O-STA

2012: razveseljiva bilanca za družbo "Kärntner Messen Klagenfurt"

DRUGI NAJBOLJŠI REZULTAT V ZGODOVINI DRUŽBE

(Celovec, 25. februar 2013) - Sejemska družba "Kärntner Messen Klagenfurt" lahko postreže z drugim najboljšim rezultatom v svoji zgodovini: leta 2012 je skupni promet znašal 9,1 milijona EUR, dosežen pa je bil denarni tok v višini 1,2 milijona EUR. Tudi interes za sejme in gostujoče prireditve v Celovcu ostaja visok: 3.506 razstavljavcev je sodelovalo na skupno 13 samostojnih sejemskih prireditvah, ki jih je obiskalo 316.814 ljudi.

"Ljudje in trgi v dialogu" se glasi slogan družbe "Kärntner Messen Klagenfurt". Največjemu južnoavstrijskemu organizatorju sejmov je tudi v preteklem letu uspelo pritegniti razstavljavce, ki so privabili številne zainteresirane obiskovalce. Dejstva pričajo zase: na skupno 13 samostojnih sejemskih prireditvah (od KMETIJSKEGA SEJMA ALPE-JADRAN do sejma GAST, SEJMA PROSTI ČAS in LESNEGA SEJMA) je svoje izdelke predstavilo 3.506 razstavljavcev iz 21 držav. Sejmišče je obiskalo 316.814 obiskovalcev. Če temu prištejemo še 193 gostujočih prireditev s 151.460 obiskovalci in ledno dvorano "Kärntner Eissportzentrum Klagenfurt" z 220.750 ljubitelji športa na ledu, je celovški sejem v preteklem letu obiskalo 689.024 ljudi. Družba "Kärntner Messen Klagenfurt" je lahko več kot zadovoljna tudi iz gospodarskega vidika. S prometom v višini 9,1 milijona EUR in denarnim tokom v višini 1,2 milijona EUR je z letom 2012 dosegla drugi najboljši rezultat delovanja (po letu 2008).

KREPKE INVESTICIJE: 700.000 EUR ZA PARKIRIŠČA IN INFRASTRUKTURO

Moderno sejmišče je danes obvezen sestavni del za vsakega organizatorja sejma. In tukaj Celovec v primerjavi z ostalimi vrhunskimi sejmišči ne zaostaja: v preteklem letu so investicije znašale dobrih 700.000 EUR za izboljšanje sejemskih dvoran in infrastrukture za upravljanje s parkirišči.

Sejemsko leto 2013 se je začelo z razprodanim sejmom individualne gradnje

Novo sejemsko leto v Celovcu beleži uspešen začetek: popolnoma razprodan prostor sejemske prireditve INDIVIDUALNE GRADNJE (HÄUSLBAUERMESSE) v začetku februarja je obiskalo več kot 30.000 ljudi. Naslednji na programu je strokovni sejem za gostinstvo in turizem GAST Celovec od 17. do 20. marca 2013. Na letošnjem sejemskem koledarju pa ne bo manjkalo niti obeh najmlajših sejemskih prireditev, sejma rehabilitacije in nege ReCare ter sejma za informacijsko tehnologijo IT CARINTHIA.

V letu 2013 je na programu skupno 10 sejemskih prireditev.

17. do 20. marec 2013

Sejem GAST CELOVEC prvič predstavlja vina brez histamina

Avstrijska številka 1 spomladi: strokovni sejem za gastronomijo in hotelirstvo GAST CELOVEC bo tudi letos postregel z najnovejšimi produkti. Strokovni obiskovalci si bodo poleg okoli 400 razstavljavcev lahko ogledali tudi številne posebne prireditve, kot so tekmovanje za najboljše žgane pijače na svetu "World Spirits Festival", "GOSTinski vrt" ter jubilejne dejavnosti "Kluba kuharjev avstrijske Koroške". Izjemno posebnost bo predstavilo vinogradništvo Weiss iz Spodnje Gradiščanske v okviru sejemske prireditve INTERVINO: spoznali in pokusili boste lahko posebna vina brez histamina.

5. do 7. april 2013

SEJEM PROSTI ČAS z novo osrednjo temo "priprava jedi na žaru"

Potovanje, šport in vrtnarjenje so tradicionalne osrednje teme na sejmu PROSTI ČAS, največji spomladanski sejemski prireditvi v južni Avstriji. Letos je ponudba na temo "priprava jedi na žaru" veliko bolj razširjena. Poleg najnovejših vrst žarov in ustreznega pribora bodo obiskovalci lahko uživali ob predstavitvah prvaka za žar Christopha Gollenza in ob tekmovanju amaterjev v pripravi dobrot na žaru. Posebna senzacija je tudi sejem e-mobilnosti "Lebensland Kärnten-Messe", ki sodi med največje v Avstriji.

