O-STA

13. Dnevi elektrotehnike

Interaktivne predstavitve sodobnih tehnologij

13. Dnevi elektrotehnike bodo letos potekali med 6. in 11. majem 2014 v Tehničnem muzeju Slovenije, Bistra pri Vrhniki.


Skupaj z raziskovalci in študenti Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, bomo predstavili interaktivne eksperimente s področja najsodobnejših tehnologij. Tako se bodo lahko obiskovalci pobližje spoznali z različnimi področji elektrotehnike in multimedije ter preizkusili sodobno tehnologijo, ki jo razvijajo na Fakulteti za elektrotehniko.

Predstavitve eksperimentov bodo potekale od torka 6. maja do petka 9. maja, med 9. in 13. uro in v nedeljo 11. maja med 10. in 18. uro. Predstavitve od torka do petka so namenjene zaključenim skupinam osnovnih in srednjih šol, v nedeljo pa je razstava odprta za širšo javnost.

Seveda pa ne gre zamuditi tudi zanimivega in nadvse aktualnega predavanja prof. dr. Janka Drnovška, ki bo potekalo v nedeljo, 11. maja 2014, ob 16:30, v muzeju;

MERJENJE NEMOGOČEGA
Merjenje nemogočega, ne kot logični nesmisel, temveč kot izziv moderni merilni znanosti, postaja vse bolj pomembno.


Seveda ne gre za doseganje nemogočega, temveč predvsem za bolj sistemski pristop k merjenjem, namreč, kar je danes mogoče, še nedavno ni bilo mogoče in kar je danes nemogoče, bo zelo verjetno postalo mogoče v prihodnosti. Poleg klasičnih naravoslovnih in tehniških področij, kjer so merjenja fizikalnih in kemijskih pojavov običajna in večinoma izvedljiva, so na področjih družboslovja, medicine, psihologije, sociologije itd. ravno tako potrebe po bolj objektivnem opisovanju pojavov, vendar medsebojno primerljivih in ponovljivih merilnih metod pogosto še ni. Predvsem pa je pomembno še dodatno razmišljati o oceni točnosti merjenj, kar je osnova za vsako dobro odločanje.

Dneve elektrotehnike si lahko ogledate z nakupom muzejske vstopnice. Več informacij na: programi@tms.si oz. 01/750 66 72