O-STA

VABILO na Koncert ženskega zbora Vassil Arnaoudov Sofia Chamber Choir pod vodstvom Theodore Pavlovitch in Dekliškega zbora sv. Stanislava, ki ga vodi Helena Fojkar Zupančič.

Vljudno vabljeni na Koncert ženskega zbora Vassil Arnaoudov Sofia Chamber Choir pod vodstvom Theodore Pavlovitch in Dekliškega zbora sv. Stanislava, ki ga vodi Helena Fojkar Zupančič. Ženski zbor Vassil Arnaoudov Sofia Chamber choir je eden od fenomenov sodobne bolgarske zborovske poustvarjalnosti. Zbor je gostoval po vsej Evropi in na Japonskem, je dvakratni finalist tekmovanja evropskih radijskih postaj, Let the Peoples Sing in zmagovalec številnih najimenitnejših mednarodnih tekmovanj. Repertoar zbora sega od glasbe iz obdobja renesanse do največjih mojstrov sodobne glasbe. Veliko pozornost namenja izvedbam skladb domačih bolgarskih skladateljev, ki velikokrat napišejo skladbe prav za ta zbor ter bolgarski pravoslavni in ljudski glasbi.

Dekliški zbor sv. Stanislava je šolski zbor, v katerem vsako leto prepeva 40 do 45 deklet iz Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani. Zbor goji stilno pester repertoar - od klasičnih zborovskih del različnih umetnostnih obdobij do vokalnega popa in slovenskih ljudskih pesmi ter plesov. Ponaša se s prvimi izvedbami izvirnih skladb in priredb sodobnih slovenskih skladateljev (Damijana Močnika, Ambroža Čopija in Tomaža Habeta). Med vsemi petimi zbori Škofijske klasične gimnazije dosega Dekliški zbor sv. Stanislava najvidnejše rezultate. Je dobitnik številnih zlatih priznanj, prvih mest ter posebnih nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih, gostoval je na uglednih festivalih. Njihov največji uspeh je zmaga na evroradijskem tekmovanju Let the Peoples sing leta 2009 v Oslu, s čimer se je zbor uvrstil med najvidnejše vokalne sestave na svetu. Odmevno je jeseni 2011 gostoval v Manchestru in se maja 2012 udeležil Mladinskega zborovskega festivala v Baslu, na katerem so nastopili trenutno najboljši evropski mladinski zbori.

Koncert bo v ponedeljek, 26. novembra 2012, ob 19. uri, v cerkvi sv. Stanislava, v Zavodu sv. Stanislava. Gostje bodo predstavile bolgarsko pravoslavno in ljudsko glasbo.

Vljudno vabljeni!