O-STA

ZZV Ljubljana ob Evropskem tednu cepljenja osvešča o nevarnostih klopnega meningoencefalitisa (KME)

Ljubljana, 25. april 2013 - Klopni meningoencefalitis (KME) je resna bolezen, ki prizadene centralni živčni sistem in se prenaša z vbodom okuženega klopa. Slovenija glede na obolevnost sodi v sam vrh evropskih držav, za cepljenje pa se kljub temu odloča še vedno premalo ljudi. ZZV Ljubljana zato ob Evropskem tednu cepljenja izvaja aktivnosti, ki so usmerjene v osveščanje javnosti o nevarnosti okužbe in preventivni zaščiti.

Klopni meningoencefalitis (KME) je zoonoza, ki se prenaša z vbodom klopa Ixodes ricinus in povzroča virusno bolezen osrednjega živčevja. Bolezni so najbolj izpostavljeni ljudje, ki živijo na ogroženih področjih oziroma se veliko zadržujejo v naravi. Prvi znaki KME so podobni gripi in se pojavijo sedem do štirinajst dni po okužbi. Pri človeku se lahko pojavi utrujenost, slabo počutje, bolečine v mišicah, vročina in glavobol, kasneje lahko nastopijo znaki, značilni za meningitis, kot so visoka temperatura, močan glavobol, slabost in bruhanje, lahko celo nezavest in smrt.

Po podatkih Inštituta za varovanje zdravja je incidenca bolezni v Sloveniji za leto 2011 znašala 12,0/100.000 prebivalcev. V letu 2011 je bilo prijavljenih 247 obolelih za KME, kar je več kot leta 2010, ko je bilo prijavljenih 166 primerov obolelih. Najbolj ogroženi sta Gorenjska, Koroška ter osrednja Slovenija. Glede na to, da Slovenija velja za endemično območje klopnega meningoencefalitisa in se uvršča v sam vrh evropskih držav, je odstotek precepljenega prebivalstva v Sloveniji nizek, cepljenih je le okoli 12 odstotkov ljudi. Zato je ključno osveščanje splošne javnosti in izvajanje aktivnosti, ki bodo pripomogle k dvigu stopnje precepljenosti.

ZZV Ljubljana je v sodelovanju z Zdravstvenim domom Ljubljana ob Evropskem tednu cepljenja pripravil informativna gradiva, ki so namenjena osveščanju o klopnem meningoencefalitisu, za katerega so sicer potrebni trije odmerki cepiva in so obiskovalcem na voljo v enotih ZD Ljubljana.

Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu se izvaja na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana. Naročanje poteka na telefonski številki 01 586 39 18 / 01 586 39 00 (ob ponedeljka do petka od 8. do 11. ure).

Dodatne informacije:

Tatja Kostnapfel

Tatja.kostnapfel@zzv-lj.si

01 586 39 25