O-STA

Devet raziskovalnih skupin predstavilo prebojne inovacije na otvoritvi programa Labs to Market

V sredo, 22. maja 2024, se je v Ljubljanskem univerzitetnem inkubatorju (LUI) odvil dogodek Meet the Labs, ki je združil raziskovalce in podjetne posameznike v okviru programa Labs to Market. Labs to Market je LUI program, pod okriljem projekta EIT Health, namenjen prenosu inovacij iz laboratorijev na trg in povezovanju raziskovalcev z vlagatelji ter podjetniki, ki se zanimajo za sodelovanje v deep tech projektih.

Program Labs to Market ponuja integriran pristop k raziskovanju tržnih priložnosti, oblikovanju multidisciplinarnih ekip in pridobivanju finančnih sredstev, ki so ključna za preboj znanstvenih inovacij na trg.

Letos predstavljene inovacije vključujejo:

· Ekipa EFC Mag razvija magnetno hlajenje za mini hladilnike, ki namesto obstoječe parno-kompresijske tehnologije uporablja sistem za hlajenje z revolucionarno magnetno-kalorično tehnologijo.

· Probiotiki za paradontozo in preprečevanje vaginalnih vnetij. Inovacija vključuje izbor specifičnih bakterij in vključitev potencialnih probiotikov v dostavni sistem z nanovlakni, izdelanimi z elektrostatskim sukanjem.

· Ekipa Alfa Faktor Bioteh razvija povsem nov pristop k generiranju nanoteles, ki omogoča hitrejši in cenejši proces selekcije biološko relevantnih in funkcionalnih nanoteles, brez imunizacije živih živali.

· Ekipa raziskovalcev iz Inštituta Jožef Štefan je razvila AeroDrops, prvo napravo za selektivno zaznavanje aerosoliziranih respiratornih kapljic v zraku.

· Ekipa Law Brainer razvija platformo za pravno pomoč, ki naslavlja ključne pravne izzive na področjih obdavčitve, zavarovanj, viz in drugih postopkov.

· Strokovnjaki s področja kirurgije in kemije so združili moči, da bi razvili novo metodo 3D tiskanja in nove polimere za tiskanje tkiva za operativne priprave.

· OPS polirna pasta.

· Ekipa EMHANCE razvija neinvazivno in prenosno napravo, ki oddaja pulzirajoča elektromagnetna polja za zdravljenje in daljinsko spremljanje bolnikov z možganskimi motnjami.

· AI za optimizacijo procesov.

V nadaljevanju programa Labs to Market bodo raziskovalci skupaj s podjetnimi posamezniki v ekipah razvijali načrte komercializacije, poslovne načrte, se učili podjetniških veščin, ter septembra predstavili svoje podjetniške ideje pred investitorji na Dragondays Summit-u, festivalu deep tech start-upov, ki ga v Celju skupaj s so-organizatorji pripravlja LUI.