O-STA

ZOTKINI TALENTI 2014 - slovesna razglasitev rezultatov državnih tekmovanj iz znanja in srečanj v organizaciji ZOTKS

Spoštovani uredniki in novinarji.

Že četrto leto zapored smo najboljše otroke in mlade zbrali na prireditvi ZOTKINI TALENTI 2014, ki poteka v organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS), tokrat pod častnim pokroviteljstvom evropskega komisarja za okolje dr. Janeza Potočnika. Slovesna razglasitev rezultatov državnih tekmovanj iz znanja je bila namenjena vsem najboljšim mladim talentom, ki so se s svojim znanjem, sposobnostmi, inovativnostjo in ustvarjalnostjo izkazali na tekmovanjih iz znanja in srečanju mladih raziskovalcev v organizaciji ZOTKS v šolskem letu 2013/14.

Letošnje prireditve, ki jo je vodil Boštjan Gorenc - Pižama, ki je potekala minulo soboto, 14. junija, v Marmorni dvorani Gospodarskega razstavišča v Ljubljani, se je udeležilo več kot 1300 povabljencev, med njimi pa je bilo skoraj 500 dobitnikov zlatih priznanj na osmih področjih:

- Državno tekmovanje iz konstruktorstva in tehnologij obdelav za otroke iz vrtcev in učence osnovnih šol,
- Državno tekmovanje iz modelarstva za učence osnovnih šol,
- Državno srečanje mladih raziskovalcev,
- Festival inovativnih tehnologij (FIT) - tekmovanja s področja digitalne fotografije, multimedije, računalništva, robotike telekomunikacij ipd.,
- Državno tekmovanje iz znanja biologije za srednješolce,
- Državno tekmovanja iz znanja kemije za osnovno- in srednješolce,
- Državno tekmovanja iz znanja naravoslovja za srednješolce,
- Državno tekmovanje iz znanja logike za osnovno- in srednješolce ter študente.

Vse zbrane sta nagovorila tudi slavnostna govorca dr. Janez Potočnik in dr. Radovan Stanislav Pejovnik, predsednik ZOTKS, za glasbeno popestritev pa je s prav posebnimi instrumenti poskrbel Boštjan Gombač. Pred samo prireditvijo pa je v preddverju Marmorne dvorane potekala aleja tehniških in naravoslovnih fakultet ter drugih organizacij, ki so predstavile svoje projekte in programe, Akademija za radovedne pa za vse udeležence pripravila znanstveni šov.

V nadaljevanju lahko preberete govor dr. Janeza Potočnika, na linku (http://bit.ly/1uxgOLc) pa nekaj fotografij s prireditve. Za dodatne informacije smo dosegljivi na telefonski številki 01 620 36 93 ali na elektronski pošti na talenti@zotks.si.

###

Drage učenke in učenci, dijakinje in dijaki, študentke in študenti, mentorji in mentorice, starši, dragi vsi, ki ste se danes zbrali, da se poklonite prihodnosti Slovenije

V veliko čast mi je bilo prevzeti častno pokroviteljstvo nad današnjo prireditvijo in z velikim veseljem sem danes z vami. Zahvaljujem se organizatorjem, Zvezi za tehnično kulturo Slovenije, za prijazno vabilo.

Mlade, še posebej vas vedoželjne bistre glave, vedno nagovorim s posebnim veseljem. Ste namreč kot pomlad, ki vedno znova s svojo svežino zeleni utrujeno zemljo, prinaša novo upanje za topla poletja nas odraslih in za bogato jesensko bero, ki zagotavlja, da bodo kašče polne in zime našega naroda blage in mile. Ste upanje in ste prihodnost. In reklo "več znaš, več veljaš" velja kot pribito. Prehodil sem dovolj širnega sveta, spoznal zadostno mavrico ljudi in prežvečil dovolj visokih papirnatih kupov, da vam lahko to z gotovostjo zatrdim.

Zotkini talenti so prav posebno posrečena pobuda. Srečanje, ki je zagotovo prav posebno tudi za marsikoga med vami. Ne le za vas nagrajence, tu na odru ali tam v dvorani - in prav vsi si zaslužite pohvalno besedo in iskrene čestitke - ampak tudi za vse, ki se trudijo z vami in za vas. Vaše starše in vaše učitelje - marsikdo od njih je danes z vami, nekateri morda nekoliko na trnih, a prav vsi srečni in ponosni.

Znanje in znanost me spremljata že dolgo in sta mi še posebej pri srcu. Tudi zaradi dejstva, ker sem znanosti in raziskavam posvetil nekaj najbolj ustvarjalnih let svojega življenja. Najprej v svoji stroki in kasneje kot komisar, odgovoren za to področje.

