O-STA

Prejemnika 2. nagrade družbeno odgovornih podjetniških praks sta CareDesign d.o.o. in Si.mobil d.d.

Podjetje Si.mobil d.d. (kategorija velikih podjetij) je nagrado prejelo za projekt "Žur z razlogom - Služba me ne išče", podjetje CareDesign, sistemi povezovanja, d.o.o. (kategorija malih/srednje velikih podjetij) pa za projekt "Nacionalna točka za starejše MATijA". Posebno priznanje za najbolj inovativno in obetajočo prakso 2014 je prejelo podjetje Jazon d.o.o. s projektom "Razvoj zelene socialne franšize eTRI".

(Ljubljana; 13. maj 2014) - Mreža za družbeno odgovornost Slovenije je v sodelovanju s partnerskimi organizacijami včeraj, 12. maja 2014, v okviru mednarodne konference "Nove ekonomije za trajnostne horizonte" razglasila zmagovalca druge Nagrade družbeno odgovornih podjetniških praks. V kategoriji velikih podjetij je nagrado prejelo podjetje Si.mobil d.d. za projekt "Žur z razlogom - Služba me ne išče", v kategoriji majhnih oz. srednje velikih podjetij pa je nagrado prejelo podjetje CareDesign, sistemi povezovanja, d.o.o. s projektom "Nacionalna točka za starejše MATijA". Posebno priznanje za najbolj inovativno in obetajočo prakso 2014 je prejelo podjetje Jazon d.o.o. s projektom "Razvoj zelene socialne franšize eTRI".

Gre za projekt, ki je namenjen širjenju in večji prepoznavnosti najboljših praks na področju družbene odgovornosti. Tudi letos je častni pokrovitelj nagrade dr. Janez Potočnik, evropski komisar za okolje.

Si.mobil z znamko ORTO skrbi za ozaveščanje mladih preko Žura z razlogom že od leta 2004. "Projekt Žur z razlogom - služba me ne išče prispeva k reševanju enega najbolj perečih družbeno-ekonomskih problemov v Sloveniji - zaposlovanju mladih. Ekonomski vidik družbene odgovornosti, to je prispevek podjetja k ekonomskemu razvoju družbe, pa je eden najzahtevnejših vidikov družbene odgovornosti in trajnostnega razvoja. Želimo, da se projekt nadaljuje in da bi mladi preko projekta dobili zanesljive in razvojno naravnane zaposlitve", je o zmagovalnem projektu v kategoriji velikih podjetij poudarila predsednica ocenjevalne komisije nagrade družbeno odgovornih podjetniških praks dr. Adriana Rejc Buhovac.

MATijA je nacionalna točka, ki na enem mestu preko brezplačne telefonske številke omogoča dostop do informacij, pomoči in storitev, namenjenih starejšim. Glavni namen projekta je starejšim omogočiti, da lahko dalj časa samostojno in bolj kvalitetno bivajo v domačem okolju. "Projekt podjetja Care Design prestavlja zelo inovativen pristop k partnerstvu. Care design je žirijo navdušil že s tem, kako skrbno v svojih procesih vgrajuje in uresničuje etična načela, ki zavezujejo tudi partnerje. Potencial višje odgovornosti ima marsikatera dobra praksa, dejansko pa je redko izkoriščen, nikoli pa na tako temeljit način kot v primeru prijavitelja Care Design", je o projektu zapisala strokovna žirija.

Posebno priznanje za najbolj inovativno in obetajočo prakso 2014 je prejelo podjetje Jazon d.o.o.. Zelena socialna eTRI franšiza temelji na poslovnem modelu eTRI, katerega osnovno poslanstvo je ustvarjanje zelenih delovnih mest za ranljive skupine. "Zelo zanimivo partnerstvo družbeno odgovornih praks, ki predstavlja nov in svež pristop k mreženju akterjev na podlagi kolektivnosti. Lahko bi rekli, da igrajo pionirsko vlogo in so že po svoji definiciji trajnostni, saj je trajnostni razvoj v vseh razsežnostih njihovo bistvo. V projektu, oz. konzorciju Jazon vidimo potencial in želimo si, da bi ga slovenska javnost podrobneje spoznala in bi tako njihovo "oranje ledine" dobilo še višji smisel. Demografska in geografska struktura v Sloveniji sta idealni za nastanek posnemovalcev", je o projektu zapisala strokovna žirija.

Na razpis, ki poteka pod častnim pokroviteljstvom Janeza Potočnika, evropskega komisarja za okolje, se je prijavilo 9 majhnih oz. srednje velikih podjetij in 4 velika podjetja.

V kategoriji velikih podjetij so se kot finalisti potegovali za nagrado: Ljubljanske mlekarne, d. d. s projektom Računalniške simulacije potencialnih funkcionalnih prehranskih dodatkov - lovilcev kemijskih karcinogenov, Si.mobil d.d. s projektom Žur z razlogom - Služba me ne išče in UniCredit Banka Slovenija d.d. s projektom Dolgoletno partnerstvo z Zvezo prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje. V kategoriji majhnih oz. srednje velikih podjetij pa so se v finale uvrstili: CareDesign, sistemi povezovanja, d.o.o. s projektom Nacionalna točka za starejše MATijA, Jazon d.o.o. s projektom Razvoj zelene socialne franšize eTRI, Microsoft d.o.o. s projektom Simbioza med generacijami, SVET VMES, arhitekturno projektiranje, d.o.o. s projektom Vabilo k učenju in igri _ Projekt prenove obstoječih izobraževalnih ambientov in ŠS storitveno podjetje d.o.o. s projektom "Moje izkušnje".

Projekt izvaja Mreža za družbeno odgovornost Slovenije v sodelovanju s CSR Europe ter slovenskimi partnerji: AmCham - Ameriška gospodarska zbornica v Sloveniji, CNVOS - mreža slovenskih nevladnih organizacij, Ekonomska fakulteta, Fakulteta za družbene vede, PRSS - Slovensko društvo za odnose z javnostmi, UNGC Slovenija in Združenje delodajalcev Slovenije.

Več informacij o nagradi: http://www.mdos.si/si/eudopnagrada.html

Mreža za družbeno odgovornost Slovenije

Petra Hartman

e-pošta: petra@mdos.si

Tel: 386 (0)1 430 37 51

###

O Mreži za družbeno odgovornost Slovenije: Mreža za družbeno odgovornost Slovenije je stičišče podjetij in drugih organizacij, katerih skupni namen je promocija družbene odgovornosti, tako znotraj svojih podjetij in organizacij, kot v širšem družbenem prostoru. Ključne dejavnosti mreže so izmenjava znanja, uvajanje novosti in dobrih praks s področja družbene odgovornosti, ter osveščanje o prednostih, ki jih ta način delovanja prinaša tako na nivoju posameznika, podjetja/organizacije kot celotne družbe.