O-STA

Vabljeni na 57. državno tekmovanje oračev Slovenije in 19. državno tekmovanje srednjih biotehniških šol v oranju

Datum: 5. 9. 2013


Najboljši slovenski orači se po desetih letih vračajo na Gorenjsko, kjer se bodo v petek in soboto, 13. in 14. septembra 2013, v Lahovčah pri Brniku na 57. državnem tekmovanju oračev Slovenije pomerili v oranju strnišča in ledine s plugi krajniki in obračalnimi plugi. Državno tekmovanje bo svečano odprl mag. Dejan Židan, minister za kmetijstvo in okolje.


V petek, 13. avgusta 2013, bo ob 8:00 potekalo odprtje 19. državnega tekmovanja srednjih biotehniških šol v oranju, nato pa bo sledil prvi del tekmovanja dijakov. Pred svečano otvoritvijo 57. državnega tekmovanja oračev Slovenije, ki ga bo ob 12:00 odprl minister za kmetijstvo in okolje mag. Dejan Židan, vas organizatorji ob 9:30 vabijo še v dvorano Kulturnega doma Šenčur, kjer bo potekala okrogla miza z naslovom "Kmetijstvo in suša". Ob 13:30 se bo v Lahovčah začel drugi del tekmovanja dijakov, hkrati pa se bo začelo tudi državno tekmovanje v oranju strnišča za člane. Med 11:00 in 17:00 bo ob tekmovališču potekal še spremljevalni program, kjer si boste lahko ogledali razstavo kmetijskih strojev, predstavile se bodo kmetije, podeželska društva, organizatorji tekmovanja in modelarji, potekalo pa bo tudi tekmovanje žensk v spretnostni vožnji s traktorjem.

V Lahovče ste vabljeni tudi v soboto, 14. septembra 2013, saj se bo ob 10:00 začelo državno tekmovanje v oranju ledine, ob 17:00 pa bo sledila še svečana razglasitev rezultatov in podelitev priznanj. Tekmovanje bo tudi v soboto popestril spremljevalni program.

Državno tekmovanje oračev organizirajo Zveza za tehnično kulturo Slovenije, Biotehniški center Naklo, KGZ Sloga, KŽK Kranj in Kmetijsko gozdarski zavod Kranj. Program sofinancirajo Ministrstvo za kmetijstvo in okolje Republike Slovenije, Občina Cerklje na Gorenjskem, Občina Naklo, Občina Šenčur in Občina Bled.