O-STA

Sporočilo za javnost

Predsedstvo ZZB NOB Slovenije je na seji 5. februarja 2013 ponovno razpravljalo o kritičnih razmerah v državi. Z razpadom vladajoče koalicije je vlada izgubila legitimnost. Predsednik Vlade pa še naprej vztrajno odbija glasovanje o zaupnici v DZ. To vodi do nestabilnosti, ki ogroža temelje državne varnosti. Škandalozno dogajanje v zvezi s strokovno pripravljenim memorandumom za arbitražno sodišče to potrjuje. Masovni protesti demokratične javnosti širom Slovenije prav tako.

Čeprav predsedstvo meni, da bi bile predčasne volitve v dani situaciji normalna in demokratična rešitev, je pot do take rešitve negotova in dolgotrajna.

V interesu naroda in države je pa treba ukrepati takoj: sporazumno in z odrekanjem osebnim, strankarskim in ideološkim interesom.

Ustavna ureditev naše države predvideva v taki situaciji postopek "konstruktivne nezaupnice". Zato pa je potreben sporazum o mandatarju in osnovnih projektih nove vlade.

Predsedstvo zato predlaga v želji, da se politična kriza v državi čim prej reši in povrne stabilnost ter mednarodna verodostojnost:

- Mandatar tehnične in projektne vlade naj postane ženska, ki uživa velik družbeni ugled in ne pripada nobeni od obstoječih političnih strank;

- Pri izboru "konstruktivne mandatarke" je potrebno zlasti upoštevati njene izkušnje v gospodarstvu in/ali javni upravi, znanosti ter sistemu javnega zdravstva;

- "Konstruktivna mandatarka" naj se obveže, da bo nova vlada takoj pričela z delom na bistvenih popravkih volilne zakonodaje v smeri uveljavljanja neposredne demokracije in večje participacije civilne družbe v javnih zadevah, prav tako pa tudi za nujne popravke v ekonomski politiki.

V cilju pospeševanja tega procesa in uveljavljanja načela politične etike, predsedstvo ZZB NOB Slovenije predlaga, da oba predsednika največjih parlamentarnih strank (Janez Janša in Zoran Janković) nepreklicno odstopita s svojih političnih funkcij.

Ljubljana, 5. februar 2013

PREDSEDSTVO ZZB NOB SLOVENIJE