O-STA

Vabljeni na Predstavitev 12 skic Božidarja Jakca "Balet"

Spoštovani,

V družbi BTC kultura veliko šteje, ker verjamemo, da človeka bogati, prinaša navdih, omogoča rast in širi obzorja. Ob letošnjem praznovanju 60. obletnice ustanovitve družbe smo se tako odločili, da iz svoje umetniške zbirke SNG Operi in baletu Ljubljana podarimo 12 skic izjemnega slovenskega akademskega slikarja Božidarja Jakca. Gre namreč za skice, ki jih je 29. novembra 1927 umetnik skiciral in upodobil takratno primabalerino Lidijo Vizjak in njene kolegice. Jakac, svetovljan, je že med študijem v Pragi rad skiciral in risal kavarniške, gledališke in koncertne prizore, utrip življenja, ki smo ga v naših krajih komaj poznali. Jakac je bil celo prvi rektor Likovne akademije in pobudnik ljubljanskega grafičnega bienala...

BTC bo skice podaril z namenom, da pridejo v javni kulturni prostor, kamor resnično sodijo za spodbudo in navdih baletnicam in baletnikom ter poznavalcem in ljubiteljem opere in baleta.

Vljudno vas vabimo na prvo javno predstavitev 12 skic Božidarja Jakca "Balet" in predajo vodstvu ustanove,

ki bo v četrtek, 30. januarja 2014, ob 11. uri

- pred premiero Straussovega Netopirja, v Informacijskem centru SNG Opera in balet Ljubljana, vhod iz Cankarjeve ulice.

Ravnatelju SNG Opera in balet Ljubljana Petru Sotošku Štularju bo ob jubileju družbe BTC, umetnine izročil Jože Mermal, predsednik uprave. Opus bo predstavil umetnik, zgodovinar, pesnik in likovni kritik, akademik dr. Milček Komelj.

Vljudno vabljeni.