Ljudje se premalo zavedamo pomena znanosti in raziskav, pomena inovacij in ustvarjalnosti. V teh besedah je ključ do iskanja rešitev za marsikatere izzive, s katerimi se srečujemo danes. Ne le pri nas, v Sloveniji ali Evropski uniji, pač pa tudi širše, na našem skupnem planetu.

Ste vedeli, da je bilo še pred stoletjem skupno število prebivalcev na planetu manjše kot bo prirastek v času, ko bo mlada generacija talentov, ki je danes z nami, odrasla. V začetku dvajsetega stoletja nas je bilo namreč 1.5 milijarde, čez 30 let nas bo za 2 milijardi več. V devetih dneh in šestih urah nas je več za prebivalstvo Slovenije. Ljudje s svojo dejavnostjo že močno vplivamo na ravnotežje planeta. In ko govorimo o podnebnih spremembah, izginjanju biotske raznovrstnosti, pomanjkanju vode, onesnaženju zraka ... ne govorimo o nevarnosti obstoja edinega doma, ki ga imamo, ampak o ogroženosti lastnega preživetja. Zato je odgovornost vsakega od nas in družbe kot celote, do lastne prihodnosti in prihodnosti generacije, ki se še pridno uči, bistveno drugačna, kot je bila odgovornost pred stoletjem. Veliko znanja in pripravljenosti za spremembe bo potrebno, da bodo naši odgovori odgovorni in tudi zadostni.

Četudi znanja ne cenimo dovolj in čeprav ga pogosto nismo pripravljeni ustrezno nagraditi, nič ne spremeni dejstva, da je znanje ključno za uspeh v življenju. Zato pozdravljam kakršno koli spodbujanje mladih generacij k razmišljanju in iskanju novih in drugačnih odgovorov. In zato sem tudi vesel, da je med nami tolikšno število bistrih glav in glavic. Ostanite vedoželjni, pridno se učite, a ne verjemite vsega, kar slišite. Iščite svoje odgovore in sledite bistremu toku misli in preproste logike, ki vas odlikuje. Ne odrastite prehitro. Svet odraslih je vse prevečkrat svet hitenja, nestrpnosti, ukvarjanja s problemi, ki si jih ustvarjamo sami.

Svetujem vam tudi, da izkoristite številne priložnosti, ki jih danes ponujajo evropski programi s čudnimi imeni, za katere, verjemite, obstajajo dobri razlogi, kot so denimo Comenius, Erasmus ali Leonardo da Vinci. Običajno, in nič ni narobe v tem, je v vsakem od nas nekaj dvoma v lastne sposobnosti, bojazni, da naši vrstniki v širnem svetu velikih držav vedo več in znajo bolje. Zato izkoristite ta okna, ki se odpirajo v širni evropski svet, in spoznali boste, da je bojazen odveč. Nikogar se ne vrednoti po tem, iz katere dežele prihaja, ali je ta majhna ali velika, ampak po njegovem znanju, pripravljenosti na sodelovanje, pogovor, njegovi odprtosti in spoštovanju drugih in drugačnih. Biti aktiven je zato za nas, ki prihajamo iz male državice z velikim srcem in ljubeznijo v imenu, toliko bolj pomembno. Pridobili boste samozavest, izostrili kritičnost pogleda na svet in dogajanja doma, spoznali, kako lepa je Slovenija in kako radi vas imajo vaši najbližji, vaši starši, ki bi za vas storili vse. In tudi to boste spoznali, kako zelo jih pogrešate. Seveda vas ne nagovarjam, da si v tujini poiščete svoj drugi dom, čeprav se včasih tudi to zgodi in prav nič slabega ne vidim v tem. A bistre glave bomo potrebovali predvsem doma. In upam, da bomo vsi skupaj tako pametni, da bomo ustvarili pogoje, ki bodo zadržali in privlačili bistrost.

Pregovor pravi, da na mladih svet stoji. A prihodnost sveta je zaradi vseh izzivov, ki sem jih omenil, vse bolj negotova. Določamo jo že danes. Določamo jo skupaj. Odrasli pogosto godrnjamo, da je nekaj narobe z današnjo mladino. A tako so tarnali tudi naši starši. In če smo iskreni, je svet, ki vam ga bomo kmalu prepustili v varstvo, zelo krhek. In zagotovo velja, da boste prisiljeni pokazati več modrosti, kot smo jo doslej uspeli pokazati mi odrasli. A ne dvomim, da vam bo uspelo. Zotkinim talentom preprosto ne more spodleteti. Prepričan sem, da bo prav kdo izmed vas nagrajencev, ali pa kdo od ostalih, ki ste sodelovali v tekmovanjih, prispeval k pomembnemu odkritju v prihodnosti in boljšemu svetu.

Še enkrat čestitke nagrajencem, prav vsem pa želim obilo uspehov ter sreče v življenju!

Hvala za pozornost.