O-STA

Štiri bronasta odličja za slovenske dijake na 24. mednarodni biološki olimpijadi

Od 14. do 21. julija 2013 je v Bernu v Švici potekala že 24. mednarodna biološka olimpijada. Slovenijo so zastopali Aljaž Jakob (Zavod sv. Frančiška Saleškega za vzgojo, izobraževanje in kulturne dejavnosti), Aleksander Rajhard (Gimnazija Škofja Loka), Blaž Koprivnikar (Gimnazija Poljane) in Anže Godicelj (I. gimnazija v Celju), spremljali pa sta ju članici mednarodne žirije Katja Ota in Mojca Ota. Vsi štirje slovenski tekmovalci se domov vračajo z bronastim odličjem.

Na 24. mednarodni biološki olimpijadi je sodelovalo 240 tekmovalcev iz 66 držav. Zmagal je Američan Charles Gleason, skupno pa so organizatorji podelili 25 zlatih, 47 srebrnih in 73 bronastih medalj. Mladi biologi morajo na tekmovanju pokazati svoje teoretično in praktično znanje. V izbor za slovensko olimpijsko ekipo so se uvrstili najboljši dijaki z državnega tekmovanja v znanju biologije za srednješolce, ki ga organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS). Med njimi pa so bili na podlagi dodatnega testa izbrani štirje, ki so Slovenijo zastopali na 24. mednarodni biološki olimpijadi. Več o letošnji olimpijadi je na voljo na spletni strani http://www.ibo2013.org/. Prihodnje leto bo biološka olimpijada potekala na Baliju v Indoneziji.

Na fotografiji: Del dobitnikov bronastih medalj na 24. mednarodni biološki olimpijadi. Med njimi je četrti z leve Anže Godicelj (foto Manu Friederich).

Program ZOTKS sofinancirajo: Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in Urad Republike Slovenije za mladino, Javni sklad Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije ter drugi.