O-STA

Zvezde U18 zablestele v Stožicah

Ljubljana, 21. september 2013

V soboto so se v Areni Stožice predstavili najboljši evropski igralci v kategoriji U18. All Star tekma je minila v prijetnem vzdušju, zbralo pa se je tudi lepo število gledalcev, ki so si lahko v živo ogledali bodoče zvezde evropske košarke.

24 košarkarjev je bilo izbranih za nastop na letošnji tekmi, vključno z MVP-jem letošnjega evropskega mladinskega prvenstva divizije C ter najboljšo peterko letošnjega evropskega mladinskega prvenstva divizije B.

Preostanek izbrancev je nastopal na evropskem mladinskem prvenstvu divizije A v Latviji in je bil izbran s strani strokovnjakov FIBA Europe in trenerjev, ki imajo FIBA Europe trenerski certifikat (FECC).

Aktualna prvakinja evropskega prvenstva do 18 let, Turčija, je s tremi košarkarji (Birsen Metecan, Kerem Kanter in Kenan Sipahi) imela največ predstavnikov, Španijo (Alberto Abalde in Agusti Sans), Latvijo (Anžejs Pasečniks in Ivars Žvigurs) in Srbijo (Nikola Jokić in Rade Zagorac) sta zastopala po dva košarkarja, Hrvaško pa eden (Domagoj Bošnjak).

Vincent Kesteloot (Belgija), Prokop Slanina (Češka), Axel Bouteille (Francija), Georgios Diamantakos (Grčija), Simone Fontecchio (Italija), Andrej Magdevski (Makedonija), Milovan Drašković (Črna gora), Damian Jeszke (Poljska), Alexander Martynov (Rusija), Matic Rebec (Slovenija), Julian Andrea Gualtieri (San Marino), Ludvig Hakanson (Švedska) in Yevgen Sakhniuk (Ukrajina) zaokrožujejo štiriindvajseterico izbrancev.

EKIPA BELIH - EKIPA MODRIH 69:74 (20:23, 14:12, 20:20, 15:19)

Ekipa Belih: Gualtieri 8, Zagorac 13 (9 skokov), Abalde 6, Sans Valls 4, Martynov 6, Rebec 2 (7 podaj), Bouteille, Kesteloot 6 (6 skokov), Birsen 10 (5 skokov), Slanina, Kanter 14, Diamantakos.

Ekipa Modrih: Sipahi 4 (6 podaj), Hakanson 7, Zvigurs 8, Bošnjak 2, Verbickas 2, Magdevski 5, Jeszke 13, Drašković 7, Sanli 3, Sakhniuk 2, Jokić 12, Pasečniks 9 (7 skokov).

Modra ekipa je že na samem začetku srečanja prevzela pobudo na igrišču in po prvih desetih minutah vodila s tremi točkami razlike. Prednost je sredi druge četrtine narasla že na enajst točk (35:24), a so se Beli po nekaj izvrstnih akcijah, katerih glavni kreator je bil Matic Rebec, in desetih zaporednih točkah vrnili v igro.

Z odlično igro so Beli, ki sta jih vodila slovenski strokovnjak Borut Fijavž in Ludmil Hadjisotirov, nadaljevali tudi v drugem polčasu, prevzeli so vodstvo, in ga ohranili do odločilnih desetih minut. Obe ekipi sta se na samem začetku zadnje četrtine izmenjevali v vodstvu, nato pa so se Modri pri vodstvu Belih z 61:60, prebili v vodstvo s šestimi zaporednimi koši, prednost pa so zadržali do konca tekme.

Med obema polčasoma je potekalo tudi tekmovanje v zabijanju. V velikem finalu sta se pomerila Yevgen Sakhniuk in Ivars Žvigurs, zmagovalec pa je bil slednji. Dodajmo še to, da je tokrat sploh prvič tekmo mladih zvezd s svojim obiskom počastila tudi domača članska reprezentanca.

