O-STA

Obisk sina polkovnika Goodwina

Ljubljana, 9.7.2002

Te dni je na obisku v Sloveniji sin vodje skupne anglo-ameriške vojaške misije v letu 1944 pri Glavnem štabu narodnoosvobodilne vojske Slovenije ameriškega polkovnika Jamesa Goodwina. Ta je bil znan, tako po tem, da je bil ob napadu slovenskih partizanov na nemško postojanko pri Litiji septembra 1944 ranjen in po zdravljenju v Rogu z zavezniškim letalom iz Bele Krajine prepeljan v Italijo ter po tem, da se je pred sedmimi leti udeležil naše proslave 50. letnice zmage v drugi svetovni vojni in ga je ob tej priliki predsednik Republike Milan Kučan odlikoval z Zlatim častnim znakom Svobode.

Polkovnik James Goodwin je umrl januarja 1999 in je pokopan na osrednjem vojaškem pokopališču Arlington. Njegov štiriinpetdesetletni sin Gregory pa se je želel zahvaliti vodstvu slovenske borčevske organizacije za pozornost, ki jo je izkazovala njegovemu očetu ter spoznati kraje, kjer je le-ta med vojno deloval.

S posredovanjem našega vojaškega atašeja v ZDA je Gregory Goodwin v teh dneh obiskal predsednika Zveze združenj borcev Ivana Dolničarja. Sestal pa se je tudi z nekdanjim častnikom Glavnega štaba narodnoosvobodilnega vojske Slovenije dr. Žigom Voduškom, ki je v letu 1944 bil zadolžen za stike s tujimi vojaškimi misijami in je dobro poznal njegovega očeta. Dr. Žiga Vodušek je vzdrževal prijateljske stike s polkovnikom Goodwinom tudi vrsto let po vojni.

Gosta iz tujine je podpredsednik Glavnega odbora ZZB NOB Tone Poljšak seznanil s položajem in dejavnostjo naših veteranov druge svetovne vojne, zgodovinar dr. Dušan Biber pa mu je posredoval podatke o nekaterih javnosti manj znanih dogodkih in stanjih, ki so bili značilni za sodelovanje slovenskih partizanov z zahodnimi zavezniki.

Gregory Goodwin, sicer uveljavljen poslovnež, ki potuje po Evropi z dvajsetletnim sinom, je bil ob srečanjih s predstavniki Zveze združenj borcev zelo navdušen in nad našo deželo očaran.