O-STA

Mladi bodo poletne počitnice zaključili na Poletnem taboru računalništva in Poletni šoli logike

Šolske poletne počitnice so počasi bližajo koncu. Še preden pa osnovno- in srednješolci zopet sedejo v šolske klopi, bodo zadnji teden počitnic lahko preživeli v družbi svojih vrstnikov na dveh zanimivih poletnih taborih v organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS). V Trenti se bosta namreč od 25. do 30. avgusta 2013 odvijala Poletni tabor računalništva in Poletna šola logike.

Na Poletni šoli logike bodo mladi svoje možgane zaposlili z osnovami logike, lingvistiko ter logičnimi nalogami in algoritmi. V sproščenem okolju in družbi vrstnikov se bodo naučili reševati logične zanke in uganke, poleg koristno preživetega prostega časa pa je poletna šola lahko tudi dobra priprava na šolsko tekmovanje iz znanja logike, ki bo potekalo konec septembra.

Mladim logikom in lingvistom bodo v Trenti družbo delali še računalniški navdušenci na Poletnem taboru računalništva, kjer bodo svoje poznavanje različnih tehnologij lahko uporabili v praksi ali pa se na praktičnih primerih spoznali z novimi znanji. Udeleženci se bodo soočili s posebnim računalniškim izzivom, s katerim se bodo s pomočjo mentorjev spopadali do konca tedna.

V ZOTKS so poskrbeli, da so mladi tudi prvi del poletnih počitnic preživeli na čim bolj zabaven in zanimiv način. Že vrsto let namreč organizirajo poletne tabore in šole s področja naravoslovja in tehnike, s katerimi jim omogočajo pridobivanje dodatnega znanja in razvijanje lastnih sposobnosti. Tako so že takoj na začetku poletnih počitnic pod Uršljo goro ustvarjali mladi modelarji, že drugič se je Mednarodna poletna šola elektronike in robotike odvijala na Hrvaškem, kjer so se slovenskim osnovno- in srednješolcem pridružili še vrstniki s Hrvaške, Romunije in Turčije. V Murski Soboti so raziskovali mladi ekologi, navdušenci nad kemijo so se zbrali v Ljubljani. Na Rogli sta potekala astronomski in interdisciplinarni mladinski raziskovalni tabor, v Predmeji pa so svet kobilic, kačjih pastirjev in botanike spoznavali mladi biologi. Danes pa mladi iz vse Slovenije zaključujejo še delo na enotedenskem taboru inovativnih tehnologij.

Dodatne informacije o taborih so na voljo na spletni strani http://tabori.zotks.si oz. na elektronskem naslovu tabori@zotks.si ali po telefonu na 01 25 13 727.

Program taborov sofinancirajo:

- Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije,

- Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport,

- Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Urad Republike Slovenije za mladino

- in drugi.


Na fotografiji: Lov na kačje pastirje na Biološkem mladinskem raziskovalnem taboru Predmeja 2013 (foto: arhiv ZOTKS).