O-STA

SafeNet SafeMonk Enterprise - šifriranje za storitev Dropbox

12.11.2013
SafeNet, vodilni proizvajalec rešitev iz različnih segmentov področja informacijske varnosti, ki ga v Sloveniji uradno zastopa podjetje REAL security d.o.o.,

je oktobra 2013 pričel ponujati obširnejšo različico šifrirne rešitve SafeMonk, ki je namenjena podjetjem in je še posebej primerna za tista, ki želijo koristiti storitev Dropbox za hranjenje in deljenje datotek preko svetovnega spleta; junija tega leta je SafeNet posebno različico te rešitve ponudil že posameznikom, to je bila edina rešitev za enostavno šifriranje datotek, ki jih želimo hraniti in deliti preko storitve Dropbox. Ponudba za podjetja pomeni, da lahko osebje, ki je odgovorno za določanje varnostnih pravil, v okviru podjetja dovoli uporabo te sedaj že zelo popularne in predvsem uporabne internetne storitve, saj lahko zagotovi varnost podatkov, ki se delijo na ta način. Dropbox-u se bo namreč težko izogniti, saj ga že marsikateri posameznik uporablja za svoje lastne potrebe in le težko je zagotoviti, da ga ne bodo tu in tam uporabljali tudi za manj privatne datoteke, pa čeprav morda to ni izrecno dovoljeno. Za podjetja je vsekakor bolje, da sprejmejo to storitev kot eno od varnih orodij za deljenje datotek, namesto da tvegajo, da bodo posamezniki preko njega delili nezaščitene datoteke.

Kako pa je z varnostjo datotek na Dropbox-u, če koristimo SafeMonk? SafeMonk ne pušča odprtih nobenih stranskih vrat, ki bi omogočile nepooblaščenim osebam dešifriranje datoteke - do šifrirnih ključev nima dostopa ne Dropbox ne SafeNet. Na SafeMonk strežnikih so hranjeni tako, da so zakodirani z uporabnikovimi zasebnimi in lokalnimi ključi, zato tudi v primeru vdora v sistem nihče ne more dešifrirati datotek. Enterprise različica rešitve pa omogoča tudi enostavno ukinjanje veljavnosti ključev po uporabniku ali deljeni mapi, s čimer postanejo vse datoteke v določenem področju takoj neuporabne, na ta način lahko takoj onemogočimo dostop do njih če sumimo d se dogaja kaj morebiti škodljivega. Za podjetja je mogoče tudi spremljanje podatkov o dostopu do datotek in deljenju map z drugimi uporabniki. Delovanje same rešitve je tudi precej enostavno. V SafeMonk se ustvari administratorski račun, s pomočjo katerega kreiramo uporabniške račune. Aplikacije se nato distribuira do uporabniških računalnikov, na katerih se znotraj Dropbox-a samodejno kreira zaščitena mapa, vsem datoteke, ki se namestijo v to mapo, bodo avtomatsko šifrirane in zato neuporabne vsem posameznikom, ki bi brez dovoljenja kakorkoli dobile dostop do Dropbox računa.

Domača stran:

http://www.safemonk.com

Avtor: Robert Lubej

Povezava do izvorne novice:

http://www.safenet-inc.com/news/2013/safemonk-releases-enterprise-version-for-dropbox-security/

### ### ###

O podjetju SafeNet

SafeNet je vodilni globalni ponudnik rešitev s področja informacijske varnosti, ki svojim strankam nudi popolno varnost z uvajanjem tehnologij za kodiranje podatkov v namene zaščite komunikacij, intelektualne lastnine in digitalnih identitet. SafeNet tehnologije so tako rekoč standard za varno povezovanje oddaljenih odjemalcev; podjetje je vodilni ponudnik na tržišču USB avtentifikacijskih tokenov, ki odpravljajo potrebo po uporabniških imenih in geslih in tako eliminirajo s tem povezane težave (upravljanje gesel); na področje zaščite komunikacij spadajo še SSL naprave (SSL acceleration devices), ki zagotavljajo hitrost, zanesljivost in varnost online transakcij. Programski izdelki s področja varnosti in licenciranja izdelkov zagotavljajo varnost podatkov v mirovanju (kodiranje diskov in posameznih datotek, kodiranje podatkov na prenosnih medijih) in preprečujejo piratizacijo programske opreme oz. vseh avtorskih izdelkov. SafeNet omogoča varnost komunikacij, varnost identitet, varnost mirujočih podatkov in varno poslovanje aplikacij.

Več o podjetju najdete na spletnih straneh: http://www.safenet-inc.com

Dodatne informacije:

Daniel Bednjički, projektni vodja

daniel.bednjicki@real-sec.com


REAL security d.o.o.
Meljska cesta 1
2000 Maribor
tel.: 02 234 74 74
http://www.real-sec.com
info@real-sec.com