O-STA

1. državno tekmovanje iz naravoslovja za dijake in dijakinje 1. in 2. letnikov srednjih šol

V soboto, 26. januarja 2013, bo v organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani potekalo 1. državno tekmovanje iz naravoslovja za dijake in dijakinje 1. in 2. letnikov srednjih šol. Otvoritev tekmovanja bo ob 10. uri v dvoriščni predavalnici, nato pa bosta sledili dve uri reševanja nalog iz kemije, biologije in fizike.

Na državnem tekmovanju se bo za zlata in srebrna priznanja pomerilo 87 dijakinj in dijakov iz vse Slovenije, ki so si udeležbo na državnem tekmovanju zagotovili na šolskih tekmovanjih konec novembra lani, kjer so sodelovali 904 dijaki in dijakinje. Najboljši z državnega tekmovanja se bodo uvrstili v izbor za olimpijsko ekipo. Slovenijo bosta namreč na Mednarodni naravoslovni olimpijadi (EUSO - European Union Science Olympiad), ki bo od 17. do 24. marca 2013 potekala v Luksemburgu, zastopali dve ekipi s po tremi tekmovalci.

Namen tekmovanja iz naravoslovja je spodbujati mlade k udejstvovanju na področju naravoslovja, jim omogočiti razvoj naravoslovnih kompetenc in talentov ter jih navdušiti za nadaljnjo študijsko ter življenjsko pot na tem področju. Prav tako pa v ZOTKS želijo s tekmovanjem promovirati naravoslovje tudi v širši javnosti.

Za vse dodatne informacije o tekmovanju se lahko obrnete na Mijo Kordež (01 42 50 775, mija.kordez@zotks.si).

Program ZOTKS sofinancirajo: Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, Urad Republike Slovenije za mladino in drugi.