O-STA

Vabilo na mednarodno konferenco o gradnji širokopasovnih omrežij na podeželju s pomočjo javno-zasebnega partnerstva

14. november 2013, Hotel Golf, Bled

14. novembra 2013 bo na Bledu potekala mednarodna konferenca PPP4Broadband Days, ki bo v celoti posvečena gradnji širokopasovnih omrežij na podeželju s pomočjo javno-zasebnega partnerstva.

Možnost širokopasovne povezave je danes eden izmed ključnih dejavnikov razvoja podeželja. Brez dostopa do interneta in sodobnih storitev, ki jih le-ta omogoča, si mnogi ne predstavljajo več delovnega vsakdana. Kar je za njih morda samoumevno, je za določen odstotek prebivalstva na podeželju še vedno le želja.

Gradnja širokopasovnega omrežja na podeželju, kjer operaterji ne izkazujejo komercialnega interesa, je pogosto trd oreh tudi za lokalne skupnosti, ki bi svojim prebivalcem rade omogočile dostop do internetnih storitev, pa same ne premorejo dovolj finančnih sredstev za izvedbo investicije.

V prihodnosti bo vse manj evropskih nepovratnih sredstev namenjenih razvoju širokopasovnih omrežij na podeželju, zato bo nujno potrebno poiskati druge načine vlaganja. Rešitev je lahko v sodelovanju javnega in zasebnega sektorja. Projekt PPP4Broadband se osredotoča prav na to - na razvoj modelov javno-zasebnega partnerstva, ki bodo primerni za podeželje. Dobre prakse, večinoma iz držav severne Evrope, kažejo, da je lahko z izbiro pravega modela javno-zasebno partnerstvo zgodba o uspehu.

Glavni poudarki konference:

· Predstavnik evropske komisije g. Robert Henkel, bo predstavil načrte EU za razvoj širokopasovnih omrežij in možnosti financiranja v prihodnji finančni perspektivi
· direktor APEKA g. Franc Dolenc bo predstavil možnosti uporabe LTE tehnologije za izgradnjo širokopasovnih povezav na podeželju
· udeleženci bodo spoznali 2 različna pristopa k uvajanju širokopasovnih povezav na podeželju
· Govorili bomo o ekonomskem in družbenem pomenu širokopasovnih omrežij na podeželju
· Predstavljeni bodo primeri praks iz treh držav

Ob zaključku konference se bo odvila še okrogla miza, kjer si bodo udeleženci izmenjali mnenja in poglede na različne modele javno zasebnega partnerstva in njihove uporabe v praksi ter spregovorili o izzivih sodelovanja javnega in zasebnega sektorja na področju gradnje širokopasovnih omrežij na podeželju.

Sodelujoči na okrogli mizi:

· Predstavnik evropske komisije: g. Robert Henkel, DG CONNECT
· Predstavnik regulatorja: g. Franc Dolenc, direktor Agencije za pošto in elektronske komunikacije RS
· Predstavnik javnega sektorja: Dr. Christos Tzomakas, direktor regionalnega razvojnega sklada za regijo Zahodna Grčija
· Predstavnika zasebnega sektorja: g. Goran Živec, Vahta d.o.o., g. Ioannis Doulgerakis, predstavnik grškega teleoperaterja Hellenic Telecommunications Organization
· Predstavnik akademske sfere: Dr. Andrej Kos, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko

Podroben program konference je dostopen tukaj.

Konferenca bo potekala v angleškem jeziku.

Udeležba na konferenci je brezplačna, potrebna je le predhodna registracija.


Dodatne informacije:

Nina Sega, vodja projekta PPP4Broadband v Sloveniji
E: nina.sega@ict-slovenia.net
T: 040 772 277