O-STA

Avstrijsko znanje na področju gozdarstva v pomoč Slovaški

Obsežen svetovalni projekt za preoblikovanje Slovaškega gozdnega gospodarstva

Direktor Gozdnega gospodarstva Avstrije, Oesterreichische Bundesforste AG (OeBf AG), dr. Thomas Uher in slovaški državni sekretar za kmetijstvo in gozdarstvo dr. Jan Golian sta danes podpisala pogodbo, na podlagi katere bo avstrijsko podjetje oblikovalo strategijo in konretne modele za preoblikovanje Slovaškega državnega gozdnega gospodarstva. OeBf AG sicer v mednarodnem merilu predstavlja zgled pri reševanju vprašanj modernizacije gozdnih gospodarstev in sonaravnega gospodarjenja z gozdovi.

Pri OeBf AG bodo izdelali strategijo za celovito posodobitev in preoblikovanje Slovaškega gozdnega gospodarstva LESY SR, ki jo bodo do letošnje jeseni predstavili slovaški vladi. Za OeBf AG projekt svetovanja za potrebe LESY SR predstavlja "velik izziv tako glede vsebine kot glede velikosti naročila," je direktor dr. Thomas Uher povedal ob podpisu pogodbe v Bratislavi. OeBf AG je bogate izkušnje na širšem področju strukturne modernizacije podjetij in uvajanja sonaravnega gospodarjenja z gozdovi pridobil v procesu svoje osamosvojitve in preoblikovanja v letu 1997.

Thomas Uher obenem meni, da je dejstvo, da je bil za omenjeno naročilo izbran OeBf AG, pomemben izraz zaupanja v sposobnosti njihovega podjetja. "To potrjuje mednarodno priznanje našemu modelu modernizacije in sonaravnega gospodarjenja z gozdovi." Poleg LESY SR, OeBf AG svetuje še vrsti drugih gozdnih gospodarstev v vzhodni in jugovzhodni Evrope, kot denimo v Moldaviji, na Madžarskem, v Albaniji ter v Bosni in Hercegovini. Glede na dosedanje uspehe teh projektov OeBf AG načrtuje širjenje svetovalne dejavnosti na tem območju tudi v prihodnje.

Zadnje naročilo je svetovanje pri prestrukturiranju Bolgarskega državnega gozdnega gospodarstva. Mednarodna ekipa svetovalcev pod vodstvom OeBf AG bo svetovala Bolgarskemu gozdnemu gospodarstvu o novi strateški in strukturni usmeritivi na podlagi modela, ki ga je razvilo avstrijsko podjetje. Nova zakonska oblika bo stopila v veljavo 1. januarja 2004. Svetovanje naj bi bilo končano do oktobra 2003, proračun projekta pa znaša 400.000 evrov.

Dodatne informacije:

Oesterreichische Bundesforste AG (OeBf AG)

Bernhard Schragl, tiskovni predstavnik

Tel: + 43 2231/ 600 215

bernhard.schragl@bundesforste.at

www.bundesforste.at