O-STA

ZOTKINI TALENTI 2014 - slovesna razglasitev rezultatov državnih tekmovanj iz znanja in srečanj v organizaciji ZOTKS.

Spoštovani uredniki in novinarji.

Že četrto leto zapored bomo najboljše otroke in mlade zbrali na prireditvi ZOTKINI TALENTI 2014, ki poteka v organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS), tokrat pod častnim pokroviteljstvom evropskega komisarja za okolje dr. Janeza Potočnika. Slovesna razglasitev rezultatov državnih tekmovanj iz znanja je namenjena vsem najboljšim mladim talentom, ki so se s svojim znanjem, sposobnostmi, inovativnostjo in ustvarjalnostjo izkazali na tekmovanjih iz znanja in srečanju mladih raziskovalcev v organizaciji ZOTKS v šolskem letu 2013/14.

Letos bo prireditev, ki jo bo vodil Boštjan Gorenc - Pižama, potekala v soboto, 14. junija, v Marmorni dvorani Gospodarskega razstavišča v Ljubljani in zopet z namenom, da enkrat na leto pripravimo svečan dogodek v čast najboljšimi otrokom in mladim na tekmovanjih iz znanja in srečanju mladih raziskovalcev ter širši množici predstavimo njihove rezultate oz. dosežke. Na prireditev bodo povabljeni vsi prejemniki zlatih priznanj - lani je bilo takih osnovno- in srednješolcev več kot 700. Prav tako bodo povabljeni njihovi starši, mentorji, predstavniki ministrstev, medijev, izobraževalnih in raziskovalnih institucij ter drugi gostje. Vsako leto se prireditve tako udeleži več kot 1400 povabljenih gostov. Zaradi številnih nagrajencev bomo le prvi trem v posamezni kategoriji priznanja in nagrade podelili na odru, preostalim pa bomo vse to izročili v treh urah pred prireditvijo v preddverju Marmorne dvorane Gospodarskega razstavišča v Ljubljani.

Otroci in mladi, ki jim bomo podelili priznanja, so svoje znanje preizkusili na osmih področjih:

- Državno tekmovanje iz konstruktorstva in tehnologij obdelav za otroke iz vrtcev in učence osnovnih šol,
- Državno tekmovanje iz modelarstva za učence osnovnih šol,
- Državno srečanje mladih raziskovalcev,
- Festival inovativnih tehnologij (FIT) - tekmovanja s področja digitalne fotografije, multimedije, računalništva, robotike telekomunikacij ipd.,
- Državno tekmovanje iz znanja biologije za srednješolce,
- Državno tekmovanja iz znanja kemije za osnovno- in srednješolce,
- Državno tekmovanja iz znanja naravoslovja za srednješolce,
- Državno tekmovanje iz znanja logike za osnovno- in srednješolce ter študente.

Da bo dan še bolj zanimiv, pa smo poskrbeli tudi za pester spremljevalni program. Od 13. ure dalje bo v preddverju Marmorne dvorane potekala aleja tehniških in naravoslovnih fakultet ter drugih organizacij, ki bodo predstavile svoje programe, Akademija za radovedne pa za vse udeležence pripravlja prav poseben dogodek. V kolikor pa bi se pred prireditvijo radi še malce izobraževali, pa je v neposredni bližini je na ogled aktualna razstava Možgani - zgodba od znotraj, za listanje in branje pa bodo v preddverju na voljo vsi letošnji izvodi revije TIM.

Za vse dodatne informacije o prireditvi se lahko obrnete na Tino Uršič, in sicer prek telefona na 01 620 36 93 ali po elektronski pošti na talenti@zotks.si. V kolikor bi se želeli udeležiti dogodka in za vaš medij pripraviti prispevek/ članek, vas prosimo, da akreditacijski zahtevek pošljete do vključno torka, 10. junija 2014 na navedeni elektronski naslov.