O-STA

V ljubljanskem BTC City-ju so danes odprli trgovino mladih umetnikov SiTi ARTstore

Ljubljana, 6. 9. 2013

V BTC City-ju so danes v Kristalni palači odprli trgovino mladih umetnikov SiTi ARTstore. Trgovina bo omogočala kupcem dostop do del perspektivnih, a neuveljavljenih slovenskih umetnikov z različnih področij delovanja. Ciljna skupina trgovine mladih umetnikov so podporniki slovenske umetnosti in tisti, ki želijo investirati v kakovostna oblikovalska in umetniška dela. Koncept trgovine je usmerjen v razvoj in prepoznavnost umetnikov in kreativcev v slovenskem kulturnem prostoru. Otvoritev trgovine in mlade talente, ki bodo svoje izdelke razstavili na policah trgovine, sta s prisotnostjo pozdravila tudi minister za kulturo dr. Uroš Grilc in predsednik državnega zbora g. Janko Veber.

Družba BTC, ki je skupaj z Zavodom Ypsilon eden izmed glavnih podpornikov projekta SiTi ARTstore, si že vrsto let prizadeva za delovanje v smeri družbene odgovornosti. Ta prizadevanja, predvsem v zadnjih letih, širijo tudi na področja ustvarjalnosti, kulture in mladih, ki so v družbi pogosteje zapostavljena. V BTC-ju kulturo prepoznavajo kot del udejanjanja pozitivnega delovanja in vračanja k družbi.

V Kristalni palači je tako začela potekati edinstvena zgodba, saj je odprtje trgovine odskočna deska za nadobudne umetnike. Omogoča jim namreč dostop do potrošnikov, kar lahko na začetku njihove karierne poti predstavlja velik izziv. "Mladi umetniki potrebujejo podporo, prostor, kjer se lahko predstavijo, stik z ljudmi, gospodarstvom. Potrebujejo občinstvo, da lahko opozorijo nase in na čas v katerem živijo. In ker je BTC tudi kulturno središče, je bila odločitev za tovrstno trgovino na dlani", je ob odprtju trgovine dejal Jože Mermal, predsednik uprave BTC in dodal, da je nova trgovina SiTi ARTstore odgovor na pričakovanja tistih obiskovalcev BTC-ja, ki imajo občutek za umetnost, podpirajo mlade ustvarjalne talente in ki si želijo več kot le nakupa. "To nas je tudi vodilo, da smo se z veseljem odzvali na pobudo Zavoda Ypsilon. Nova pridobitev je namreč več kot trgovina. Je prostor z dodano vrednostjo, ki omogoča povezovanje, izmenjavo idej, organizacijo dogodkov in izobraževanje vseh, ki podpiramo domače mlade ustvarjalce", je še povedal.

V trgovini bodo svoja dela predstavljali mladi umetniki z različnih področij - slikarstva, grafike, risbe, ilustracije, kiparstva, fotografije, izdelovanja nakita ter ustvarjanja s tekstilom. Oblikovalce in umetnike, ki bodo imeli v njej svoje mesto, je po končanem javnem razpisu ocenila in izbrala strokovna komisija, ki so jo sestavljali strokovnjaki z različnih področij. Na koncu so med 114 prijavami izbrali 59 umetnikov in oblikovalcev, katerih izdelki so prostor našli na policah SiTi ARTstora. Med izdelki se bodo našle kakovostne in unikatne stvaritve, najti pa bo mogoče tudi ideje za nakup kakovostnih poslovnih daril za različna podjetja.

Z željo, da se slovenska populacija bolj izobrazi na področju umetnosti bodo v trgovini SiTi ARTstore organizirali redne kulturno-umetniške dogodke, okrogle mize in debate na temo aktualne problematike na področju umetnosti. Občasno se bodo obiskovalci lahko udeležili otvoritev razstav, dražb umetnin, delavnic z umetniki, predstav mladih avtorjev, izobraževanj na temo vlaganja v sodobno umetnost, predavanj o umetniškem trgu v Sloveniji in modnih revij. Trgovina bo delovala tudi kot prostor za izmenjavo idej ter prostor za iskanje priložnosti na natečajih, razpisih in razstavah v Sloveniji in tujini.

BTC bo v prihodnjem letu praznoval svojo 60. obletnico, zato je odprtje trgovine nekakšna uvertura v praznovanje tako pomembnega mejnika v podjetju. Celotno mesto BTC je namreč urbana celota in hkrati najpomembnejše slovensko poslovno, nakupovalno, rekreativno, zabaviščno in kulturno središče.

Dodatne informacije:

BTC, Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi; tel.: 01 585 13 15, e-pošta: maja.oven@btc.si