O-STA

Riverbed je suvereno vodilni ponudnik rešitev za WAN optimizacijo (Gartner)

17.6.2013
Riverbed Technology, vodilni proizvajalec rešitev za pospeševanje komunikacij in aplikacij na prostranih omrežjih WAN, ki ga v Sloveniji uradno zastopa podjetje REAL security d.o.o.,

nas je konec maja 2013 obvestil, da je podjetje še vedno uvrščeno v kvadrant vodilnih ponudnikov rešitev za optimizacijo WAN povezav glede na najaktualnejše Gartnerjeve analize (2013 "Magic Quadrant for WAN Optimization Controllers"). Riverbed, ki je v vodilni poziciji že šesto leto zapored, je tokrat ostal celo sam v tem kvadrantu, saj so Gartnerjevi analitike vse konkurenčne ponudnike prestavili v druge kvadrante (Challengers, Visionaries, Niche Players). Po Gartnerju so namreč vodilni ponudniki ne le velika podjetja z aktualno ponudbo in strankami, temveč taki ki z inovacijami in novimi storitvami 'potiskajo' določen segment tržišča 'v prihodnost', Riverbed edini izpolnjuje vsa pričakovanja analitikov, med drugim tudi zaradi integracije optimizacije in funkcij za podporo selitvi infrastrukture v strežniške oblake.

WAN optimizacija

Riverbed je vodilni svetovni dobavitelj rešitev za pospeševanje aplikacij na WAN omrežjih - sicer včasih govorimo o WAN pospeševanju (WAN optimization), včasih o pospeševanju aplikacij (application acceleration), v bistvu pa je govora o skupku tehnologij, ki so v enem ali drugem ali obeh teh dveh tipih rešitev. Med obema tipoma pospeševanja pravzaprav ni neke posebej očitne meje in običajno se za en izdelek v različnih kontekstih piše da je en ali drug tip rešitve. Za naprave Riverbed Steelhead torej včasih zapišemo da so WAN pospeševalniki, včasih pa da so aplikacijski pospeševalniki, zraven teh tehnologij pa so prilepljene še druge funkcije, v nekatere naprave je recimo vgrajena Websense rešitev za filtriranje spletnih strani.

Steelhead CX series - boljša in zmogljivejša WAN optimizacija

Serija naprav Steelhead CX je najnovejši član izredno uspešne in globalno razširjene produktne linije rešitev za pospeševanje podatkovnih komunikacij na razprostranjenih omrežjih WAN. CX predstavlja nadgradnjo centralnih Steelhead lastnosti - hitrost, skalabilnost, enostavnost - z več delovnega pomnilnika, procesorske moči in diskovnih opcij (vključujoč visoko zmogljive SSD diske). Serijo CX tvori več modelov, ki ponujajo kupcem izbiro ustrezno glede na potrebe po zmogljivosti ali ohišju.

Steelhead EX series - oddaljena lokacija v enem ohišju

V serijo Steelhead EX je vgrajena večja strojna moč in dodan nov modul Virtual Services Platform (VSP), ki temelji na VMware arhitekturi in ponuja poganjanje virtualiziranih sistemov neposredno na platformi Steelhead. To je neposredni odgovor na potrebe strank, ki želijo konsolidirati oddaljene pisarne z na VMware arhitekturi temelječimi rešitvami. Naprave iz serije Riverbed EX lahko vključujejo tudi drugače samostojno rešitev Riverbed Granite za optimiziran dostop do pomnilniških sistemov v oddaljenem podatkovnem centru s hitrostjo enako tisti pri dostopanju do lokalnih diskov.

Riverbed Steelhead Cloud Accelerator

Riverbed in Akamai Technologies sta skupaj razvila rešitev za podjetja, ki v poslovnem procesu veliko koristijo rešitve tipa SaaS. Ta rešitev je Riverbed Steelhead Cloud Accelerator za doseganje odzivnosti SaaS storitev primerljive s tisto pri lokalnih aplikacijah. Cloud Accelerator je dodatek oz. razširitev za obstoječe Riverbed Steelhead namestitve, zato ne zahteva prav nobene arhitekturne spremembe pri stranki niti ne spremembe v načinu koriščenja SaaS storitve ali v arhitekturi dobavitelja te storitve. Rešitev dobavlja izključno Riverbed (stranki ni treba stopiti v stik s podjetjem Akamai) kot svoj produkt oz. vrste licencirane rešitve. Cloud Accelerator vključuje že v osnovi popolno podporo za najbolj popularne SaaS storitve:

  • Salesforce,
  • Google Apps, ter
  • Microsoft Office 365.

