O-STA

Ta veseli dan kulture v Celju vabi na PARTea, decembrsko druženje z umetniki in prodajno razstava v Likovnem salonu Celje

K brezplačnemu obisku vabi tudi Galerija sodobne umetnosti Celje

Celje, 27. november 2012, France Prešeren bi letos praznoval dvestodvanajsti rojstni dan in tako kot že nekaj let zapored bo tudi v obeh celjskih likovnih razstaviščih letošnji 3. december minil pod geslom Ta veseli dan kulture. Zavod Celeia Celje - Center sodobnih umetnosti Celje vabi v ponedeljek, 3. decembra 2012 na brezplačen obisk razstaviščnih prostorov Galerije sodobne umetnosti Celje (od 11. do 18.00 ure) in Likovnega salona Celje (od 12.00 do 21.00 ure). Zanimiva novost letošnje brezplačne programske ponudbe je projekt PARTea v Likovnem salonu - decembrsko druženje z umetniki in prodajna razstava, ki se pričenja 3. decembra in bo trajala vse do 5. decembra 2012. V decembrskem času radi govorimo o druženju, podarjanju in zabavi. Zato tudi Zavod Celeia Celje - Center sodobnih umetnosti za nekaj dni odpira prostor Likovnega salona, ki bo umetniško in družabno obarvan. Obiskovalci bodo imeli možnost spoznati zanimive lokalne ustvarjalce, pogledati v njihove ateljeje, z njimi spiti čaj in spregovoriti nekaj besed. Morda se jim bo na takšen način utrnila prava ideja za letošnje božično darilo! V Likovnem salonu bodo umetniki iz Celja in okolice predstavili svoje delo, prodajali svoje umetnine, med katerimi bodo najrazličnejša dela. Poleg tega bodo z glasbo in drugimi priboljški poskrbeli za dobro vzdušje.

V Galeriji sodobne umetnosti Celje pa si lahko obiskovalci še vse do 9. decembra 2012 ogledajo razstavo Premiera na kateri se predstavlja šestnajst mladih umetnikov in umetnic: Nevena Aleksovski, Boris Beja, Matija Brumen, Maša Gala, Jernej Jemec, Meta Kastelic, Nataša Košmerl, Stojan Kneževič, Matej Pečnikar, Adrijan Praznik, Saša Šuštar, 3kolektiv, Sanja Vatić, Brina Torkar Križaj, Tadej Vindiš, Klemen Zupanc.

Projekt Premiera je zasnovan kot trienale, njegov cilj je kontinuirano spremljanje in predstavljanje aktualne sodobne vizualne produkcije, ki nastaja med mladimi umetniki v slovenskem prostoru (leta 2009 je Premiera predstavila 17 umetnikov, ki danes uspešno delujejo v domačem in tujem prostoru). Poleg predstavitve mladih avtorjev je poglavitni namen projekta zaznati dogajanje, ki narekuje sveže pristope in metode dela ter nove vsebinske usmeritve, ki vodijo do premikov na področju sodobne vizualne umetnosti. Tokratna Premiera predstavlja šestnajst umetnic in umetnikov, izbranih preko odprtega razpisa, ki ga je v letošnjem leta objavil Center sodobnih umetnosti Celje. Odprti razpis je bil namenjen mladim umetnikom, ki so na začetku svoje profesionalne poti ali zaključujejo študij na umetniških šolah (na slovenskih in tujih univerzah).