O-STA

Etno vikend v Bohinju

Spoštovani,

Naslednji teden bo v Bohinju na sporedu Etno vikend. V petek 25.7. bo Vasovanje v Srednji vasi, s pričetkom ob 20.00 uri. Prireditev bo v vaškem jedru Pod lipo v Srednji Vasi. Najprej bo na sporedu koncert Trobilcev Godbe Bohinj in Kvarteta Polži. Ob 21.00 uri, ko se zmrači, na sceno stopijo folklorniki Kulturnega društva Bohinj, ki bodo uprizorili tradicionalno igro Vasovanje. Cesta skozi Srednjo Vas bo zaprta med 18.30 in 22.30 uro.

Tradicionalna igra Vasovanje prikazuje stare običaje, ki so se godili v starih časih v Bohinju. V zgodbi se obuja običaj, ko so se fantje ob večerih zbirali na vasi in prepevali pod okni deklet, da jim omehčajo srca ali pa dokažejo svojo ljubezen. V upanju, da jih bo slišala njihova ljuba in ne njena mati, ki bi jih z mokrim tušem spodila od hiše, so vztrajali vsak na svoj način. Le redko kateremu je uspelo, da mu je najdražja, v znak ljubezni, prižgala cigaro in mu pripela najlepši nagelj s svojega okna na prsi. Ob ljubezenskem uspehu, pa so se fantje poslovili od svojega otroštva z značilno fantovščino.

Dandanašnji je takšno dvorjenje zagotovo le še tradicija. Pa vendar se ob ogledu igre, kjer je polno smeha in plesa, lahko vprašamo, kam so šli ti dobri stari časi. Spoštovanje, ki veje iz starih običajev, tudi danes ne bi naletelo na gluha ušesa. Le še fantovščina se še vedno v določeni obliki pojavlja kot slovo od samskega stanu, pa tudi le-ta izgublja svoje poslanstvo.

Igro prirejamo s pomočjo Odrasle folklorne skupine KD Bohinj. Prvič je bila predstavljena leta 1956, kar pomeni, da bo letos izvedena že 58-tič. Vsako leto jo obišče lepo število domačih in tujih obiskovalcev Bohinja. Pomen prireditve je predvsem prenašanje in predstavitev običajev ter ohranjanje bohinjskega jezika.

Kmečka ohcet bo na sporedu dan kasneje, 26.7. in sicer v Ribčevem lazu, na prireditvenem prostoru Pod Skalco. Pričnemo s tržnico, ki se odpre ob 12.00 uri. Ob 17.00 uri nadaljujemo z Veseljakovo zabavo, ob 18.00 uri pa bo na vrsti Kmečka ohcet. Tokrat se poroči pravi par, Nina in Gašper. Po 20.00 uri se Ohcet zaključi in nadaljevanje je zabavno na način TV Veseljak, saj bodo nastopali 4 ansambli; Hotaveljski kvintet, Čudežni dečki, Ansambel Šment in Trio Šubic. Cesta preko mostu bo zaprta med 18.30 in 19.30 uro.

Kmečka ohcet prikazuje stare ženitovanjske običaje. Par ki se je odločil za poroko, se dejansko spusti v "dokler naju smrt ne loči" pustolovščino. Skozi stoletja so se okrog poroke spletli določeni običaji, ki mlada dva pripravijo na njuno pot in jima na svoj način želijo sreče, obilja in modrosti.

Ženin se v povorki z vozovi in konji pripelje do nevestinega doma, ki bo Pod Skalco. Ko se domači le poslovijo od svoje hčerke, se naloži bogato balo na vozove in poročni sprevod se odpelje proti cerkvi. Na poti jih vaščani "zašrangajo". Po pogajanjih in plačilu uspeta dahniti svoj "da" v slikoviti cerkvici Sv. Janeza Krstnika. Sledi prihod neveste na ženinov dom in svatovščina, ki se godi na prireditvenem prostoru Pod Skalco. Vse skupaj je dobro zabeljeno s pristnimi bohinjskimi izreki in navadami, ki jih tudi v današnjih dneh ne bi smeli kar tako pozabiti. Kulturni del programa s plesi, dialogi in povorko zaigrajo člani KUD Triglav iz Srednje vasi. Zabava z ansambli traja pozno v noč!

Etno vikend je odličen dogodek za vse generacije! Letos ga ne zamudite med 25. In 26. julijem!