O-STA

Puma - ko prodaja prvič preseže milijardo evrov

Puma, ena izmed vodilnih družb s športno obutvijo in oblačili, je s objavo poslovnih rezultatov za zadnje četrtletje lanskega leta razkrila daleč najhitrejšo rast v športni industriji ter s tem presenetila tako lastna pričakovanja, kot tudi napovedi konkurence. Prodaja njihovih izdelkov je prvič v zgodovini družbe presegla vrednost ene milijarde evrov, kar je bilo s 21.7% rastjo glede na leto 2000 krepko nad napovedmi strokovnjakov.

Na pozitivne dobičke sta vplivala tako učvrstitev položaja na trgih Združenih držav in Evrope, kot tudi zmanjševanje poslovnih stroškov, ki so se poznali predvsem v postopnem posodabljanju proizvodnje in varčevanju pri administrativnih odhodkih. Glavni viri dohodkov Pume tako še vedno ostajajo obutev, katere prodaja se je glede na leto poprej povečala za 34.5%, oblačila s 5.5% rastjo in ostalih športnih pripomočkov, ki so zabeležili kar 31.6% poskok v prodaji. Na osnovi pozitivnih rezultatov prodaje, se je primerno večal tudi neobdavčeni dobiček, ki je v primerjavi s 0.8 milijona evrov v letu 2000 poskočil na zavidljivih 10.4 milijona v lanskem letu. Dobiček na delnico se je v skladu s tem povečal iz 0.36 na 0.69 evra. Vodja Pume Jochen Zeitz ob tem pravi: "Zelo smo ponosni na dosežene poslovne rezultate v lanskem letu. Vse večje zanimanje za našo trgovsko znamko na svetovnih trgih ter vse večja naročila potrjujejo, da smo si zastavili realen cilj, postati ena izmed najbolj zaželenih športnih znamk na svetovni ravni."

Puma se je že pred štirimi leti odločila za svojevrsten pristop k snovanju novih izdelkov, saj so venomer imeli v mislih šport, življenjski stil in modo. Posledica tega so bili unikatni izdelki, ki so se izražali predvsem v trendih športne obutve s zanimivo mešanico nogometne klasike in novih smernic mode v kombinaciji s najmodernejšimi materiali. Ciljna publika za tega giganta tako še vedno ostajajo mladi, ki iščejo nekoliko drugačne in drznejše poteze obutve in oblačil. V zadnjem času je pravilno usmerjenost Pume opazila tudi konkurenca, ki se prav tako loteva novih prijemov. K temu je treba dodati še vse večja vlaganja v razvoj novih izdelkov ter samemu oglaševanju, ki skupaj s prodajo na drobno predstavlja strošek v vrednosti 21.6% prodaje. Očitno se je prodorna oglaševalska kampanja, ki bazira na zmagi Cameroona še kako obrestovala in potiska Pumo vse bolj v ospredje glavnih igralcev športne industrije.