O-STA

Xirrus-u je uspelo brezžično omrežiti zgodovinski center Alexandra Palace v Londonu

13.5.2013
Xirrus, pionir med izdelovalci brezžičnih dostopnih polj za hitra in zmogljiva brezžična omrežja s superiorno pokritostjo, katerega v Sloveniji uradno zastopa Mariborsko podjetje REAL security,

je obvestil, da je uspešno zaključil projekt vzpostavitve brezžičnega omrežja v kompleksu javnih prireditev Alexandra Palace v Londonu, projekt, ki je zaradi velikosti, predvsem pa zaradi same zasnove tega zgodovinskega centra bil zelo kompleksen in se je donedavna upravnikom zdel skorajda neizvedljiv.

V Alexandra Palace je bil nekoč sedež BBC-ja, danes je kompleks namenjen predvsem javnim dogodkom - za športna srečanja, kot koncertni prostor, kongresni center in podobno. Zaradi tega je na lokaciji pogosto velika potreba po računalniškem omrežju za dostop do interneta za mnoge od skoraj milijona obiskovalcev, ki gredo letno skoznjo. A zgradba, ki meri kar 10873 m² in je obdana s pripadajočim skoraj 200 hektarjev velikim parkom, je bila skupaj z okolico načrtovana davnega leta 1863. Njeni arhitekti niso razmišljali o kanalih za kable ali prepustnosti brezžičnega signala skozi zidove in dolge zavite hodnike. Brezžično omrežje je sicer v takem okolju edina alternativa, a tudi tukaj so upravitelji precej omejeni, saj zaradi spomeniškega varstva kompleksa ne smejo kakorkoli in kjerkoli postavljati aparatur, ki oblikovno ne sodijo v okolje. Zato še do nedavnega niso imeli upanja, da jim bo uspelo to območje pokriti z dostopom do interneta.

V olimpijskem duhu

Oz. drugače rečeno - napredek je morda šel po sledeh pivskega duha... Leta 2012 je London gostil Olimpijske igre, v Alexandra Palace pa so za potrebe Nizozemske reprezentance gostili Holland Heineken House, v katerem so se vrstili razni uradni sprejemi in proslavljanja športnih dosežkov. Takrat so upravitelji prvič resno razmislili o konkretnejši brezžični povezavi, čeprav so manjša in predvsem začasna omrežja že prej včasih postavili posebej za nekatere dogodke.

Nizozemcem je brezžično omrežje v skladu z navodili in zahtevami arhitekture postavil Xirrus, upravniki zgradbe pa so z zanimanjem spremljali delovanje te rešitve. Z videnim so bili zelo zadovoljni, omrežje je uspešno obratovalo tudi v najbolj obleganih dnevih, ko je dostop do interneta potrebovalo po 5000 do 6000 ljudi na dan.

In kaj so sklenili? Ne le, da so se odločili, da bodo tudi v prihodnje imeli stalno brezžično omrežje - ker so videli kako odlična je testna Xirrus postavitev, so jo kar obdržali in razširili v dokončno stalno delujoče brezžično omrežje!

Sožitje moderne tehnologije in zgodovinske arhitekture

Uprava se je za trajno rešitev odločila avgusta 2012, septembra in oktobra pa so že merili, načrtovali in postavljali. Brezžično omrežje je bilo nared januarja 2013, ravno pravi čas za pokritje Masters turnirja v snooker-ju (2013 Masters World Snooker Championship), ki je bil tudi letos v Alexandra Palace.

Xirrus je po kompleksu namestil 100 baznih postaj Xirrus Wireless Array, ki lahko zagotovijo hiter brezžični dostop za potrebe celotnega kompleksa, v katerem je naenkrat do 11000 oseb. Pri tem jim je pomagalo IT svetovalno podjetje Technica, v katerem so že prej razmišljali o brezžični postavitvi za Alexandra Palace, a dokler se niso povezali s Xirrus-om enostavno niso imeli ponudnika dovolj dobre, zmogljive in prilagodljive tehnologije za tako zapleteno okolje.

Jason Ozin, lastnik Technice se je s Xirrus-om prvič srečal pri postavitvi za Olimpijske Igre, projekt je njega in njegove sodelavce močno navdušil: "Nizozemska ekipa in vsi obiskovalci Holland Heineken House so bili zelo navdušeni. Alexandra Palce je bilo edino prizorišče na Olimpijske Igre vezanih dogodkov, ki v tem času ni imelo nobenih težav z brezžičnim dostopom".

Avtor: Robert Lubej

Povezava do izvorne novice:

http://www.xirrus.com/Company/Press/Press-Releases/Alexandra-Palace-Deploys-Xirrus-High-Performance-W

### ### ###

O podjetju Xirrus Inc.

Xirrus je tehnološko podjetje iz Kalifornije, ki je vodilni ponudniki visoko zmogljivih brezžičnih omrežij; v podjetju načrtujejo in izdelujejo brezžično opremo temelječo na IEEE standardih 802.11b, 802.11g ter 802.11n, neodvisno že od leta 2005, podjetje samo pa so leta 2004 ustanovili Dirk Gates (ki je ustanovil Xircom in ga nato za 748 milijonov USD prodal Intelu), Patrick Parker in Steve DeGennaro.

V trenutni glavni ponudbi podjetja so zmogljiva brezžična polja oz. 'Wi-Fi array', ki združujejo WLAN stikalo in več dostopnih točk v eno napravo, katera lahko učinkovito obratuje v najbolj obremenjujočih okoljih. Vsako polje vsebuje kontroler z 4, 8, 12, 16 ali 24 dostopnimi točkami in posebno segmentirano usmerjeno anteno za maksimalno učinkovitost in zanesljivost brezžičnih omrežij. Z brezžičnimi polji Xirrus je mogoče zgraditi brezžično omrežje, ki je po superiornosti, hitrosti, zanesljivosti in pokritosti popolnoma primerljivo s sodobnimi ožičenimi omrežji.

Več o podjetju najdete na spletnih straneh: http://www.xirrus.com


Dodatne informacije:
Denis Flandija, inženir IT varnosti
denis.flandija@real-sec.com

REAL security d.o.o.
Meljska cesta 1
2000 Maribor
tel.: 02 234 74 74
http://www.real-sec.com
info@real-sec.com