O-STA

Tretja zlata rola za 75.000 gledalcev Šepet metulja

Celje, 19. junij, 2024 - Najstniško romantično dramo Šepet metulja režiserja Alena Pavšarja si je od premiere oktobra 2023 ogledalo že preko 75.600 gledalcev. Film si je tako prislužil že tretjo zlato rolo. Filmsko priznanje, ki ga podeljuje Zveza društev slovenskih filmskih ustvarjalcev, je na ponedeljkovi podelitvi v celjskem Cineplexxu filmski ekipi predal znan slovenski glasbeni ustvarjalec Saša Petrović, bolj znan pod umetniškim imenom Challe Salle.

Podelitve so se poleg režiserja in glavnega igralca, Alija Ogrizka, udeležili še, scenaristka in koproducentka Mateja Zorko Pavšar. Del igralske ekipe Elyes Samba, Branko Završan, Jože Doberšek, Tarik Rashid, Urška Zver, Nejc Ocvirk, Iztok Gartner in Tinkara Fortuna. Oblikovalec zvoka in avtor glasbe Tim Žibrat ter oblikovalca luči Blaž Sluga in Nejc Pečnik.

"3. zlata rola in tako lepa številka gledanosti je zame osebno velika potrditev, da je film naletel na tako lep odziv občinstva. Film se še vedno vrti v manjših kinematografih in v okviru šolskih projekcij, pa je od premiere minilo že skoraj leto dni. Veseli me, da je po ogledu filma vzdušje še vedno evforično. Naši igralci še vedno podpisujejo avtograme in se slikajo z oboževalci. Več si težko želiš in kot filmski ustvarjalec si lahko resnično zadovoljen s takšnim izplenom. Rad bi se ponovno zahvalil celotni filmski ekipi, ki je ustvarjala film in poudaril, da smo prejeli 3. zlato rolo zaradi vloženega truda čisto vsakega posameznika, ki je delal na projektu Šepet metulja," je ob prejemu priznanja povedal režiser Alen Pavšar.

Glavnega igralca Alija Ogrizka, ki v filmu igra Jana, 17-letnega navdušenca mehatronike in najstnika avtista, je na podelitvi presenetil njegov glasbeni idol Challe Salle. Ob prejemu zlate role je vidno ganjen dejal: "Najbolj sem danes vesel in me je spravilo do solz, da je ne podelitev prišel moj idol. Vesel sem, da sem ga spoznal."

Film Šepet metulja, v distribuciji Constantin Filma, nadaljuje svojo uspešno pot tudi po filmskih festivalih v tujini. V letošnjem letu pa prihaja tudi na televizijske zaslone.

O filmu:

Mladinski film Šepet metulja je zgodba o Janu, 17-letnem navdušencu mehatronike in najstniku avtistu. V razredu, ki ga vodi neizprosni učitelj Frenk, ki ne odobrava posebnih potreb učencev in hodi po robu z drugačnimi metodami praktičnega pouka, Jan kljub vsem oviram učitelja in sošolcev dokaže, da zmore. Režiser Alen Pavšar izpostavi, da "film pripomore k razbijanju stereotipov ter spodbujanju inkluzije in sprejemanja. Zgodba glavnih junakov je dokaz, da lahko vsak pripomore k bolj sočutnemu in raznolikemu svetu, ki sprejema vsakega posameznika, ne glede na njegove posebnosti. Čustev poln film je izjemna priložnost za povečanje ozaveščenosti in razumevanja avtizma. Vsak posameznik s spektrom avtizma namreč s seboj nosi edinstvene talente in perspektive, ki jih lahko prispevajo v svetu".

O filmski ekipi:

Film sta ustvarila Alen Pavšar, režiser in scenarist ter Mateja Zorko Pavšar, izvršna producentka in tudi avtorica knjige Šepet metulja, ki daje bolj poglobljen uvid v delovanje, razmišljanje, čutenje otrok / mladostnikov s spektrom avtistične motnje. Osrednjo vlogo v filmu Šepet metulja je odigral Ali Ogrizek, ki je glavnemu junaku vnesel tudi svoje osebne izkušnje z avtizmom. "Jaz sem se zelo zabaval med snemanjem filma, spoznal sem veliko novih prijateljev in sem vesel, da bodo ljudje videli tudi mojo izkušnjo. Na snemanju je bilo super, dal sem vse od sebe, čeprav sem tudi kdaj zadremal, pa so me počakali, med odmori pa smeha med ekipo res ni manjkalo. Vesel sem, da sem dobil toliko novih prijateljev, najtežje pa je bilo zadnji snemalni dan, ker je to pomenilo konec naših intenzivnih druženj". Ob njem v glavnih vlogah nastopajo še Mitja Ritlop, Lara Kolar, Elyes Samba Florest. Poleg glavnih mladinskih junakov v filmu igrajo tudi Ana Praznik (Bepop), Branko Završan, Urška Majcen, Tarek Rashid, Tina Gorenjak in številni dijaki ŠCC Srednje šole za strojništvo.

WWW.CINEPLEXX.SI CINEPLEX. NAS SVET KINA. OD LETA 1967.