O-STA

Otroci in mladi bodo ta teden spoznavali skrivnosti kemijskih znanosti, ustvarjali modele letal in raket ter raziskovali Haloze

Da lahko otroci in mladi poletne počitnice preživijo na čim bolj zanimiv način, teorijo iz šolskih klopi pa v sproščenem vzdušju in med novimi prijatelji preverijo še v praksi, v Zvezi za tehnično kulturo Slovenije za njih (v sodelovanju z različnimi partnerji) organiziramo tabore s področja naravoslovja in tehnike. Na ta način udeležencem omogočamo pridobivanje dodatnega znanja in razvijanje lastnih sposobnosti.

Včeraj se je na Koroškem zbralo 16 mladih modelarjev, ki bodo ta teden v mirnem okolju ustvarjali modele letal in raket. Za popestritev modelarskega urnika so se že včeraj podali na Uršljo goro, med tednom pa se bodo udejstvovali še v različnih športnih in družabnih igrah.

Danes se v Ljubljani začenja Poletna šola kemijskih znanosti, v Halozah pa so se na raziskovalnem taboru zbrali študentje. V Ljubljani bo 16 srednješolcev odkrivalo skrivnosti kemijskih znanosti, saj se bodo do četrtka udeležili laboratorijskih delavnic s področja organske in anorganske kemije, analizne kemije, biokemije in kemijskega inženirstva. Delavnica biokemije bo na primer forenzično obarvana, delavnica kemijskega inženirstva pa bo bolj sladka, saj bodo udeleženci preučevali čokolado.

Raziskovanje v Halozah poteka v različnih skupinah, in sicer so mladi razvrščeni v etnološko, geološko in ornitološko skupino ter v skupino geografskih informacijskih sistemov, skupino za lokalno klimo ter skupino za analizo svetlobnega onesnaževanja

Udeleženci prvih poletnih taborov pa so s svojim delom zaključili že pretekli teden. V petek je v Bohinju je 30 mladih elektronikov in robotikov iz Slovenije in s Hrvaške predstavilo rezultate svojega enotedenskega ustvarjanja, medtem ko je na Rogli deset mladih udeležencev raziskovalnega tabora predstavilo rezultate svojih raziskovanj na področju geologije, ekologije in botanike ter travniških sadovnjakov. V soboto so s svojim delom v Šmartnem na Pohorju zaključili mladi astronomi, ki so od torka opazovali nebesne pojave ter se seznanjali z astronomsko opremo, načini opazovanja ter ob lepih večerih in nočeh pridobljeno znanje preverjali še v praksi. V Prekmurju pa je pretekli teden potekal tabor za najmlajše - otroci so lahko spoznavali svet lončarstva ter ekologije.

Seznam vseh taborov, ki so že potekali v letošnjem poletju oziroma še bodo, in dodatne informacije lahko dobite na spletni strani http://tabori.zotks.si oziroma nam pišite na tabori@zotks.si. Lahko nas tudi pokličete od ponedeljka do petka med 9. in 15. uro na 01 25 13 727.

Mladinski raziskovalni tabori in ustvarjalne poletne šole, ki jih v ZOTKS organiziramo že od leta 1967 so namenjeni vsem otrokom in mladim, ki hočejo več, kot jim ponujajo šolske klopi; še posebej tistim, ki so bili na šolskih tekmovanjih iz znanja med boljšimi, ter tistim, ki so se tudi že dokazali na področju raziskovalnega dela. Na poletnih aktivnostih udeleženci ne počivajo, saj so dnevi zapolnjeni z ustvarjalnimi in raziskovalnimi dejavnostmi. V družbi sovrstnikov se tako spoznavajo z novimi temami, raziskujejo okolico ali pa ustvarjajo lastni izdelek.

Program ZOTKS sofinancirajo: Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Urad Republike Slovenije za mladino ter drugi. Tabore in poletne šole organiziramo v sodelovanju z različnimi partnerji.