O-STA

Izjemen uspeh dijaka Škofijske klasične gimnazije Tima Prezlja na Evropskem srečanju mladih raziskovalcev v Bratislavi

Tim Prezelj je v šolskem letu 2010/11 delal raziskovalno nalogo iz področja biologije na Kemijskem inštitutu Slovenije (http://www.ki.si/ ) pod mentorstvom Alje Oblak, univ. dipl. mikrobiologije in Ane Bavec, profesorice biologije na Škofijski klasični gimnaziji. Naslov naloge je bil Priprava himernega proteina tirozinaza-TLR4 kot potencialnega cepiva proti melanomu.

S to nalogo je na regijskem tekmovanju mladih raziskovalcev Slovenije Tim dosegel udeležbo na državnem tekmovanju v Murski Soboti, kjer je osvojil prvo mesto na področju biologije in zlato priznanje. Kasneje je bil zaradi izjemnosti svojega raziskovalnega dela, ki daleč presega gimnazijski raven, povabljen na Evropsko srečanje mladih raziskovalcev European Union Contest For Young Scientists 2012 - EUCYS (http://www.eucys2012.eu/ ), ki je potekalo od 21. do 26. septembra 2012 v Bratislavi na Slovaškem.

V tednu dni so najboljši mladi raziskovalci Evrope in drugih celin predstavili svoje raziskovalno delo tako strokovni režiji, ki je prihajala iz celotne Evrope in različnih raziskovalnih inštitucij, kot tudi laični publiki. Poleg samih predstavitev pa je bilo v program vključeno tudi druženje in navezovanje stikov z vrstniki s podobnimi interesi iz celega sveta. Na EUCYS so bile za najboljše raziskovalne projekte predvidene tudi posebne nagrade. Izbor za te nagrade je potekal po principu pogovorov s strokovno žirijo v angleškem jeziku, izmed katerih je v več krogih izbirala najboljše raziskovalne projekte.

Tim Prezelj je v tem izboru prejel prestižno nagrado in sicer enotedenski seminar na EMBL (http://www.embl.org/) v Heidelbergu, Nemčija, ki je ena izmed vodilnih raziskovalnih inštitucij na področju molekularne biologije in biokemije na svetu.

Za ta izjemen uspeh mlademu raziskovalcu iskreno čestitamo.

Ana Bavec