Rešitev je bila načrtovana tako, da podpira skalabilnost in transparentnost do ponudnika SaaS storitev, zato bo redno dopolnjevana in bo v prihodnje podpirala tudi druge SaaS aplikacije.

Riverbed Whitewater

Te naprave so namenjene zaščiti podatkov s pomočjo oblačne infrastrukture, tj. izdelavi varnostnih kopij, arhiviranju in obnavljanju poslovanja po katastrofalnem dogodku. Organizacije so se desetletja zanašale na tračne pomnilnike ali velikanske diske za varnostno arhiviranje podatkov. Toda količina le-teh tako hitro raste, da so stroški arhiviranja postali enormni, zaradi česar so se ljudje začeli tudi glede tega opravila ozirati najprej proti zasebnim, sedaj pa še k javnim strežniškim oblakom; tudi z zasebnimi so namreč povezani dokaj visoki stroški.

Riverbed nam ponuja rešitve, s katerimi se lahko rešimo vseh teh pomislekov in razmislimo o oblačni infrastrukturi kot o primerni alternativi za rabo v okviru poslovnih strategij za zaščito podatkov z varnostnim kopiranjem, arhiviranjem in morebitnim obnavljanjem po napakah. Riverbed Whitewater je dejansko pospeševalec za pomnilniško shrambo v oblačni infrastrukturi, ki zagotavlja:

  • hiter dostop do javnih storitev v strežniških oblakih, med drugim tudi do Amazon S3, AT&T Synaptic Storage as a Service ter Nirvanix,
  • z lokalnim varnostnim kopiranjem in obnavljanjem primerljivo zmogljivost,
  • podpora za standardna orodja in platforme kot so CA Arcserve, EMC NetWorker, IBM Tivoli (TSM), Quest vRanger ter Symantec NetBackup / Backup Exec omogoča implementacijo brez velikih sprememb v obstoječi infrastrukturi,
  • optimizacija in preprečevanje podvajanja podatkov zagotavljata manj porabljene pasovne širine in boljšo izkoriščenost pomnilnika v strežniškem oblaku, ter
  • varnost - šifriranje podatkov na pomnilniku v oblačni infrastrukturi in med prenašanjem do/od shrambe za varnostno kopijo (SSL v3, AES 256- bit).

Avtor: Robert Lubej

Povezava do izvorne novice:

http://www.riverbed.com/about/news-articles/press-releases/Riverbed-Stands-Alone-In-Leaders-Quadrant-For-WAN-Optimization-Controllers-of-Gartner-Magic-Quadrant.html

### ### ###

O Riverbed Technology

Riverbed Technology razvija rešitve za pospeševanje informacijske infrastrukture - omrežij, aplikacij in pomnilniških sistemov. Poslovni sistemi se s pomočjo Riverbed družine rešitev za prostrana omrežja WAN izognejo običajnim omejitvam IT sistemov - povečajo zmogljivost aplikacij, poenotijo razprostranjena omrežja in zagotovijo enakomerno vidljivost in dostopnost vseh delov omrežja in aplikacij, brez povečevanja pasovnih širin ter strežniških ali pomnilniških zmogljivosti. Mnoga podjetja s prostranimi omrežji koristijo Riverbed rešitve za pospeševanje informacijske infrastrukture, zmanjševanje stroškov in izboljšanje odzivnosti. Vodilni izdelek podjetja je družina naprav Steelhead, prvi model je nastal leta 2004, ter programska oprema Steelhead Mobile za prenosne računalnike. Ustanovljeno leta 2002, s svetovnim sedežem v San Franciscu v Kaliforniji, je podjetje hitro pridobilo več kot 1000 velikih strank po vsem svetu, med drugim tudi 56% tistih iz seznama Forbes Global 100. Riverbed je 21. na seznamu Deloitte's 2009 Technology Fast 500 in je v seznam vodilnih podjetij na Gartner Magic Quadrant for WAN Optimization Controllers 2009.

Več o podjetju najdete na spletnih straneh: http://www.riverbed.com

Dodatne informacije:

Robert Lubej, projektni vodja

robert.lubej@real-sec.com

REAL security d.o.o.

Meljska cesta 1

2000 Maribor

tel.: 02 234 74 74

http://www.real-sec.com info@real-sec.com