O-STA

Xirrus ponuja brezžično postajo z dvema kanaloma 802.11ac

20.11.2013
Xirrus, pionir med izdelovalci brezžičnih dostopnih polj za hitra in zmogljiva brezžična omrežja s superiorno pokritostjo, katerega v Sloveniji uradno zastopa Mariborsko podjetje REAL security,

je oktobra 2013 napovedal prvo dualno brezžično dostopno točko po najnovejšem standardu brezžičnih omrežij 802.11ac. Naprava XR-630 podpira omrežja s pasovno širino 2.6 Gbps po standardu 802.11ac hkrati na obeh vgrajenih radijskih kanalih, s čimer omogoča vzpostavitev omrežij, ki so veliko bolj zmogljiva od tistih temelječih na aktualni tehnologiji 802.11n. Vanjo je integrirana funkcija ACExpress - inovativna tehnologija podjetja Xirrus, ki med delovanjem skrbi za strogo inteligentno ločevanje hitrih in počasnih mobilnih odjemalcev in s tem optimizacijo sistemskih zmogljivosti ter zmanjševanje stroškov migracije na novo tehnologijo. Ker je nova naprava dejansko element obširne družine brezžičnih rešitev Xirrus, se jo upravlja enako kot druge njihove naprave npr. standardne modularne nadgradljive brezžične postaje XR Array - upravlja se jih s pomočjo storitve v strežniškem oblaku. Xirrus nam je pripravil relativno lahke prehod na novo tehnologijo - pred dvema so začeli prodajati modularne postaje, v katerih je mogoče izmenjevati posamezne elemente in je osnovno ogrodje že bilo pripravljeno na novi standard, pred enim letom pa je že bilo mogoče pred-naročiti nove module. Nova relativno cenena vstopna postaja 802.11ac bo omogočila še lažji prehod na nov standard, tudi strankam z nekoliko manjšimi omrežji, ki niso čutile potrebe npr. za ogrodja s štirimi ali več morebitnimi moduli.

V čem je prednost Xirrus rešitve pred konkurenco? Večina drugih produktov je sicer res načrtovana za vgradnjo dveh radijskih oddajnikov, a zaradi medsebojnih motenj morata delovati na ločenih frekvencah, 2.4 Ghz in 5 Ghz. Standard 802.11ac deluje strogo samo na 5 Ghz, kar pomeni da lahko pri konkurenčnih rešitvah na novem območju deluje samo en kanal, ki torej zagotavlja samo polovico toliko pasovne širine kot Xirrus, torej samo 1.3 Gbps namesto 2.6 Gbps; drugi kanal lahko dobavlja samo 255 Mbps. Industrijski trendi težijo k izdelavi vse več prenosnih naprav, ki podpirajo 5 Ghz, zato se bo drugim rešitvam še tekom življenjske dobe zgodilo, da več ne bodo uporabne oz. bodo le polovično obratovale, samo na enem kanalu. Vse vemo kako hitro se menjujejo generacije mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov in kako hitro se v njih uveljavljajo nove tehnologije; a se nam torej splača postavljati pristopne točke s (samo) staro tehnologijo, če bo čez 1 leto večina telefonov že podpirala nov standard?

Podrobnosti, Xirrus XR-630

· Standard 802.11ac prinaša okvirno trikrat več pasovne širine kot 802.11n in deluje v 5 Ghz področju. Vendar je težava v velikem številu naprav, ki dodatnih frekvenc še ne podpirajo, operaterji pa si enostavno ne smejo dovoliti da bi ignorirali tako veliko število naprav, zato potrebujejo čim bolj prilagodljivo rešitev, ki je sposobna podpirati vse standarde, frekvence, naprave in omogočati različne kombinacije.

· Vsi modeli Xirrus Array izdelani leta 2011 ali kasneje so v celoti združljivi s prihajajočimi radijskimi moduli 802.11ac, obstoječi in bodoči kupci bodo lahko z čim manj težavami in stroški preklopili na novo tehnologijo in večje hitrosti.

· Vsi radijski moduli XR so popolnoma programirljivi, kar pomeni da je Xirrus edina rešitev, ki lahko v celoti deluje kot 100% 802.11ac tehnologija.

· Xirrus omogoča koeksistenco starih in novih tehnologij, saj lahko radijske module v ohišju Xirrus Array programiramo tako, da vsak deluje v poljubnem od standardov 802.11a/b/g/n/ac.

· Vse vstopne točke si delijo isti komunikacijski medij - zrak, lahko pa delujejo na različnih frekvencah. A počasnejše (802.11n) in hitrejši (802.11ac) naprave lahko delujejo na isti frekvenci - 5Ghz, kar je slabo predvsem za hitro omrežje, saj ga po nepotrebnem upočasni. ACExpress poskrbi za samodejno postavitev počasnih odjemalcev na en kanal in hitrejših na drugi, ločen kanal, zato lahko hitrejše omrežje deluje z maksimalno zmogljivostjo.

· Povpraševanje po brezžični pasovni širini je vse večje, tako zaradi obiskovalcev kot tudi zaradi vse več BYOD uporabnikov.

· XR-630 deluje samo na frekvenci 5 Ghz in zato omogoča večjo kapaciteto.

· XR-630 lahko na podlagi standarda 802.11ac zagotovi do 3x večjo maksimalno podatkovno prepustnost kot vstopne točke 802.11n.

· Rešitev je pripravljena na večtočkovno komunikacijo - izmenjavo podatkov z več prenosnimi napravami hkrati na enem kanalu, podobno kot 'hub' naprava v ožičenem omrežju.

· Vključuje druge inovativne rešitve podjetja Xirrus - več usmerjenih anten, širše kanale, upravljanje iz oblaka, upravljanje pasovne širine z aplikacijskim nadzorom, idr.

Avtor: Robert Lubej

Povezava do izvorne novice:

http://www.xirrus.com/Company/Press/Press-Releases/Xirrus-Announces-Industry-First-Dual-802-11ac-Radi

### ### ###

O podjetju Xirrus Inc.

Xirrus je tehnološko podjetje iz Kalifornije, ki je vodilni ponudniki visoko zmogljivih brezžičnih omrežij; v podjetju načrtujejo in izdelujejo brezžično opremo temelječo na IEEE standardih 802.11b, 802.11g ter 802.11n, neodvisno že od leta 2005, podjetje samo pa so leta 2004 ustanovili Dirk Gates (ki je ustanovil Xircom in ga nato za 748 milijonov USD prodal Intelu), Patrick Parker in Steve DeGennaro.

V trenutni glavni ponudbi podjetja so zmogljiva brezžična polja oz. 'Wi-Fi array', ki združujejo WLAN stikalo in več dostopnih točk v eno napravo, katera lahko učinkovito obratuje v najbolj obremenjujočih okoljih. Vsako polje vsebuje kontroler z 4, 8, 12, 16 ali 24 dostopnimi točkami in posebno segmentirano usmerjeno anteno za maksimalno učinkovitost in zanesljivost brezžičnih omrežij. Z brezžičnimi polji Xirrus je mogoče zgraditi brezžično omrežje, ki je po superiornosti, hitrosti, zanesljivosti in pokritosti popolnoma primerljivo s sodobnimi ožičenimi omrežji.

Več o podjetju najdete na spletnih straneh: http://www.xirrus.com

Dodatne informacije:

Denis Flandija, inženir IT varnosti

denis.flandija@real-sec.com

REAL security d.o.o.

Meljska cesta 1

2000 Maribor

tel.: 02 234 74 74

http://www.real-sec.com info@real-sec.com