavne glasbe v Sloveniji in tujini, v sinergiji z vrsto zanimivih in dinamičnih spremljevalnih dogodkov, ki bodo potekali vse tri prireditvene dneve. Noviteti letošnjega leta sta glasbeni dogodek za mlade poimenovan Štimung žur ter povezava prireditve z Zlato harmoniko Ljubečne. Več informacij o prireditvi Štimung fest Šmartinsko jezero Celje 2012 na www.smartinsko-jezero.com. Medijski pokrovitelj: TV Golica. Dogodek podpira: TV Celje. Pokrovitelj v spletnem mediju: Narodnjak.si. Dogodek podpira spletni portal mladismo.si. Štimung fest se letos povezuje z Zlato harmoniko Ljubečne. Zlati pokrovitelj: Elektro Turnšek. Srebrni pokrovitelji: Hyundai Zoran Zlatečan. Banka Celje, Elektro Celje, Petre šotori - hale-odri, Zavarovalnica Triglav. Bronasti pokrovitelji: Elektrosignal, Geodetski zavod Celje, Mika dom, Cetis, Izletnik, GNV d.o.o., A2S, Hotel Evropa, Pošta Slovenije, Kova in Kapis trade. Za gostinstvo skrbi Gostilna Amerika/ Grafotisk.

Akreditacije za obisk prireditve Štimung fest Šmartinsko jezero sprejemamo na e-naslov tic@celje.si do vključno srede, 29. 8. 2012 do 12.00.

V ponedeljek, 27. avgusta ob 18.00 vabljeni na Mestno plažo k obisku brezplačnih Ustvarjalnic pod celjskim nebom. Prav tako v ponedeljek, 27. avgusta med 21.00 in 22.00 vabijo k obisku Vodnega stolpa in brezplačnega Informativnega predavanja o pomoči in izcelitvah po duhovni poti s pomočjo učenja Bruna Groeninga. V torek, 28. avgusta med 18.00 in 19.00 vabi k obisku brezplačna Joga v vsakdanjem življenju. V torek, 28. avgusta ob 20.00 na Starem gradu Celje (v primeru slabega vremena v Narodnem domu) podelitev Veronikine nagrade in med 21.00 ter 22.00 na Vodnem stolpu brezplačno Informativno predavanje o pomoči in izcelitvah po duhovni poti s pomočjo učenja Bruna Groeninga. V sredo, 29. avgusta med 10.00 in 12.00 vabijo k obisku brezplačne Počitniške ustvarjalnice v Knjižnici pri Mišku knjižku pod vodstvom Nade Mlinarević. Na Mestni plaži prav tako v sredo, 29. avgusta ob 18.00 brezplačne Ustvarjalnice in igre za najmlajše. V sredo, 29. avgusta med 18.00 in 19.00 vabi k obisku tudi brezplačna vadba taijiquana v Mestnem parku, sredin večer pa lahko zaključite ob 21.00 z obiskom predstave Žabe, Gregorja Strniše, v režiji Luke Marcena in z igro članov gledališča Hiše kulture Celje. V četrtek, 30. avgusta ob 18.00 Lutke vabijo na Mestno plažo na ogled predstave Mojca Pokrajculja, v režiji Damjana M. Trbovca in izvedbi Škratovega lutkovnega gledališča iz Celja. V četrtek, 30. avgusta lahko večer ob 20.00 zaključite v Kavarni Osrednje knjižnice Celje z obiskom Poletnega zabavno-glasbenega večera pred knjižnično kavarno ali pa ob 21.00 obiščete brezplačen Štimung žur za mlade ob obali Šmartinskega jezera, kjer bodo nastopili: 6pack Čukur, Elvis Jackson, Pero Lovšin & Legalo Kriminalo, Rock Partyzani ter Radiostorm.

V petek, 31. avgusta ob 18.00 vabi Mestna plaža na brezplačno igro in ustvarjanje ter ob 19.00 na Cocktail party, večer pa lahko ob 21.00 zaključite z obiskom Localcoolture dogodka Sredi zvezd na katerem bodo zbrani počastili 50. letnico slovenske popevke. Seveda pa tudi petek, 31. avgust od 18.00 vabi ob Šmartinsko jezero in Štimung fest na prvi koncert znanih narodno-zabavnih ansamblov iz Slovenije, ki se jim bodo, kot gostje, pridružili tudi člani ansambla Die Mooskirchner iz Avstrije. Voditelj večera bo Domen Hren. V petek, 31. avgust od 18.00 bodo nastopili: Ansambel Mikola, Poskočni muzikantje, Ansambel Vižarji, Mladih 5, Ansambel Roka Žlindre, Ansambel Gadi, Ansambel Juhej, Ansambel Štajerskih 7, Mitja kvinet, Ansambel Naveza, Ansambel Novi spomini, Vagabundi, Zreška pomlad. V soboto, 1. septembra 2012 od 16.00 se Štimung fest ob Šmartinskem jezeru nadaljuje z nastopi narodno-zabavnih ansamblov iz Slovenije in Hrvaške. Voditeljica večera bo Maja Oderlap. V sobot0. 1. september od 16.00 se bodo predstavili: Družinski ansambel Ferme, Zmagovalci Zlate harmonike Ljubečne 2012, Vera & Originali, Vitezi Celjski, Vesele Štajerke, Eurokvintet, Igor in Zlati zvoki z gosti: Lucienne Lončina, Fantje s Praprotna, Slovenskih 6, Ansambel Obvoz, Ansambel Potep, Ansambel Poet ter posebni gostje iz Hrvaške: Ansambel Zagorski mušketiri, Ansambel Sinovi Zagorja.

Prilagamo tudi fotomaterial

Utrinek iz sobotne srednjeveške prireditve na Starem gradu Celje (iz arhiva Zavoda Celeia Celje)

Več informacij:Snežana Gabrovec, Referentka za prireditve, tel.: 03 42 87 932, e-pošta:snezana.gabrovec@celje.si

Podpis k fotografiji: srednjeveski dan na Starem gradu Celje.JPG