O-STA

Cene na letni ravni za 4,9 % višje, na mesečni ravni pa za 1 % nižje

Zaradi izpada internetne povezave za danes napovedanih objav ne bomo mogli objaviti na spletni strani stat.si ob 10:30. Prosimo za razumevanje.

Najnižja letna inflacija v zadnjih dveh letih

Na letni ravni smo imeli 4,9-odstotno inflacijo, medtem ko je bila ta v istem mesecu prejšnjega leta 10,0-odstotna.

Cene storitev blaga so se v povprečju zvišale za 7,4 %, cene blaga pa za 3,6 %. Blago dnevne porabe je bilo dražje 4,7 %, poltrajno blago za 2,3 % in trajno blago za 0,6 %.

Najbolj, za 1,1 odstotne točke, so letno inflacijo zvišale za 6,2 % višje cene hrane in brezalkoholnih pijač. Sledile so podražitve v skupini rekreacija in kultura, te so k inflaciji dodale 0,7 odstotne točke, ter podražitve v restavracijah in hotelih s prispevkom 0,6 odstotne točke.

Po drugi strani so bila cenejša kot pred letom dni trda goriva (za 26,4 %), inflacija so ublažila za 0,4 odstotne točke.

Na mesečni ravni deflacija prvič po več kot letu dni

V primerjavi s prejšnjim mesecem so se cene življenjskih potrebščin znižale za 1 %.

Največji vpliv na mesečno deflacijo je imela nižja končna cena elektrike - ta se je zaradi oprostitve plačevanja prispevka OVE in SPTE znižala za 18,8 % ter k deflaciji prispevala 0,8 odstotne točke. Znižale so se tudi cene trdih goriv (za 8,7 %), nastanitvenih storitev (za 4,2 %), naftnih derivatov, zdravstva in počitniških paketov.

Po drugi strani so se v zadnjem mesecu podražili sadje (za 3,1 %), različni rekreacijski predmeti, vrtnarjenje in male živali (za 2,4 %), tobak (za 2,2 %) ter oblačila in obutev (za 0,8 %).