5. do 7. april 2013

AVTOMOBILIZEM IN MOTOCIKLIZEM z najodmevnejšimi vozili 2013 in vzdušjem formule 1

Sejem AVTOMOBILIZEM IN MOTOCIKLIZEM predstavlja vse najpomembnejše vrhunske znamke vozil: od živahnega mestnega malčka do udobne družinske limuzine in športnih vozil. Na sejmu AVTOMOBILIZEM IN MOTOCIKLIZEM bodo ponovno na programu tudi posebne predstavitve "prijatelji na cesti".

Veliko veselja in zabave se vam obeta tudi s simulatorjem formule 1 in imitacijo čisto pravega postanka v boksu. Tukaj lahko vsi navdušenci formule 1 tudi sami izkusijo užitke, povezane s tem športom.

23. do 25. maj 2013

Sejem RECARE z novo osrednjo temo "nega in oskrba na domu"

Strokovni sejem za nego, vključevanje in rehabilitacijo, ki poteka v intervalu dveh let, zajema med drugim teme "medicinska oskrba, mobilnost, ortopedski pripomočki ter gradnja in bivanje brez ovir". Posebna pozornost je letos namenjena "negi in oskrbi na domu": ponudniki ter institucije in združenja bodo pomoči potrebne podrobno seznanili o pomoči v vsakdanjem življenju. K osrednjemu programu spada vodilna prireditev z društvom AUTark in industrijskimi podjetji na temo "strokovna pomoč na avstrijskem Koroškem", kjer gre za spodbujanje vključevanja invalidnih oseb na delovnem mestu.

11. do 15. september 2013

NOVI JESENSKI SEJEM začenja drugi krog

Preteklo leto je novi JESENSKI SEJEM obiskalo več kot 62.000 obiskovalcev, ki so bili izjemno navdušeni nad ponudbo petih tematskih sklopov "domače živali", "kulinarika v prostoru Alpe-Jadran", "bivanje", "moda" ter "energija in gradnja". Na podlagi številnih pozitivnih odzivov sledi v letu 2013 nadaljevanje nove linije. Obogatene so predvsem vsebine področij domače živali in kulinarika. Zabaviščni park tokrat začne obratovati že teden dni prej.

2. do 3. oktober 2013

IT CARINTHIA je edini strokovni sejem informacijske tehnologije v Avstriji

Sejem IT Carinthia je luč sveta ugledal pred dvema letoma in ga je stroka takrat sprejela izjemno pozitivno: IT CARINTHIA je edini strokovni sejem informacijske tehnologije in komunikacij v Avstriji in je na prvi postavitvi beležil več kot 2.000 strokovnih obiskovalcev. Letos bodo prireditev dopolnile nove teme "mobilne rešitve", "računalništvo v oblaku", "virtualizacija" in "velika količina podatkov". Za razširitev področja B2B čez mejo je načrtovana "borza sodelovanja Alpe Jadran".

15. do 17. november 2013

Sejem DRUŽINA, OBIČAJI IN ZDRAVJE

Kot je znano, najlepše pride ob koncu: najljubši sejemski šopek v novembru zajema najbolj priljubljene sejemske prireditve v letu in je kljub visokemu številu obiskovalcev še vedno v porastu. "Notranji zabaviščni park", ki so ga v preteklem letu umestili na notranje prizorišče, bo letos ponovno organiziran v hali 2.

MODERNIZACIJA: OBNOVA SEJEMSKE DVORANE 3 ZA 400.000 EUR

Sejemska dvorana 3 bo leta 2013 v celoti obnovljena. V zgornjem nadstropju je predviden prostor za mobilno kuhinjo, obnove pa bodo deležne tudi fasade in glavni vhodi. Za to investicijo je načrtovanih 400.000 EUR.

PRENOSI V ŽIVO: TV PRENOS ODMEVNIH DOGODKOV IZ CELOVCA

Na prizorišču sejmišča v Celovcu je doslej potekalo že 200 gostujočih prireditev: plesne prireditve, kongresi, konference in koncerti. Prenos priljubljenih TV formatov iz Celovca bo zagotovljen tudi letos. 3. in 4. maja 2013 bo televizija ORF predvajala prireditev "noro dobri poletni kabareji". Le nekaj dni kasneje, 11. maja 2013, bo priljubljena televizijska voditeljica Carmen Nebel svojo oddajo v živo vodila iz dvorane "Kärnten-Halle". Sejemsko leto bo 31. decembra 2013 zaokrožil silvestrski glasbeni spektakel ORF z narodno-zabavnimi uspešnicami z voditeljem Andyjem Borgom. Vsebinsko izjemno dragocen pa je vsekakor tudi zvezni kongres avstrijske zveze mladih podjetnikov "Junge Wirtschaft Österreichs", ki bo potekal 27. in 28. septembra 2013.

__________________________

Stik za medije
Die Kärntner Messen, Christian Wallner, vodja odnosov z javnostmi
Telefon: +43 463 56800-24, fax: +43 463 56800-48, e-pošta: wallner@kaerntnermessen.at