O-STA

ASFINAG: Večja varnost v Karavanškem predoru zaradi prepovedi za tovornjake

Ob sobotah poleti prepoved vožnje za tovorna vozila nad 7,5; DARS podaljšal nočne zapore

Avstrijsko avtocestno podjetje ASFINAG za osemkilometerski predor Karavanke na avtocesti A 11 načrtuje prepoved prometa za tovorna vozila ob sobotah v poletni sezoni, kar prinaša večjo varnost za voznike osebnih vozil. Kot v preteklih letih bodo uveljavljene varnostne faze z omejitvami za težki tovorni promet. Skupna raziskava ASFINAGa in Slovenske družbe za avtocete DARS iz leta 2010 je iz varnostnih razlogov priporočila nujnost ukrepa v še posebej prometno obramenjeni poletni sezoni. Zaradi tega je bila prepoved prometa za tovornjake nad 7,5 tonami ob prometnih poletnih sobotah v veljavi že leta 2011. Učinkovitost ukrepa je potrdilo tudi poročilo Avstrijskega sveta za varnost v cestnem prometu (KFV).

Prav na podlagi omenjenega poročila so bile varnostne faze časovno določene. Tako bo poleti 2014 prepoved vožnje za tovornjake nad 7,5 ton veljala od 8. do 14. ure vsako soboto v času glavne turistične sezone (od 28. junija do 13. septembra).

Ukrep zaokroža ASFINAGov paket varnostnih ukrepov za Karavanški predor, preko katerega ob sobotah v glavni poletni sezoni dnevno potuje do štitrikrat več vozil kot sicer (do 30.000 vozil). Poleg prepovedi vožnje je ASFINAG v predoru namestil toplotno kamero ter sistema za uravnavanje pretoka prometa in za opozarjanje na varnostno razdaljo za tovorna vozila. Poleg tega je na avstrijski strani predora v pripravljenosti ASFINAGova dežurna gasilska služba.

Še naprej izmenične zapore zaradi obnovitvenih del DARSa

Medtem DARS nadaljuije z obnovitvenimi deli na slovenski strani predora. Do 20. junija bodo še naprej potekale izmenične zapore prometa na približno 30 minut. Predor bo zaprt za ves promet med 8. in 17. uro v noči med 16. in 17. junijem ter 17. in 18. junijem. Razlog je podaljšanje sanacije stropnega oboka in cestišča na slovenski strani predora.