O-STA

World Usability Day Slovenia 2013

Letos bo že četrto leto zapored organizirana mednarodna konferenca "World Usability Day Slovenia 2013", ki bo potekala od 26. do 29. novembra na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani. Svetovni dan uporabnosti ali World Usability Day združuje različne dogodke in aktivnosti, ki v kontekstu hitrega tehnološkega razvoja izpostavljajo predvsem vlogo uporabnika.

V okviru letošnjega svetovnega dneva uporabnosti bo organiziranih več kot 200 dogodkov v več kot 40. državah po svetu. Vsem aktivnostim je skupno, da združujejo strokovnjake, podjetnike, akademike ter splošno javnost z enim skupnim ciljem: zagotoviti, da tehnologija pomaga ljudem tako pri vsakdanjem življenju kot pri iskanju globalnih rešitev za človeštvo.

Izjemno bogat program konference zajema vse vidike načrtovanja uporabniške izkušnje in interakcije človek-računalnik. Udeleženci bodo lahko prisluhnili priznanim slovenskim in tujim predavateljem ter se udeležili katere od praktičnih delavnic. Uporabniške izkušnje na področju telezdravja in elektronskih kartotek bo predstavila dr. Geraldine Fitzpatrick, vodja skupine za interakcijo človek-računalnik na dunajski tehniški univerzi. Delavnico na temo načrtovanja uporabniške izkušnje za aplikacije interaktivne televizije bo vodil g. Björn Stockleben, strokovnjak na področju načrtovanja interaktivnih storitev iz ustanove Rundfunk Berlin-Brandenburg iz Nemčije. Delavnico o 3D uporabniških vmesnikih bo izvedla dr. Leena Arhippainen iz Finskega Centra za internetno odličnost. V okviru industrijske sekcije bodo nastopili gosti iz gospodarstva, med njimi g. Mitja Mavsar, vodja za uporabniško izkušnjo pri podjetju D·Labs, g. Matic Bitenc, izvršni direktor Toshi, g. Ville Kairamo, direktor projekta Demola in Protomo, že omenjeni g. Björn Stockleben in številni drugi. Raziskovalno delo bodo predstavili številni raziskovalci iz Univerze v Ljubljani in Univerze v Mariboru ter dr. David Geerts iz Centra za raziskave na področju uporabniške izkušnje, ki deluje v okviru K. U. Leuven in dr. Artur Lugmayr iz Tampere University of Technology.

Konferenco organizira Laboratorij za telekomunikacije na Fakulteti za elektrotehniko, Univerze v Ljubljani. Udeležba je brezplačna. Program in prijavnica je dostopna na spletni strani konference: www.ltfe.org/wud-2013.

Kontakt za več informacij: dr. Emilija Stojmenova, vodja projekta (emilija.stojmenova@ltfe.org 01/47 68 145)

Spletna stran: www.ltfe.org/wud-2013