O-STA

Telekom Slovenije bo svoja omrežja nadgradil z najnovejšo tehnologijo LTE

Ljubljana, 15. novembra - Telekom Slovenije bo v svojem omrežju Mobitel ponudil najnovejše, občutno hitrejše mobilne širokopasovne podatkovne storitve, temelječe na najnovejši tehnologiji LTE. V nekaj mesecih bodo pokrita vsa večja slovenska mesta. Za posodobitev omrežja in vzpostavitev tehnologije LTE je izbrano podjetje Ericsson.

Zaradi vse večje uporabe mobilnih podatkovnih storitev in potreb na trgu po še višjih prenosnih hitrostih Telekom Slovenije vstopa v projekt posodobitve omrežja in vzpostavitve LTE-tehnologije, na osnovi katere bo lahko uporabnikom ponudil storitve naslednje generacije. Za dobavitelja opreme je Telekom Slovenije izbral družbo Ericsson.

Novo omrežje bo vsebovalo najnovejše okolju prijazne rešitve, ki zaradi manjše porabe energije proizvajajo manj ogljikovih izpustov, se manj segrevajo in zato zahtevajo manj hlajenja, so manjših dimenzij in imajo manj sestavnih delov. Zahtevajo tudi manj terenskega dela.

Telekom Slovenije bo storitve zagotavljal na boljši in cenovno učinkovitejši način, uporabniki pa bodo imeli na voljo višje hitrosti prenosa podatkov, kar bo še večjemu številu uporabnikov omogočilo najnaprednejše večpredstavnostne storitve.

Mag. Rudolf Skobe, predsednik uprave Telekoma Slovenije, je ob tem dejal: "Odločitev o uvedbi storitev nove generacije predstavlja mejnik na naši poti k zagotavljanju najnaprednejših mobilnih širokopasovnih storitev. Našim uporabnikom bomo lahko ponudili višje hitrosti prenosa podatkov in še večje zmogljivosti, hkrati pa bomo še bolj odgovorni in skrbni do našega okolja. Proces izbire partnerja je bil za vse sodelujoče zahteven, saj smo postavili visoka merila in standarde, preizkušali delovanje naprav in omrežja ter opravili vrsto dolgotrajnih in trdih pogajanj. Odločili smo se za Ericsson, ki se je naši viziji razvoja omrežja, tehnologij in storitev najbolj približal."

Anders Runevad, direktor Ericsson Western & Central Europe, pa poudarja: "Ericsson je bil izbran za dobavitelja po težkem in temeljitem procesu, ki je vključeval preizkuse, tehnična vprašanja in pogajanja. Posel s Telekomom Slovenije smo pridobili, ker smo pokazali, da naše rešitve v celoti ustrezajo njihovim zahtevam. Zelo smo zadovoljni, da smo bili izbrani kot njihov partner." Dodal je še: "Naše napovedi, ki so na voljo v junijskem Poročilu o prometu in trgih, kažejo, da bo skupno število mobilnih naročnikov po svetu do leta 2017 doseglo približno 9 milijard. Telekom Slovenije z novim omrežjem prepoznava potrebo po osredotočanju na to rast - tako trenutno kot tudi v prihodnosti."

S postopnim uvajanjem bodo v Telekomu Slovenije začeli konec novembra letos. Do konca tega leta bodo v projekt vložili 2,5 milijona evrov. V nekaj mesecih bodo s signalom LTE pokrita vsa večja slovenska mesta. Telekom Slovenije tako nadaljuje tradicijo tehnološko najnaprednejšega operaterja pri nas z najhitrejšimi in najzanesljivejšimi storitvami.