O-STA

Prvi dan mladih probabilistov in statistikov

Mlada sekcija Statističnega društva Slovenije vabi na Prvi Dan mladih probabilistov in statistikov, ki bo potekal v četrtek, 30. novembra 2023, od 10. do 15. ure v predavalnici P-109 na Ekonomski fakulteti UL (Kardeljeva ploščad 17, Ljubljana).

Na dogodku bodo gostili dve predavanji. Doc. dr. Matija Vidmar s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani bo predstavil prispevek o stacionalnih lokalnih naključnih števnih množicah, ki ga je nedavno objavil v reviji Probability Theory and Related Fields. Izr. prof. dr. Lara Lusa s Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem pa bo govorila o začetni analiz podatkov, ki predstavlja okvir za odgovorno delo s podatki. Obe predavanji bosta potekali v angleškem jeziku in bosta predvajani tudi prek spleta.

Dan se bo zaključil z Delavnico o znanstvenem komuniciranju, prilagojeno raziskovalcem s teh dveh področij, ki jo bo izvedla Renata Dacinger. V prvem delu delavnice bo izvedla predavanje z napotki za raziskovalce, kako izboljšati komuniciranje z različnimi javnostmi, v drugem pa bo sledil bolj interaktiven del z razpravo o izzivih komuniciranja znanstvenih spoznanj na področju matematike (predvsem verjetnosti) in statistike. Delavnica bo potekala v slovenščini in ne bo predvajana prek spleta.

Ob tej delavnici bodo na dogodku predstavili tudi njihovo pobudo imenovano Ambasadorji verjetnosti in statistike. Osnovna zamisel je oblikovati spisek kompetentnih strokovnjakov s teh dveh področij, ki bodo v bodoče novinarjem na voljo za podajanje javnih izjav glede trditev in objav v medijih pri vseh temah povezanih z verjetnostjo in statistiko.

Dogodek sta finančno podprla Statistično društvo Slovenije in Slovenske železnice d.o.o.. Udeležba je brezplačna, vendar zaradi omejenega števila mest prosijo za registracijo preko Google forms obrazca. Če se dogodka ne morete udeležiti v živo, označite, da želite prejeti povezavo do spletnega prenosa predavanj.

Več o dogodku.