O-STA

Prihodnji teden v LGL premiera Obutega mačkona

Na Odru pod zvezdami Lutkovnega gledališča Ljubljana bomo v četrtek, 14. novembra, ob 19. uri premierno uprizorili dramsko predstavo za otroke Obuti mačkon, avtorja Igorja Bojovića. Dramo je prevedel Milan Jesih, predstava pa nastaja v režiji Dušana Jovanovića.

Premiero bomo predstavili na novinarski konferenci, ki bo v torek, 13. novembra 2012, ob 10. uri, v preddverju Velikega odra LGL.

Todor, najmlajši mlinarjev sin po smrti svojega očeta skuša uresničiti očetovo neizpolnjeno željo, da bi postal kralj. Toda za tako velikopotezne načrte je poleg vztrajnega dela potrebna sreča, pa tudi prava mera zvitosti. Vse to ima Todorjev novi čudežni pomočnik mačkon de Fyodore, ki ne le da govori, ampak tudi zelo premeteno razmišlja. Kmalu se Todorju nasmehne sreča: spozna princeso Anastashie. Zaljubljenost je obojestranska, tako da zviti živalski pomočnik z lahkoto spletkari v korist svojega gospodarja in mu na koncu s zvijačnostjo pribori bogastvo hudobnega velikana, mimogrede pa tudi starejša brata osvobodi napornega služenja.

Tokratna prepesnitev obutega mačka je delo Igorja Bojovića, srbskega dramskega pisca, ki je za to delo prejel nekaj nagrad, uprizoritve pa so požele tudi navdušene aplavze občinstva. Občinstvo je v Obutem mačkonu postavljeno v središče dogajanja. Prizorišča so v krogu nanizana okoli krožne arene, v kateri so nameščeni gledalci, ki dobesedno sledijo glavnemu junaku skozi različne življenjske epizode. Dodaten čar obujajo skoraj pozabljeni iluzionistični scenski elementi - realistično poslikane kulise v perspektivi, spiralasti valovi, zvočila za grom, veter, dež.

Pravljica otroku pomaga odrasti, gledališče pa nam s svojo čarobnostjo v vsakem trenutku ponuja možnost kratkotrajnega vračanja v svet otroške naivnosti, čudenja in prepuščanja trenutku. Če se združita pravljica in gledališče, pa je rezultat prav gotovo čaroben za vse.

Predstava je primerna za otroke od 6. leta starosti dalje.

Igor Bojović

OBUTI MAČKON

Junaška komedija

Prevod Milan Jesih

Režija Dušan Jovanović

Dramaturgija Klavdija Zupan

Scenografija Meta Hočevar

Kostumografija Jelena Proković

Glasba Drago Ivanuša

Gib Tanja Zgonc

Lektura Tatjana Stanič

Nastopajo

Mlinar Gilles Iztok Valič

Mačkon De Fyodore Rok Kunaver k.g.

Todor Jan Bučar

Jacques Ana Hribar

Princesa Anastashie Nina Ivanič

General Le Brez Jernej Kuntner

Vikontesa Agnes Alenka Tetičkovič

Velika Le Giche Iztok Jereb

Le Petit Gašper Jarni k. g.

Gerard Jure Lajovic

Kralj Louis Andrej Nahtigal k. g.

Vojak Jernej Čampelj k. g.

Premiera 15. november 2012

Lutkovno gledališče Ljubljana

Oder pod zvezdami LGL

Sezona 2012/13

Program Lutkovnega gledališča Ljubljana lahko spremljate na spletni strani www.lgl.si,
na twitterju twitter.com/Lutkovno in facebooku fb.me/LutkovnoGledalisceLjubljana.

Blagajna je odprta od ponedeljka do petka med 9. in 19. uro, ob sobotah med 9. in 13. uro ter uro pred predstavo. Na voljo je brezplačna telefonska številka 080 2004