O-STA

Danes: Odpiramo tematiko vesoljske industrije


Pozdravljeni!

Danes med 15:00 in 19:00 bomo v Kreativnem centru Poligon (Tobačna ulica 5, Ljubljana) priča enemu prvih dogodkov, ki odpirajo tematiko vesoljske industrije v Sloveniji.

Na dogodku bomo priča predstavitvam šestih slovenskih projektov ter okrogli mizi na temo prihodnosti vesoljske industrije v Sloveniji. Govora bo o vsem od tekmovanj, do satelitov, raket in novega zakona o vesoljskih dejavnostih.

Slogan dogodka je: "Naj vesolje ne bo še ena zamujena visokotehnološka priložnost za Slovenijo!"

Vesoljske tehnologije zaradi vedno hitrejšega razvoja vedno bolj vplivajo na naš vsakdan. Vsakemu izmed nas nevede lajšajo življenje na najrazličnejše načine - ta razvoj hkrati pomeni, da vesolje ni več domena le največjih držav.
Prepreke, ki so to tehnologijo desetletja zadrževale, počasi, vendar vztrajno padajo,s tem pa se vedno hitreje pojavljajo tudi priložnosti. Največ pa bodo od približujočega se razveta tega sektorja odnesli tisti, ki bodo na vlak vstopili zgodaj - ali še bolje, danes.

Se je Slovenija kaj naučila iz zamujenih visokotehnoloških priložnosti preteklosti? Bo politika spet obljubljala dejanja šele takrat, ko o priložnostih čivkajo že vrabci na strehah?

Prekinimo cikel zamujenih priložnosti.

Se vidimo na dogodku!
Udeleženci okrogle mize:
  • Dr. Martina Zorc
    Avtorica doktorske disertacije z naslovom Razvoj mednarodnega vesoljskega prava v tretjem tisočletju. Disertacija je nastala pod okriljem prof. Borut Bohte in Mirjam Škrk. Danes Dr. Zorc izvaja coaching in se vesoljskim aktivnostim posveča predvsem s podjetniškega vidika.
  • Nik Mohorko
    Vodja projekta Spacelink
  • Marko Peljhan
    Profesor interdisciplinarne vede na Univerzi v Santa Barbari, Kalifornija. So-ustanovitelj in partner v C-Astral Aerospace. Ustanovitelj projekta Atol Institute Specialties: Systemics.
  • Matija Renčelj
    Pravni svetovalec in projektni manager, ki danes svoje delo opravlja na Evropski vesoljski agenciji v Parizu.

Okroglo mizo bo moderirala Anja Blaj.
Predstavili se bodo tudi projekti:
  • Arhitektura in urbanizem na luni (Fakulteta za Arhitekturo)
    Projekt, ki so ga študentje višjih letnikov Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani (FA UL; Andreja Ambrožič, Anja Bagon, Amadeja Belej, Gregor Blaj, Karin Srakar, Nejc Škvarča in Manca Zupan) v preteklem študijskem letu pod mentorstvom prof. dr. Lucije Ažman Momirski, asist. dr. Andreja Mahoviča in asist. Tomaža Berčiča oblikovali svoje koncepte arhitekture na Luni. Oblikovali so rastlinjak, bolnišnica, observatorij, bivališča, sončna elektrarna in rudarski sklop.
  • Tekmovanje Evropske vesoljske agencije Manfred Lachs
    Manfred Lach tekmovanje v mednarodnem pravu vesolja je eno izmed najbolj priznanih tekmovanj, na katerem študentje v finalu zagovarjajo primer in podajajo argumente pred sodniki meddržavnega sodišča. Slovenija se letos tekmovanja udeležuje tretjič zapored.
  • KORUZA (Luka Mustafa, IRNAS institut)
    IRNAS institut je inovacijski laboratorij, ki se ponaša z internetom stvari in hardware napravami. Specializirani so za prototipe in izdelke visoke tehnologije, med drugim se povezujejo z Lacuna space napravami, da omogočajo komunicirajo s sateliti v vesolju.
  • rLoop (Jaka Verbič)
  • Spacelink.si
    Inštitut Spacelink je neprofitna organizacija, ki jo sestavlja ekipa mladih, inovativnih inženirjev z željo v Sloveniji razviti vesoljski program. Ekipa izdeluje raketo, ki bo poletela nad Karmanovo mejo, ki leži na višini 100 km in predstavlja mejo med Zemljino atmosfero in vesoljem, danes pa delajo predvsem na raketi Stella 1, ki bo poletela na višino 10 kilometrov, pri čemer bo potisk zagotavljal motor SL-2. Opremljena bo z dvostopenjskim sistemom za povratek, ki bo sestavljen iz glavnega in zaviralnega padala.
  • Satelit NEMO HD
    Center odličnosti Vesolje-SI razvija interaktivno satelitsko misijo za daljinsko zaznavanje z visoko natančnostjo, ki bo omogočala zajem multispektralnih podob zemeljske površine ter snemanje HD videa. Misija temelji na mikrosatelitu za opazovanje Zemlje NEMO-HD, ki ga CO Vesolje-SI razvija v sodelovanju s kanadskim Space Flight Laboratorijem (SFL) Inštituta za vesoljske študije Univerze v Torontu.