O-STA

Selitev Visoke šole za umetnost v Gorico

Nova Gorica, 24. september 2012

V sredo, 26. septembra 2012 bosta Univerza v Novi Gorici in Pokrajina Gorica podpisali sporazum o šestletnem najemu prostorov v Palači Alvarez v Gorici.

S podpisom pogodbe o najemu novih prostorov bo Univerza v Novi Gorici rešila pomemben del trenutne prostorske stiske. Dodatno bomo pridobili več kot 1000 m² prostorov, ki bodo namenjeni izvajanju študijskih programov Visoke šole za umetnost. Visoka šola za umetnost Univerze v Novi Gorici bo tako, po sodelovanju pri oživljanju zgodovinskega Fužinskega gradu (1994 - 2004) in soočenjem z novodobnim omrtvelim podhodom Bežigrajskega dvora v Ljubljani (2004 - 2012), do leta 2009 še kot Šola uporabnih umetnosti Famul Stuart, nadaljevala interakcijo z bližnjo in daljno okolico v novih prostorih v Gorici, le lučaj od slovenske meje. Nadaljevala bo s širjenjem rab umetnosti v različnih kontekstih in prostorih, od kreativnih industrij prek specifičnih srečevanj z znanostjo in tehnologijami do interdisciplinarnih medijsko-produkcijskih kontekstov, od laboratorija do ulice.

V novih prostorih bo imela Visoka šola za umetnost na voljo velik večnamenski prostor za seminarje, delavnice in projekcije ter predavalnico v pritličju, dve računalniški učilnici, projektni prostor ter prostor za polformalno delo-druženje v prvem nadstropju. Za letošnje študijsko leto na Visoki šoli za umetnost načrtujejo vpis 65 študentov, tako v program prve stopnje Digitalne umetnosti in prakse kot tudi v nov dvoletni magistrski programi Medijske umetnosti in prakse, katerega razvoj skozi mednarodni projekt ADRIART v okviru programa Vseživljenjsko učenje podpira Evropska unija. V sklopu vertikale študentje krožijo v okoljih in nosilnih modulih animacije, fotografije, (video)filma, novih medijev, scenografskih prostorov in sodobnih umetniških praks, v programu druge stopnje se gibljejo tudi med partnerskimi univerzami, med Gorico, Reko in Gradcem.

Univerza v Novi Gorici s tem še dodatno utrjuje svojo mednarodno usmeritev in vpetost v mednarodni akademski prostor po kateri je prepoznavna že od ustanovitve leta 1995. Dosedanji Fakulteti za znanosti o okolju in Fakulteti za aplikativno naravoslovje, ki že izvajata svoje programe v prostorih stavbe nekdanjega Šolskega doma v Gorici v Križni ulici ter Fakulteti za podiplomski študij, ki izvaja študijski program Ekonomika in tehnike konservatorstva arhitekturne in krajinske dediščine v Benetkah, se je tako pridružila še Visoka šola za umetnost.

Podpis sporazuma med Univerzo v Novi Gorici in Pokrajino Gorica bo v sredo, 26. septembra 2012, ob 11.30 uri v Palači Alvarez, Via Armando Diaz 5, Gorica, Italija.

Vljudno vabljeni!

Dodatne informacije: Andreja Leban, T: 05 3315 397, E: andreja.leban@ung.si

Andreja Leban