"Ta tekma je bila parada mladinske košarke. Videli smo igralce, ki veliko obetajo v Evropi. Lepo je videti, da imajo fantje tako veliko košarkarsko znanje, tako taktično kot tudi tehnično. Videlo se je, da igralci niso bili povsem sproščeni. Na koncu ekipi nista dosegli toliko točk, kot je to navada na takšnih tekmah, a trenerji smo se med seboj dogovorili, da se bo igrala resna košarka. Nismo si želeli, da bi se fantje zafrkavali, saj je zelo pomembno, da se po tekmi vrnejo v svoje klube, živi in zdravi," je po tekmi povedal trener Belih, Borut Fijavž. Dodal je: "Všeč so mi takšne revialne tekme, samo ne smejo biti prepogoste, saj se jih ljudje naveličajo. Menim, da so košarkarski navdušenci, ki so se zbrali v Stožicah, videli košarkarje, ki jih bodo kasneje gledali po televiziji. V Sloveniji potrebujemo več otrok v športu, še posebej v košarki." Ko je bilo tekme konec, je seveda sledil sestanek v garderobi, na katerem je mladi slovenski trener, svojim igralcem povedal sledeče misli: "Fantom želim, da so na svoji športni poti vztrajni in konstantni. Ravno to je najtežje, ampak ti dve lastnosti ustvarita vrhunskega igralca."

Slovenski mladinski reprezentant Matic Rebec je bil po tekmi zadovoljen z izkušnjo, ni pa toliko pozornosti namenjal posebej svoji predstavi: "Bila je lepa tekma pred toliko gledalci. Vsak košarkar je dal od sebe svoj maksimum. Na koncu smo sicer izgubili, a to ni tako pomembno. Med igro sem poizkušal dati čim več od sebe in bolj razigraval soigralce, ki so tudi dobri."

Ne preseneča dejstvo, da so se košarkarjem zatresla kolena, ko so zaigrali pred takšnim ambientom, kakršnega niso vajeni in nič drugače ni bilo niti z mladim organizatorjem igre domžalskega Heliosa: "Mogoče je bilo prisotno malo treme. Sicer se spomnim polne dvorane tudi s Kitajske, kjer smo z reprezentanco odigrali neko tekmo, a vseeno je bil tokratni dogodek za vse nas nekaj izvrstnega."

Eden izmed organizatorjev dogodka, trener Janez Drvarič, ki se lahko pohvali z bogatimi izkušnjami dela v mlajših kategorijah, je bil zadovoljen z uspehom dogodka: "Tekma je bila lepa. Nastopili resno in zavzeto, kar pa je še bolj pomembno pa je to, da se je veliko mladih zbralo na tribuni in so lahko spoznali te mlade košarkarje, ki bodo kmalu prevzeli pomembno vlogo. Zdaj so stari že že 18 let,kmalu bo sledilo vključevanje v članske pogone reprezentanc, tako kot se je to zgodilo v primeru Eda Murića v slovenski reprezentanci ali Daria Šarića v hrvaški ter še mnogih ostalih."

Kot trener se zaveda, kaj vse lahko mlad košarkar pridobi z igranjem na tovrstnem spektaklu, ki je tudi organiziran s tem namenom. Dvoma ni, prav gotovo jim bo ta izkušnja še kako koristila v nadaljevanju kariere: "Igralci so pravo izkušnjo doživeli že v hotelu, kjer so bivali skupaj z reprezentancami. Srečevali so se z zvezdniki svetovne košarke in so jih imeli možnost tudi spoznati, kar je zanje izjemno pozitivna izkušnja. Veliko pomenijo tudi kontakti z mediji ter igranje v takem ambientu, kakršnih v glavnem še niso doživljali. S tem nastopom so se znašli tudi na košarkarskem zemljevidu in od zdaj naprej jih ne bodo spremljali le ogledniki, pač pa tudi širša javnost."