O-STA

Orkester Slovenske filharmonije zaokroža sezono FKK abonmaja pod taktirko izvrstnega Tobyja Thatcherja

Za konec sezone
oboist Sorin Crudu

Za konec sezone: šesti koncert abonmaja Filharmonični klasični koncerti

V četrtek, 13. junija, in v petek, 14. junija, s pričetkom ob 19.30 bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma izveden še zadnji, šesti koncert abonmaja Filharmonični klasični koncerti.

Orkester Slovenske filharmonije

Toby Thatcher dirigent

Sorin Crudu oboa

Spored:

Antonín Dvořák (1841-1904):Uvertura Karneval, op. 92

Richard Strauss (1864-1949): Koncert za oboo in mali orkester v D-duru

Antonín Dvořák: Simfonija št. 7 v d-molu, op. 70

Spored zadnjega koncerta abonmaja FKK obvladujejo dela češkega romantika Antonína Dvořáka in Richarda Straussa, ki je ustvarjal vse od 80. let 19. stoletja do konca druge svetovne vojne. Čeprav ga danes označujemo za enega najpomembnejših predstavnikov moderne se je Strauss v svojem Koncertu za oboo, ki ga je dokončal zgolj tri leta pred smrtjo, popolnoma izognil drastičnemu razvoju klasične glasbe 20. stoletja. Njegov lirični koncert bosta tako izvrstno uokvirili izbrani deli iz opusa Antonína Dvořáka, Uvertura Karneval, v katero je skladatelj ujel večerno mestno rajanje, in po odmoru še njegova veličastna "velika" Sedma simfonija.

Pred Orkester Slovenske filharmonije bo tokrat stopil avstralsko-britanski dirigent mlajše generacije Toby Thatcher, v vlogi solista pa se bo v Straussovem Koncertu za oboo predstavil prvi oboist Orkestra Slovenske filharmonije Sorin Crudu.