O-STA

Xirrus pokril stadion kluba Liverpool F.C. s prvoligaškim brezžičnim omrežjem

13.5.2013
Xirrus, pionir med izdelovalci brezžičnih dostopnih polj za hitra in zmogljiva brezžična omrežja s superiorno pokritostjo, katerega v Sloveniji uradno zastopa Mariborsko podjetje REAL security,

naznanjata - lastniki nogometnega kluba Liverpool F.C. so za boljše počutje navijačev in osebja na domačem stadionu Anfield omogočili zanesljiv dostop do brezžičnega omrežja WiFi, kvalitetno pokritost v tako zapletenem okolju jim je omogočila tehnologiji podjetja Xirrus.

Liverpool FC je nogometni klub z več kot stoletja dolgo zgodovino in eden najbolj znanih nogometnih klubov po vsem svetu. Že od ustanovitve davnega leta 1892 je klub doma na znamenitem stadionu Anfield, katerega so pred nekaj leti želeli nadomestiti z novim, a so se zaradi tradicije in fantastičnega vzdušja, ki ga zmorejo tam prirediti domači ljubitelji nogometa, raje odločili ostati in stadion postopoma posodabljati. Ena od novosti, katere so predstavili leta 2013, je brezžično omrežje katerega so postavili na podlagi Xirrus Wireless Array. Za začetek so s signalom pokrili obe etaži tribune Centenary Stand, ki stoji nasproti glavni tribuni, in ima okoli 12.000 mest, ter zraven ležeče prostora kluba oz. uprave. Omrežje so prvič uporabili 7. aprila 2013 na ligaški tekmi Premier Lige proti klubu West Ham (0:0).

Robinson, Head of Digital Media and Technology at Liverpool Football Club:

Zakaj Wi-Fi ?

Mi smo se odločili postaviti lastno brezžično omrežje bazirano na tehnologiji podjetja Xirrus. Navijačem bomo omogočili dostop do namenske, zanesljive in predvsem zelo kvalitetne storitve, za katero menimo da bo boljša od neke generalne storitve kakega neodvisnega javnega ponudnika. Nadejamo se, da bo dobra in hitra povezava spodbudila sprotno koriščenje socialnih omrežij Twitter in Facebook, preko katerih bodo navijači lahko svoje izkušnje med tekmo delili z oboževalci iz vsega sveta, ki drugače nimajo možnosti priti na stadion.

Napredna tehnologija nam lahko omogoči stvari, ki nam doslej niso bile mogoče. Želimo si in računamo, da nam bo omogočila na še boljše sodelovanje in izmenjavo izkušenj z navijači in več pripomb z njihove strani. V omrežje se bodo prijavili le enkrat, s pomočjo svojega e-poštnega naslova, na koncu pa bodo lahko pustili vtise o tem kaj jim je bilo všeč in kaj ne. Brezžična tehnologija omogoča tudi spremljanje statistike o tipih naprav, ki se prijavljajo v omrežje, zato bomo lahko storitev še posebej prilagodili najzvestejšim navijačem in njihovim platformam. Tudi sam stadion in ponudbo na njem bomo lahko na podlagi informacij še bolje prilagodili potrebam vseh obiskovalcev; tako zbrane informacije bomo lahko v pridi izkoristili tudi pri načrtovani obnovi stadiona.

Zakaj Xirrus ?

Pregledali smo množico ponudb, na koncu pa smo se odločili za vodilnega dobavitelja in inovatorja na tem področju. Xirrus ima na razpolago zelo prilagodljive brezžične rešitve, važno pa je, da so zmožne zagotoviti dovolj velike kapacitete in lahko rastejo v skladu z rastjo potreb. Inovativna tehnologija prepoznavanja vrste podatkov oz. aplikacij nam omogoča dati prednost ključnim aplikacijam, zato bo povprečen navijač bolj zadovoljen z omrežjem. Izbrana rešitev vključuje tudi optimizacijo radijskega signala Wi-Fi, to pa pomeni, da bo lahko več naprav hkrati priklopljenih na naše omrežje (op.p. - trenutna kapaciteta stadiona je okoli 45.500 oseb, čeprav so med rekordnim obiskom našteli skoraj 62.000 obiskovalcev, a to je bilo pred predelavo stojišč v tribune s sedeži).

Postavitev brezžičnega omrežja na stadionu nogometnega kluba Liverpool je zelo prestižnega pomena, vendar so v Xirrus-u komentirali, da je projekt tudi tehnično zelo zahteven. Ravno tak, za katere je tehnologija Xirrus še posebej namenjena! Na stadionih je namreč treba postaviti specializirano brezžično opremo, ki je zmožna zagotoviti kvalitetno storitev za veliko število uporabnikov in hkrati aktivnih prenosnih naprav. Le na ta način si je mogoče zagotoviti zadovoljstvo končnega uporabnika in s tem seveda tudi naročnika.

Projekt so načrtovali in izpeljali strokovnjaki podjetja WDSi Group, ki ima pomembne izkušnje pri izgradnji velikih brezžičnih omrežij. Andrew Ramshaw, COO: Tehnologija dobavitelja Xirrus zagotavlja visoke kapacitete in je zanesljiva, zato je idealna rešitev za zahtevna okolja kot je tak stadion. Zelo nas zanima kakšni bodo rezultati tega projekta in odzivi nanj, še posebej pa se veselimo načrtovanja in izgradnje novih omrežij s Xirrus-om v prihodnje.

Avtor: Robert Lubej

Povezava do izvorne novice:

http://www.xirrus.com/Company/Press/Press-Releases/Liverpool-Football-Club-installs-%E2%80%98premier%E2%80%99-Xirrus

### ### ###

O podjetju Xirrus Inc.

Xirrus je tehnološko podjetje iz Kalifornije, ki je vodilni ponudniki visoko zmogljivih brezžičnih omrežij; v podjetju načrtujejo in izdelujejo brezžično opremo temelječo na IEEE standardih 802.11b, 802.11g ter 802.11n, neodvisno že od leta 2005, podjetje samo pa so leta 2004 ustanovili Dirk Gates (ki je ustanovil Xircom in ga nato za 748 milijonov USD prodal Intelu), Patrick Parker in Steve DeGennaro.

V trenutni glavni ponudbi podjetja so zmogljiva brezžična polja oz. 'Wi-Fi array', ki združujejo WLAN stikalo in več dostopnih točk v eno napravo, katera lahko učinkovito obratuje v najbolj obremenjujočih okoljih. Vsako polje vsebuje kontroler z 4, 8, 12, 16 ali 24 dostopnimi točkami in posebno segmentirano usmerjeno anteno za maksimalno učinkovitost in zanesljivost brezžičnih omrežij. Z brezžičnimi polji Xirrus je mogoče zgraditi brezžično omrežje, ki je po superiornosti, hitrosti, zanesljivosti in pokritosti popolnoma primerljivo s sodobnimi ožičenimi omrežji.

Več o podjetju najdete na spletnih straneh: http://www.xirrus.com


Dodatne informacije:
Denis Flandija, inženir IT varnosti
denis.flandija@real-sec.com

REAL security d.o.o.
Meljska cesta 1
2000 Maribor
tel.: 02 234 74 74
http://www.real-sec.com
info@real-sec.com